IKT
Oglasno sporočilo

Kako za kakovost programske opreme skrbijo na Ryanairu

Oktobra bo v Ljubljani prva konferenca, namenjena testerjem programske opreme in strokovnjakom za DevOps.
22.09.2016 11:19
Čas branja: 2 min
Kako za kakovost programske opreme skrbijo na Ryanairu
Colin O'Brien, vodja zagotavljanja kakovosti in nadzora sprememb v skupini Ryanair Labs

Svet je danes dobesedno odvisen od programske opreme. Milijoni vrstic programske kode upravljajo naše računalnike, telefone, energetska omrežja, letala, vozila, skoraj karkoli, kar vsaj malo spominja na pametno napravo. Kako kakovostna oziroma pomanjkljiva je programska koda, nihče točno ne ve. Vse pogosteje na luknje opozarjajo hekerji, žrtve pa so posamezniki in podjetja.

Testerji – nepogrešljivi člani razvojnih ekip

Programsko kodo je torej treba ne le napisati, temveč tudi pregledati. Za oboje podjetja potrebujejo strokovnjake. Medtem ko v manjših podjetjih in razvojnih okoljih preglede programske kode opravljajo kar algoritmi programskih orodij ali pa sami programerji, v večjih podjetjih testiranje napisanih vrstic prepuščajo namenskim strokovnjakom. Večja podjetja si pač ne želijo niti ne morejo privoščiti, da njihovi poslovni programi ne bi delovali kot obljubljeno, še več, da bi vsebovali resne pomanjkljivosti. V tem poslu odpustkov ni, izgubljena stranka je bržkone izgubljena za vedno. Testerji programske opreme in programske kode so zato postali nepogrešljivi člani razvojnih ekip, njihovo delo pa vsaj tako pomembno kot delo programerjev samih.

V Ljubljani prvič konferenca Quest for Quality

Comtrade, največje IT-podjetje v Sloveniji, se je odločilo v Ljubljani organizirati prvo mednarodno konferenco za DevOps in testiranje programske opreme. Dvodnevni dogodek, namenjen skupnosti testerjev programske opreme, bo predvidoma pritegnil več kot 200 testnih inženirjev in vodij kakovosti, direktorjev kakovosti in drugih ključnih panožnih strokovnjakov iz regije Adriatik, nemško govorečih območij, Irske in Velike Britanije. Konferenca je edinstvena priložnost za posameznike, zaposlene na področjih testiranja same programske kode, varnosti in kakovosti programske opreme, da izmenjajo mnenja, prikažejo svoje projekte in ostanejo na tekočem z novostmi v panogi.

Nabor tem bo širok, gostje ugledni

Udeleženci se bodo seznanili z agilnimi metodami testiranja, koncepti DevOps, avtomatizacijo preizkušanja, zagotavljanjem kakovosti in varnostnimi rešitvami. Številni predavatelji bodo na odru Cankarjevega doma predstavili svoje poznavanje panoge, spregovorili o najnovejših inovacijah in trendih ter skupnost testerjev popeljali v ne tako zelo oddaljeno prihodnost. Med predavatelji konference ­Quest for Quality so Joan Wrabetz, tehnološka direktorica podjetja Quali, Finn Lorbeer, akrobat kakovosti v podjetju Thoughtworks, in Milan Gabor, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Viris. Posebni gost konference bo Colin O'Brien, vodja zagotavljanja kakovosti in nadzora sprememb v skupini Ryanair Labs, ki bo razkril, kako za kakovost programske opreme skrbijo v uspešnem mednarodnem letalskem prevozniku Ryanair.

Med konferenco bo organizirana tudi okrogla miza z naslovom Kako zagotoviti visoko kakovost pri projektih digitalne preobrazbe, vzporedno s programom pa bosta potekali tudi dve strokovni delavnici (Selenium in Junit 5).

Izkoristite popust na zgodnje prijave do 23. septembra in se registrirajte.