IKT

Olimpijske igre v Riu so bile prve v oblaku

Del pravkar končanih olimpijskih iger v Riu je bil nameščen v zasebnem oblaku Canopy podjetja Atos, podpora, predvsem obsežna testiranja in simulacije, pa je prvič potekala daljinsko iz Španije.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

23.08.2016 08:55
Dopolnjeno: 23.08.2016 09:05
Čas branja: 3 min
Olimpijske igre v Riu so bile prve v oblaku
Komentatorski informacijski sistem: močna podpora 30 tisoč medijem

Upravljanje IT-sistemov olimpijskih iger lahko primerjamo z upravljanjem IT-sistema podjetja z 200 tisoč zaposlenimi, ki dela nepretrgoma, sodeluje z več kot s štirimi milijoni strank in se vsaki dve leti seli v drugo državo. Upravlja ga skupina Atos SE, vodilno podjetje na področju digitalnih storitev, ki ima približno sto tisoč zaposlenih v 72 državah, njeni letni prihodki pa znašajo 12 milijard evrov.

Center za tehnološke operacije

Atos je svetovni IT-partner Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) ter integrator, projektni vodja in vodja IT-operacij. IT-infrastrukturne projekte za MOK razvija in izvaja od leta 2001. IT-sistem olimpijskih iger upravlja iz Centra za tehnično-tehnološke operacije (TTOC), ki je letos povezoval MOK in vseh 37 tekmovališč oziroma vseh 144 prizorišč v Riu.

Med avgustom 2014 in majem 2016 je izpeljal več kot 200 tisoč ur testiranja IT-opreme na vseh 37 tekmovališčih in nekaterih drugih prizoriščih ter tudi testiranje rešitev, kot sta sistem za akreditacije in portal za prostovoljce. Testiranje so prvič izpeljali prek programske opreme kot storitve (SaaS) in prek oblaka iz novega TTOC v Barceloni ter njegovega Laboratorija za integracijo testiranja (ITL) v Madridu.

Najbolj digitalne in povezane igre

Letošnje olimpijske igre so bile najbolj digitalen in najbolj povezan dogodek v zgodovini. Igre v Londonu 2012 so imele skupaj 1,6 milijona sledilcev na Facebooku, igre v Riu pa so dobile več kot milijon sledilcev v enem samem dnevu. Število se je v prvih desetih dneh povzpelo na 3,1 milijona. V času odprtja so zabeležili skupaj 109 milijonov interakcij na družabnih omrežjih. Uradna spletna stran OI, ki jo je izdelal Microsoft, je v desetih dneh imela več kot deset milijonov (različnih) obiskovalcev in ogled 74 milijonov spletnih strani. Mobilne aplikacije iger je v prvih desetih dneh uporabilo 90 milijonov ljudi, od tega 800 tisoč pred začetkom, in ob tem izmenjalo 494 milijonov interakcij (sporočil, slik, komentarjev in všečkov).

Rio2016-Atos-TOC-57bbed9e3c9a1-57bbed9e3eb78.png
Center za tehnološke operacije v Riu

Rezultati v manj kot sekundi

Vzpostavil je sistem, ki je rezultate medijem in velikanski množici mobilnih naprav poslal v manj kot sekundi. Omogočil je tudi obdelavo več kot 300 tisoč akreditacij za uradnike, športnike, partnerje, novinarje, prostovoljce in drugo osebje ter IT-portal za prijavljanje, izbiranje, izobraževanje in vodenje okrog 70 tisoč prostovoljcev.

Atos je tudi integriral tehnologije, ki so jih zagotavljali drugi tehnološki partnerji - Omega na primer uradne storitve merjenja časa opravlja že od leta 1932, ko so bile olimpijske igre v Los Angelesu, Panasonic zagotavlja avdio- in videoopremo, Samsung pa brezžično komunikacijsko opremo. GE od leta 2006 skrbi za infrastrukturne rešitve in tehnologije, Visa pa zagotavlja tehnološko napredne plačilne sisteme. Med sponzorji OI sta bila še EMC, ki je skrbel za sisteme za shranjevanje podatkov, Cisco je skrbel za omrežno in strežniško opremo, brazilska operaterja Embratel in Claro pa za mobilne in fiksne komunikacije.

250 virtualiziranih strežnikov

Center TTOC so uradno odprli konec lanskega novembra, 25. julija letos pa je začel delovati s polno močjo. Ekipa skoraj 500 tehnikov (Rio 2016 Technology Team) ter strokovnjakov Atosa in njegovih tehnoloških partnerjev je pokrivala 187 različnih pozicij za nepretrgano upravljanje in nadzor tehnoloških infrastruktur ter sistemov za IT-varnost, telekomunikacije, napajanje in rezultate. Njena glavna naloga je bila podpora igram in sporočanje rezultatov v realnem času z vseh 37 tekmovališč OI.

IT-sistem iger je podpiralo 250 virtualiziranih strežnikov ter tisoče različnih perifernih in drugih naprav. Zagotavljanje rezultatov v realnem času je bil velikanski projekt, v središču katerega sta bila komentatorski informacijski sistem (CIS), ki zagotavlja rezultate in informacije o športnikih, ter informacijski sistem myInfo+ za medije, športnike, sodnike, trenerje in sponzorje.

Olimpijske igre, rojene za oblak

MOK in Atos sta pokazala, kako lahko prebojne tehnologije odgovorijo na rastoče izzive in močno pripomorejo k uspešnemu poteku prvih olimpijskih iger za mobilno generacijo. Igre v Riu je namreč, kot ocenjuje Atos, več ljudi spremljalo prek mobilnih naprav in spleta kot prek televizije. Uvajanje daljinske podpore in oblaka je pomemben mejnik v digitalni preobrazbi olimpijskih iger. Te so zaradi velikega obsega in »neprekinjenega obratovanja« ter velikih nihanj v količini podatkov izjemno primerne za oblak.

Atos bo po Riu 2016 pospešil prehod iger na varno, namensko in agilno oblačno infrastrukturo, ki bo ustrezala obsegu in intenzivnosti operativnih zahtev za olimpijske igre v letu 2018 in pozneje. Posodabljanje olimpijskih iger z oblakom in virtualizacijo bo pomembno pripomoglo tudi k zmanjšanju škodljivih vplivov na okolje.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
IKT
Olimpijski IT se je preselil v oblak
IKT
IKTEsad Jakupović Olimpijski IT se je preselil v oblak

Zimske olimpijske igre v Pjongčangu so prve, na katerih so vse kritične aplikacije nameščene v oblaku, njihovo upravljanje pa poteka na daljavo.

FINANCE
Topjob
V teh IKT-podjetjih zaslužijo največ
Topjob
TopjobLana Dakić V teh IKT-podjetjih zaslužijo največ

Katera I(K)T-podjetja bodo letos še zaposlovala in na kolikšno plačilo lahko računate

FINANCE
Prodano! Računalniški grosist DISS bo dobil novega lastnika, švicarskega velikana ALSO
Finance
Tanja Smrekar Prodano! Računalniški grosist DISS bo dobil novega lastnika, švicarskega velikana ALSO

Koliko bodo Švicarji plačali za slovenskega distributerja programske in tehnološke opreme? Neuradno: več kot deset milijonov evrov

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Topjob
Top službe - SDH išče nove sodelavce; službe tudi v Magni, Leku, Interpolu, HSE, Mahle Letriki in še 15 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - SDH išče nove sodelavce; službe tudi v Magni, Leku, Interpolu, HSE, Mahle Letriki in še 15 podjetjih

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Dražbe
Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro
Dražbe
DražbeSimona Toplak Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro

Ne morete prodati hiše? Organizirajte nagradno igro! To je opozorilo, kaj omogočajo nove tehnologije, razmislek, da se vsega sistemsko ne bo dalo prepovedovati v nedogled, in nasvet, da tega – torej prodaje hiše na loteriji – še ne počnite doma

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B