IKT

Microsoftu je uspelo – prašiči letijo

Microsoft je dolgo trdil, da bodo odprto kodo podprli »takrat, ko bodo pujsi leteli«. Na najnovejši lestvici spletišča GitHub, ki razvršča podjetja z največ kontributorji na področju odprte kode, se je na sam vrh uvrstil – Microsoft. Prehitel je celo Facebook in Google.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
23.09.2016 06:00
Čas branja: 2 min

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Starejši računalničarji se Microsoftovega začetnega pristopa do odprtokodnih rešitev lahko spomnijo po marketinških kampanjah v ZDA, ki so jih spremljali slogani, kot sta »Linux je rakasta tvorba« ter »Odprta koda je neameriška«. Desetletja nazaj se je namreč velikan iz Redmonda z vsemi silami boril proti odprti kodi, saj jo je dojemal kot eksistenčno grožnjo. Posebej zabavne so bile najrazličnejše Microsoftove študije, ki so tako ali drugače dokazovale pomanjkljivosti projektov, temelječih na odprti kodi – in stranke so jim verjele. V sodobnem računalništvu, kjer vladajo oblaki in novi poslovni modeli ter storitve, pa je odprta koda Microsoftova najboljša prijateljica.

Redmond prispeva največ

Sodeč po svežih podatkih največjega spletišča z odprtokodnimi rešitvami GitHub v »odprtokodno vesolje« Octoverse največ pametnih glav prispeva Microsoft. Ima 16.419 kontributorjev, katerih delo prispeva k širitvi skupnosti odprte kode, medtem ko jih ima Facebook 15.682, Google pa 12.140. Red Hat, podjetje, ki ga večina računalnikarjev označuje za največje odprtokodno podjetje na svetu, saj ponuja vrsto istoimenskih poslovnih distribucij operacijskega sistema Linux ter podpornih storitev, se po številu razvijalcev, ki delajo z odprto kodo, ne uvršča niti v prvo deseterico.

Temelje je postavil Steve Ballmer

Zakaj si je torej Microsoft premislil glede odprte kode? K spremembi je največ botroval nov poslovni načrt. Čeprav danes vsi trepljajo po rami novega direktorja Satya Nadella in poudarjajo njegov prispevek k bolj odprtemu in razgledanemu Microsoftu, se je nagibanje k odprti kodi začelo že v času karizmatičnega, a napornega Steva Ballmerja. Ta je zagnal oddelek Microsoft Open Technologies ter začel odpirati platformo .Net in poskrbel za skladišče Microsoftove kode CodePlex. V njegovem času je zrasla tudi oblačna platforma Azure, ki je spremenila Microsoftov pogled na programsko opremo.

Največ denarja je v oblačnih storitvah

Office 365 ter celo Xbox in številne druge programske rešitve so postale storitve iz oblaka, s katerimi Microsoft služi vsak mesec več. Vojski prodajalcev ni treba več vsakih nekaj let podjetij prepričevati v nakup nove različice pisarniškega paketa, strežniškega operacijskega sistema in drugih rešitev.

Medtem ko odprta koda sama po sebi podjetjem ne omogoča bajnih zaslužkov, je denarja v oblačnih storitvah bistveno več. V bistvu danes največ denarja z odprto kodo ne zaslužijo tista podjetja, ki jo prodajajo, temveč giganti, ki na njej snujejo svoje rešitve in storitve – na primer Google in Facebook. Po tem vzoru tudi Microsoft odprtih rok v Azure sprejema na odprti kodi temelječo programsko opremo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Novice
(video) Microsoft podjetjem ponuja vse potrebne gradnike za industrijo 4.0
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov (video) Microsoft podjetjem ponuja vse potrebne gradnike za industrijo 4.0

Da bi proizvodna podjetja ostala konkurenčna, morajo vseskozi izboljševati svoje delovanje in izdelke

Tovarna
Partnerji sporočajo
Nakupovalna izkušnja po načelu »eno kopito za vse« ne bo več zadostovala za razvoj poslovanja
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Nakupovalna izkušnja po načelu »eno kopito za vse« ne bo več zadostovala za razvoj poslovanja (OGLAS)

Microsoft bo 27. septembra gostil virtualno srečanje o obveščanju v maloprodaji in digitalni preobrazbi

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tovarna
Partnerji sporočajo
Microsoft predstavil najnovejše dosežke na področju umetne inteligence
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Microsoft predstavil najnovejše dosežke na področju umetne inteligence (OGLAS)

Microsoftove prelomne tehnologije za prevajanje zapustile raziskovalni laboratorij; predstavili smernice za odgovoren razvoj pogovorne umetne inteligence

FINANCE
Okolje & energija
SunContract z Microsoftovo platformo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar SunContract z Microsoftovo platformo

Microsoft in SunContract sta na Microsoftovi NT konferenci sklenila načelni sporazum o strateškem sodelovanju pri tehnologiji verižnih blokov. V okviru sodelovanja bodo pri platformi SunContract uporabljali Microsoftovo platformo Azure Blockchain Workbench.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti