IKT

(Komentar) Bodite veseli, da delate v panogi IT

V tako raznovrstni panogi, kot je IT, je veliko priložnosti za uspeh. Za naslednjo prebojno inovacijo lahko poskrbi zagonsko, malo ali pa veliko podjetje. Kje se torej zaposliti in kaj pravzaprav delati?

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
21.07.2016 08:30
Čas branja: 2 min

Lepota IT-industrije je v tem, da premore številne sektorje, ki delo zagotavljajo ljudem z različnimi izobrazbami, znanji in izkušnjami. Področje IT prav tako velja za izjemno dinamično in od zaposlenih dobesedno zahteva stalno učenje ter izpopolnjevanje, saj tehnologija napreduje z izjemno hitrostjo, zato je nadgrajevanje znanj zaposlenih nuja. Razvoj tehnologije dobesedno sproti ustvarja nova in zelo perspektivna delovna mesta, lepota tehnoloških preskokov pa je v tem, da (skoraj) vsi informatiki začnejo z istega izhodišča - če so se pripravljeni naučiti novega programskega jezika, dela z naprednimi rešitvami in drugih veščin, lahko poskrbijo za svojo temeljito preobrazbo (in prekvalifikacijo na bolje).

V ZDA ljudje v resnici zavidajo zaposlenim v sodobnih tehnoloških podjetjih, saj so dobro plačani in ponekod tudi (močno) nadpovprečno razvajani. V začetku leta je podjetje Glassdoor objavilo seznam 25 najboljših služb v ZDA. Na njem je kar deset »kul« služb iz tehnološkega sektorja. Podjetja pač pospešeno zaposlujejo IT-strokovnjake, saj vse bolj ugotavljajo, da v pospešeno digitaliziranem svetu štejejo nove uporabniške izkušnje, digitalne in mobilne, ki jih ne morejo zagotoviti zgolj s pridnimi (in podpovprečno plačanimi) rokami ali navdihnjenim delom oblikovalcev.

V kakšnega informatika se torej najbolj splača preobraziti? Ta hip vlada največje povpraševanje po arhitektih programske opreme, oblikovalcih uporabniških vmesnikov, najrazličnejših razvijalcih/programerjih, analitikih, projektnih vodjih in predvsem podatkovnih znanstvenikih. Povprečna letna plača v omenjenih poklicih se v ZDA giblje med 90 in 140 tisoč dolarji.

Tako v Ameriki, kako pa je pri nas? Daleč najslabše se godi številnim informatikom v javni upravi, saj so mnogi v nizkih plačnih razredih. Sistematizacija delovnih mest njihovo delo pač vidi kot podporno funkcijo, kljub vsemu znanju in nujnosti stalnega izobraževanja so - karikirano - le malo nad čistilkami, nekje na ravni hišnikov. Občutno bolje se informatikom godi v zasebnem sektorju, kjer je višina plače največkrat sorazmerna temu, kako podjetje razume vlogo informatike oziroma kaj pričakuje od oddelka informatike. Plače (in nagrade) so višje v podjetjih, kjer ima IT izrazito razvojno funkcijo.

Seveda ni vse v plači, vsaj ne za vse zaposlene. Veliko štejejo tudi možnosti napredovanja, kakovost delovnega mesta, raven stresa in drugi dejavniki. Prav stres je bil eden glavnih argumentov, zakaj se izogniti delu na področju IT, saj je bil nekaj časa informatik celo najbolj stresen poklic na svetu. K sreči se tudi to spreminja. V aprila letos opravljeni raziskavi podjetja TEKsystems namreč ugotavljajo, da svoje delo kot najbolj stresen element v življenju dojema (le še) šestina IT-strokovnjakov.

Kaj torej storiti, če delate v panogi IT in s svojim položajem niste zadovoljni? Preprosto - znova se izumite kot druge vrste IT-strokovnjak. Seveda boste morali vložiti precej truda v usvajanje novih znanj, a nagrada pogosto več kot upraviči naložbo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

21.07.2016
FINANCE
Članki
Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine
Finance
FinanceAlbina Kenda Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane knjige in tiskani časopisi; ministrstvo za finance spremembo podpira

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje
Finance
FinanceAlbina Kenda Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.