IKT

10 nasvetov, kako preprečiti krajo računalnika ali mobilne naprave

Če boste upoštevali naslednja pravila, boste bistveno zmanjšali možnost, da vam ukradejo računalnik, tablico ali pametni telefon.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

26.07.2016 07:00
Čas branja: 2 min
10 nasvetov, kako preprečiti krajo računalnika ali mobilne naprave
Poleti je treba še bolj paziti na svojo mobilno napravo.

Ni vse za prenosnik

Zaupni podatki nikoli ne bi smeli biti shranjeni na prenosni napravi z nekodirano vsebino. Na potovanje jemljite samo tiste informacije, ki jih zares potrebujete. Podatkovne baze, polne uporabniških imen, gesel in številk zdravstvenega zavarovanja se nikoli ne bi smele znajti na prenosni napravi, ampak samo v kodiranih podatkovnih skladiščih, dostopnih od koderkoli.

Namestite geslo s samozaklepanjem

Prvi korak pri zaščiti prenosnika je nameščanje gesla. Čeprav vas ne ščiti pred hekerji, ki lahko izvlečejo trdi disk iz prenosnika, lahko odvrnete tehnično nepodkovanega nepridiprava, ki bi rad udrl v napravo za nekaj minut, da bi ukradel podatkov ali namestil zlonamerni program. Geslo se bo zagnalo vsakič po prehodu prenosnika v spanje ali po aktiviranju ohranjevalnika zaslona.

Kodirajte trdi disk

Kodiranje lahko onemogoči dostop do podatkov ali pa ga bistveno oteži tudi strokovnjakom. Najlažji način kodiranja podatkov je uporaba storitve polnega kodiranja diska. Ključ za obnovitev kodiranih podatkov spravite na varno mesto.

Redno usklajujte dokumente

Izguba prenosnika je zmeraj nepričakovan dogodek, pri katerem je največja škoda izguba dokumentov, ki jih niste shranili drugje, ali dokumentov, ki so še v delu. Zato je pomembno, da avtomatizirate »usklajevanje« dokumentov na alternativni lokaciji. To lahko naredite s pomočjo storitev v oblaku. Lahko tudi preučite možnosti ustvarjanja strategije varnostnega kopiranja s pomočjo storitev v javnem in zasebnem oblaku.

Naredite varnostno kopijo prenosnika

Tudi če datoteke redno usklajujete s pomočjo storitev v oblaku, preučite tudi možnost varnostnega kopiranja celotnega trdega diska. Na ta način postanejo vsi vaši dokumenti varni, vključno s komercialno nameščeno programsko opremo in dokumenti, ki so se nenamerno našli zunaj map za usklajevanje. Še več, v varnostnih kopijah se shranijo tudi konfiguracije in nastavitve.

Preklopite na platformo za e-pošto

Kljub očitni privlačnosti platform za e-pošto v oblaku ali na strežniku, je večina uporabnikov vajena prevzemati e-pošto prek POP-računa na posamičnem odjemalcu. V primeru izgube ali kraje prenosnika s kritičnimi podatki lahko tako ostanete brez celotne e-pošte. Platforme za e-pošto nudijo neprimerno večjo zanesljivost in dostopnost do e-pošte iz različnih naprav.

Shranite registracijske kode

Zaradi aktiviranja programske opreme prek interneta se le redko potrudimo shraniti registracijske kode. Kode je mogoče shraniti tudi v kateri od storitev za digitalne beležke kot je Evernote, namestitvene datoteke pa v kateri od storitev v oblaku.

Kodirajte zunanje diske in pomnilnike

Če dokumente hranite na prenosnih pomnilnikih, kot so USB-ključki, je dobro kodirati tudi njihovo vsebino. Če takšne naprave hranite v isti torbici kot prenosnik, so enako izpostavljene izgubi ali kraji.

Poskrbite za fizično varnost

Poslovneži pogosto prenosnik nosijo v dragi računalniški torbi, kar je izzivanje hudiča, saj tako vsi vedo, da je v njej dražji poslovni prenosnik.

Na letališču bodite posebej previdni, če vas izberejo za osebni pregled od glave do pete. Na letalu imejte torbico pod sedežem pred sabo, ne v predalu nad glavo, kjer je dostopen tudi drugim osebam.

Za fizično varnost prenosnika v hotelski sobi ali na javnih mestih je dobra rešitev ključavnica Kensington, ki se doda na prenosnik. Priljubljen je tudi opozorilni sistem Proximo, ki pomaga pri iskanju prenosnika, lahko pa se nastavi tudi, da sproži alarm če se naprava znajde zunaj določenega dometa.

Kensingtonlock.1469110108.jpg
Ena od različic ključavnice Kensington

Napišite prošnjo »Prosim, vrnite«

Ne pozabite na računalnik nalepiti enostavne prošnje morebitnemu najditelju, da vam pošlje obvestilo, če ga bo našel. Navedite številko telefona v pisarni ali doma ali pa e-naslov. Pri kraji to ne bo nič zaleglo, če boste računalnik izgubili, se bo pa morda le našel pošteni najditelj in vam računalnik vrnil.

Kako najti prenosnik

Obstajajo programi, ki sporočajo lokacijo prenosnika ali mobilne naprave. Takšni so programi zTrace, CyberAngel in ComputracePlus. Za odkrivanje lokacije in pošiljanje obvestila pa je potreben internet. V Windowsu 10 obstaja možnost »Najdi mojo napravo«, ki na zahtevo beleži podatke o lokaciji naprave, do katerih se kasneje lahko pride z druge naprave prek lastnega računa pri Microsoftu. Na ta način se lahko odkrije gibanje prenosnika po izgubi ali kraji, kar lahko pomaga pri njegovem iskanju. Podobno možnost imajo tudi Applove naprave, ki se imenuje »Najdi moj Mac«.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Vitki, zmogljivi in z zgledno avtonomijo – to so najboljši prenosniki 2018
Manager
ManagerMiran Varga Vitki, zmogljivi in z zgledno avtonomijo – to so najboljši prenosniki 2018

Čeprav se je leto komaj dobro začelo, je že jasno, po katerih prenosnih računalnikih se bodo po naši oceni uporabnikom najbolj cedile sline.

FINANCE
IKT
Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala
IKT
IKTMiran Varga Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala

Medtem ko se množica ljubiteljev porabniške elektronike navdušuje nad sodobnimi digitalnimi televizorji in številnimi inovativnimi mobilnimi rešitvami, nas je zanimalo, kaj sejem CES ponuja na področju digitalne preobrazbe poslovanja

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Rekordnih 294 milijard evrov za potrošniško elektroniko
IKT
IKTMiran Varga Rekordnih 294 milijard evrov za potrošniško elektroniko

Tolikšen je znesek, ki ga bodo letos Američani porabili za svoje digitalne igrače, pripomočke in belo tehniko.

FINANCE
Manager
Sveži prenosniki, ki vam jih bodo zavidali
Manager
ManagerMiran Varga Sveži prenosniki, ki vam jih bodo zavidali

Sejem IFA je postregel s številnimi novimi prenosnimi računalniki, ukrojenimi po okusu poslovnežev, zahtevnih uporabnikov pa tudi igričarjev. A za tako rekoč vse velja, da bo treba za vsak gram njihove odličnosti odšteti vsaj evro.

FINANCE
Manager
Kakšni bodo pametni telefoni z letnico 2018
Manager
ManagerMiran Varga Kakšni bodo pametni telefoni z letnico 2018

Najnovejše smernice smo si ogledali na sejmu sodobnih mobilnih tehnologij Mobile World Congress (MWC) v Barceloni, ki je zaprl vrata ta četrtek.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti