IKT

Nabava lahko bistveno pripomore k povečanju dobička

Informacijski sistem ima neposreden vpliv na učinkovitost nabavne funkcije. Kakovostna informatizacija omogoča hitrejše in preglednejše delovanje oskrbne verige.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
19.05.2016 10:25
Čas branja: 3 min
Nabava lahko bistveno pripomore k povečanju dobička
Tesno povezovanje v oskrbni verigi, ki ga omogočajo informacijske tehnologije, ponuja nove možnosti optimizacije.

Nabava je neposredni generator dobička. Tisoč evrov prihranka pri nabavi se takoj pokaže kot povečanje EBITDA za tisoč evrov. Na prodajni strani je treba na primer za enako povečanje EBITDA ob petodstotni razliki v ceni prodati za 20 tisoč evrov blaga.»V zadnjem obdobju upravljanje nabavnih verig pridobiva pomen. Menedžerji v dobrih podjetjih se tega čedalje bolj zavedajo, saj veliko podjetij išče in dosega konkurenčno prednost prav v učinkoviti in prožni nabavni in oskrbni verigi,« je povedala Marina Lindič, direktorica logistike in oskrbe kupcev v podjetju Ursa Slovenija in predsednica Združenja nabavnikov Slovenije.

Informacijski sistem ima neposreden vpliv na učinkovitost nabavne funkcije. Kot pravi Lindičeva, omogoča kakovostna informatizacija hitrejše in preglednejše delovanje oskrbne verige, saj imajo vsi udeleženci v verigi na voljo iste podatke, učinkovitejši so tudi nabavniki, ki zaradi zmanjšanja administracije pridobijo čas za ustvarjanje dodane vrednosti. »Če ima podjetje slab informacijski sistem, zaposleni, tudi tisti v nabavi, izgubljajo veliko časa in posledično tudi konkurenčno prednost pred drugimi podjetji, saj bi bilo lahko podjetje učinkovitejše, če bi delali prave stvari, ki prinašajo dodano vrednost.«

Čas je denar

V družbi Arcont so z vlaganji v informacijsko podporo pri nabavnem procesu prihranili vsaj 20 odstotkov časa. Prenovili so sistem ERP, uvedli dokumentni sistem, pri čemer razširjajo tudi brezpapirno poslovanje z dobavitelji in kupci prek elektronskih naročilnic, dobavnic in računov. Samo z brezpapirnim poslovanjem so v nabavi dosegli 12-odstotne časovne prihranke. Kot pravi mag. Vesna Svenšek, vodja nabave v Arcontu, je danes množičnost podatkov takšna, da jo je brez ustrezne informacijske podpore nemogoče obvladovati. »Pomembno je, da nabavniki podatke analiziramo, saj podjetja na nabavni strani znižujemo stroške. Poleg oskrbe je to ena najpomembnejših nalog nabave. Vsako novo tehnologijo gledamo tudi skozi to, koliko bomo imeli prihrankov pri delu, kako bomo izboljšali sodelovanje z dobavitelji in kako bomo poslovanje postavili na višjo raven.«

V podjetju Ursa Slovenija so šli celo korak dlje od brezpapirnega poslovanja in elektronskega povezovanja s poslovnimi partnerji. »Že pred leti smo začeli uvajati samozaračunavanje storitev (selfbilling, op. a.), na primer prevoznih stroškov. V zadnjem obdobju v tej obliki vse več sodelujemo tudi z dobavitelji surovin,« je povedala Lindičeva. S tem so pridobili hitrejše podatke za bilance, zmanjšali število napak, omejili administracijo ter odpravili knjiženje prejetih računov.

Digitalizacija nabave

Tesno povezovanje v oskrbni verigi, ki ga omogočajo informacijske tehnologije, ponuja nove priložnosti za optimizacijo. »Podjetje mora najprej opredeliti minimalne, maksimalne in signalne zaloge, te informacije pa potem ponudi dobavitelju, ki skrbi za polnjenje teh zalog. Gre za podoben pristop kot pri prodaji na drobno, kjer dobavitelji skrbijo za polnjenje prodajnih polic,« je povedal Tomaž Dular, poslovni svetovalec v podjetju MIT informatika.

Dobavitelj v tem primeru stalno skrbi, da je material v zalogi, pri čemer pa ga mora podjetje količinsko omejiti. To lahko počne celo telemetrično, tako da je prek IT-sistema povezan s kupcem in spremlja raven zalog ter skrbi za pravočasne dobave kupcu. V zadnjem času se vse bolj uveljavlja sistem nabave JIT, kjer dobavitelj zagotavlja material na tekoči trak točno takrat in samo v količinah, ki so potrebne. »V praksi je treba zagotoviti, da se dobava izvrši največ en dan pred uporabo, saj se s tem zmanjšajo zahteve po skladiščnem prostoru, ki je lahko manjši in cenejši, ter finančne obremenitve,« je še pojasnil Dular.

Spletni servisi za dobavitelje

Podjetja vse bolj uvajajo mikro API v obliki spletnih servisov, prek katerih dobaviteljem odprejo svoje sisteme in podatke, kot je vpogled v zaloge, načrte in nabavne potrebe. Tako se lahko dobavitelj hitreje odziva in poenostavi svoje postopke, na primer ustvari lastno prodajno naročilo. Tega pošlje kupcu kot potrditev naročila, na strani kupca pa skladiščnik in nabavnik takoj vesta, da bo ta proces potekal samodejno. S takšnim prenašanjem vlog se administrativna nabavna funkcija prenese v zunanje izvajanje k dobavitelju, kar razbremeni nabavo. Ta se lahko bolj posveti cenam, pogojem, ocenjevanju dobaviteljev in iskanju novih partnerjev, s čimer neposredno vpliva na uspešnost poslovanja in krepitev konkurenčnosti.

E-dražbe za nabavo blaga široke porabe

Med pristopi, ki znatno povečujejo nabavno učinkovitost, so vse bolj razširjene e-dražbe, kjer podjetje s pomočjo elektronskega orodja in običajno na internetni platformi išče najugodnejšega ponudnika. Ta pristop je primeren predvsem za nakup blaga široke porabe, kjer nastopa na trgu veliko ponudnikov. »E-dražbe moraš uporabljati zelo selektivno, saj niso primerne za nabavo borznega blaga in specifičnih materialov, ki jih moraš natančno specificirati in preizkusiti v proizvodnji. Pri takšnih nabavah še vedno velja klasičen pogajalski pristop,« je pojasnila Marina Lindič. Prednost elektronske dražbe se pokaže predvsem pri ponavljajočih se pogajanjih, saj je naslednja dražba zelo hitro pripravljena, ker imamo podatke že zbrane. E-dražbe prinašajo velike prihranke časa pri pogajanjih in običajno tudi večja znižanja kot klasična pogajanja. »Če delaš klasično, porabiš za vsakega dobavitelja najmanj eno uro za en krog pogajanj. Če pa odpreš e-dražbo, se lahko izvede tudi več deset krogov pogajanj v nekaj urah, ne da bi se sploh klasično pogajali z dobaviteljem, pri čemer se lahko čas za izvedbo povpraševanja skrajša celo za polovico,« je še povedala Lindičeva. Pogoj za uspešno e-dražbo je natančna specifikacija nabavnega posla ter kakovosten seznam dobaviteljev in stikov, ki jih povabimo k sodelovanju, če gre za zaprto e-dražbo. Če se odločimo za internetne platforme, kjer lahko svoje izdelke ponujajo vsi dobavitelji, lahko pridobimo tudi večje število novih dobaviteljev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

19.05.2016
Moje finance
Nakup
Saša do drugega stanovanja prek dražbe. ga bo našla?
Moje finance
Pameten nakupKsenija Sedej Saša do drugega stanovanja prek dražbe. ga bo našla?

Na dražbenem trgu je še živahno, a za odtenek manj, kot smo bili vajeni v minulih dveh letih. fotografinja saša pa kljub temu razmišlja o nakupu že drugega stanovanja prav na dražbi. kaj se dogaja na dražbah? kje bo našla stanovanje?

FINANCE
Dražbe
Nova dražba prestižnih ročnih ur! Furs cene znižal za 30 odstotkov
Dražbe
DražbeAleš Perčič Nova dražba prestižnih ročnih ur! Furs cene znižal za 30 odstotkov 2

Dražba bo 23. januarja ob 10. uri v prostorih finančnega urada v Mariboru

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Dražbe
Poslanci so uzakonili spletno dražbo - kdaj bo stekla prva in kaj se bo spremenilo za kupce
Dražbe
DražbeŠpela Mikuš Poslanci so uzakonili spletno dražbo - kdaj bo stekla prva in kaj se bo spremenilo za kupce 2

Sprejete spremembe zakona o izvršbi in zavarovanju. Kaj prinašajo in kdaj bo spletna dražba zaživela v praksi?

FINANCE
IKT
Nekaj primerov razpisanih delovnih mest v IT-podjetjih
IKT
IKTEsad Jakupović Nekaj primerov razpisanih delovnih mest v IT-podjetjih

Zbrali smo nekaj priložnosti za zaposlitev v panogi IKT.

Tovarna
Novice
Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B