IKT

To so novi IT-poklici, po katerih hrepeni globalno gospodarstvo

Inženir zaznavnega računalništva, inženir za »blockchain«, inženir navidezne resničnosti in inženir gruč z grafičnimi procesorji so le štirje izmed novih poklicev, v katerih imate veliko možnosti za dobro službo.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
21.07.2016 08:30
Čas branja: 2 min
To so novi IT-poklici, po katerih hrepeni globalno gospodarstvo
Inženir za navidezno resničnost bo v različnih panogah močno olajšal delo tudi številnim drugim inženirjem.

Lani je podjetje CompTIA prvič izvedlo temeljito študijo o poklicih v IT in odkrilo povpraševanje po delovnih mestih, ki še pred letom ali dvema sploh niso obstajala. Ste že kdaj slišali za oblikovalca nadgrajene resničnosti, arhitekta interneta stvari, razvijalca vsebnikov in podobne? Tudi to leto prinaša nove poklice. Predstavljamo štiri, ki imajo največ možnosti, da zasijejo na IT--nebu.

Inženir zaznavnega računalništva

Pomp, ki ga je okoli svojega projekta Watson s področja zaznavnega računalništva ustvaril IBM, se prav hitro ne bo polegel. Računalniški program, ki ljudi premaguje v kvizih in najbolj umsko zahtevnih družabnih igrah, je namreč skoraj lastnoročno ustvaril nov poklic inženir zaznavnega računalništva. Vendar ta ni le v domeni računalniškega velikana, specialiste s področja strojnega učenja pospešeno novačijo tudi druga velika in mala podjetja. Zaznavno računalništvo je mogoče s pridom uporabiti na številnih področjih, to pa odpira še širše možnosti tovrstnim strokovnjakom. Prilagajajo se tudi univerze po svetu, več sto jih že ponuja vsebine s področja zaznavnega računalništva, večina prav s pomočjo IBM. Kdo ima največji potencial, da postane inženir zaznavnega računalništva? Opisi za to delovno mesto navajajo odlično poznavanje sodobnih tehnologij, predvsem pa razumevanje nestrukturiranih podatkov, obvladovanje statistike, strojnega učenja, iskanja in podobno.

Inženir za »blockchain«

»Blockchain« je angleški izraz za kriptografsko varno verigo zapisov, ki je za zdaj še brez kakovostne slovenske ustreznice. Inženir za »blockchain« sicer še ni pravi poklic, a številna zagonska podjetja, ki želijo tradicionalnim finančnim ustanovam dokazati, da je njihov čas nepreklicno minil, stavijo prav na rešitve s tega področja. Gre za nadaljevanje plazu, ki so ga sprožile kriptovalute. Strokovnjak za omenjeno področje mora obvladati delovanje porazdeljenih sistemov, algoritmov, kriptografijo in varnostne mehanizme.

Kako redki so posamezniki, ki premorejo ustrezna znanja, dokazuje tudi šala, ki ta hip kroži po Silicijevi dolini in v kateri je precej resnice: menda je laže dobiti osemmestno finančno injekcijo skladov tveganega kapitala kot inženirja za blockchain. Temu primerne so tudi plače - izkušenemu programerju v Pythonu s poznavanjem kriptovalut in porazdeljenih sistemov ameriška podjetja ponujajo osnovno plačo v višini med 150 tisoč in 170 tisoč dolarji na leto.

Inženir navidezne resničnosti

Navidezna resničnost (VR) ni več zgolj v domeni izdelovalcev računalniških iger. Uporabiti jo je mogoče na številnih področjih, predvsem za predvajanje najrazličnejših vsebin - tudi za doživeto pripovedovanje zgodb (iz časopisov!). Povpraševanje po inženirjih navidezne resničnosti je resnično veliko, saj vsa večja podjetja ustvarjajo lastne tovrstne oddelke. Družba Goldman Sachs navidezno resničnost vidi kot naslednjo televizijo - s pomembno razliko: televizija je v prvem desetletju obstoja ustvarila okoli 99 milijard dolarjev prihodkov, VR pa naj bi prvo desetletko končal s številko okoli 110 milijard dolarjev.

Kakšna znanja potrebuje inženir za VR? Seznam je pester in dolg, bere se takole: programski jeziki C, Objective-C, C++, C#, računalniški vid, računalniška grafika, razvoj mobilnih aplikacij, poznavanje knjižnic OpenGL ES, OpenGL, DirectX, WebGL ter obdelava digitalnih slik. Plača bo seveda temu primerna.

Inženir gruč z grafičnimi procesorji

Zadnje desetletje osrednji procesorji vse bolj izgubljajo bitko na področju zahtevne obdelave podatkov, nadomeščajo pa jih noro zmogljivi grafični procesorji. Z grafičnimi karticami, vpreženimi v gruče, posamezniki, podjetja, univerze, inštituti in številni drugi opravljajo naloge visoko zmogljivega računalništva ter obdelujejo nepredstavljive količine podatkov. Inženir gruč z grafičnimi procesorji je še eden v vrsti izredno specializiranih poklicev, pri katerih podjetja preprosto zamižijo pri plači. Tovrstne strokovnjake iščejo ne le pri Facebooku in drugih IT-velikanih iz Silicijeve doline, temveč tudi vsa podjetja, ki želijo rešiti izziv samovozečih vozil. Tudi v tem primeru je letna plača takoj šestmestna, seznam zahtevanih znanj pa prav tako dolg: poznavanje grafičnih tehnologij, paralelnega programiranja ter cele vrste računalniških jezikov in rešitev, kot so C/C++, Perl, Python, Java, OpenGL, OpenCV, CUDA, MATLAB in druge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

21.07.2016
FINANCE
IKT
Letos se bo bil hud boj za IT-kadre
IKT
IKTEsad Jakupović Letos se bo bil hud boj za IT-kadre

Najbolj iskani bodo analitik poslovnega obveščanja, znanstvenik za podatke, razvijalec podatkovne baze, tehnik za pomoč/podporo, skrbnik omrežja, skrbnik varnosti podatkov in skrbnik sistema, ocenjuje svetovalno podjetje za kadre Robert Half Technology.

FINANCE
IKT
Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala
IKT
IKTMiran Varga Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala

Medtem ko se množica ljubiteljev porabniške elektronike navdušuje nad sodobnimi digitalnimi televizorji in številnimi inovativnimi mobilnimi rešitvami, nas je zanimalo, kaj sejem CES ponuja na področju digitalne preobrazbe poslovanja

FINANCE
IKT
Najbolj kul tehnološke inovacije na olimpijskih igrah v Pjongčangu
IKT
IKTMiran Varga Najbolj kul tehnološke inovacije na olimpijskih igrah v Pjongčangu 1

Južna Koreja, ki letos gosti zimske olimpijske igre, je prav po zaslugi sodobne tehnologije peta največja izvoznica na svetu. Država s 50 milijoni prebivalcev je dom številnih tehnoloških velikanov, kot so Hyundai, LG in Samsung. Preverili smo, s kakšnimi inovacijami bodo razveseljevali športnike in navijače.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Topjob
Tako si lahko letos izpogajate povišek
Topjob
TopjobLana Dakić Tako si lahko letos izpogajate povišek

Podlaga za pogajanja so rezultati vašega dela, ne le večji prihodki podjetja ali vaša zvestoba družbi

FINANCE
Topjob
Top službe - Johnson Controls išče finančnika; službe tudi v ECB, Krki, Comtradu, KPMG, Goodyearu in še 15 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - Johnson Controls išče finančnika; službe tudi v ECB, Krki, Comtradu, KPMG, Goodyearu in še 15 podjetjih

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti