IKT

Kako se lotiti vzpostavitve digitalizacije poslovanja med poslovnimi partnerji

Z uporabo elektronske izmenjave dokumentov podjetja pridobijo elegantno, učinkovito in poceni rešitev za medpodjetniško poslovanje.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
20.10.2016 13:35
Čas branja: 2 min

Ob uvajanju brezpapirnega poslovanja imajo podjetja za pošiljanje in prejemanje dokumentov oziroma sporočil na voljo več rešitev. Če gre na primer samo za odpravo papirnih računov, ki se lahko v osnovi nadomestijo z dokumenti pdf, je lahko e-pošta povsem prikladen in sprejemljiv kanal. Podobno velja za druge dokumente, kot so specifikacije storitev ali poročila o opravljenih storitvah. Težava je le, da mora prejemnik, če ne uporablja posebnih rešitev za prepoznavanje podatkov iz pdf-datotek, podatke prepisovati ročno.

Brezpapirno samo na papirju

Takšen proces je sicer brezpapiren, je pa daleč od elektronskega ali digitalnega, pri čemer se večina stroškov in porabe časa prenese na prejemnika. Že v primeru prejetih pdf-računov se izkaže, da prejemniki takšne račune navadno natisnejo in z njimi ravnajo enako kot s papirnimi. Obstajajo pa tudi prakse, ko se natisnjeni računi zaradi lažjega procesiranja znova skenirajo in podatki optično prepoznajo.

Ekonomija obsega

V primeru, ko gre za pošiljanje večjega števila elektronskih dokumentov in večjega števila prejemnikov, je smiselno ubrati drugačno pot, ki odpravlja ročno prepisovanje in ima vgrajene mehanizme za preprečevanje napak. Storitve e-izmenjave v primerjavi z e-pošto ali neposrednim povezovanjem zbirk podatkov prinašajo tudi vrsto naprednih zmožnosti. Vzpostavljajo sledljivost poslovanja, zagotavljajo varnost sporočil in vsebine ter omogočajo avtomatizacijo usmerjanja izmenjave sporočil med partnerji. Uporaba storitev e-izmenjave je smiselna tudi zaradi svoje univerzalnosti, saj omogočajo medsebojno povezovanje poslovno-informacijskih sistemov, dokumentnih sistemov in drugih, namenskih aplikacij, bodisi med partnerji znotraj nabavnih verig bodisi pri poslovanju z javno upravo (davki, carine, statistična poročila …).

Avtomatizacija je glavni namen digitalizacije

Uporaba storitev e-izmenjave ne pomeni le preskoka v hitrosti, zanesljivosti in kakovosti posredovanja dokumentov in sporočil. Gre za raven avtomatizacije celotnih procesov med podjetji, ki ima neposreden vpliv na učinkovitost poslovanja. V storitve e-izmenjave se dokumenti posredujejo samodejno iz računalniških sistemov, podobno se prejeti dokumenti samodejno prevzemajo in berejo v ciljnih sistemih.

Elektronska izmenjava v oskrbni verigi je najbolj nazoren primer digitalizacije medpodjetniškega poslovanja. Izmenjava e-naročilnic in potrditve naročil je osnova za to, da se zmanjšajo napake pri dobavi. To za kupca pomeni, da je njegov nadaljnji proizvodni ali prodajni proces stabilnejši, za dobavitelja pa, da se zmanjša število reklamacij in s tem povezani stroški. Digitaliziran proces pošiljanja dobavnic in potrditve dobave podobno skrajša čas za izdajo računov, kar dobavitelju izboljša finančni tok, kupcu pa poenostavi prevzemanje blaga.

Na zadnjem koraku elektronski računi odpravljajo ročne postopke pri likvidaciji in knjiženju, kar dodatno zniža stroške in skrajša čas za plačilo. Dobavitelj za račune plačuje manj, hitreje so poravnani, kupec pa lahko zaradi pravočasnega ali še bolje predčasnega plačila izkoristi dodatne bonitete.

Nabavni proces še zdaleč ni edini primer dobre prakse uporabe e-izmenjave. Uporablja se lahko za izmenjavo različnih sporočil znotraj poslovnih procesov, ki potekajo v različnih podjetjih, na primer pri zunanjem izvajanju. Ob tem je treba opozoriti, da so te storitve neodvisne od uporabljenih tehnologij na strani partnerjev. S ter jim omogočajo zagotavljanje odprtosti in prilagodljivosti poslovanja zahtevam kupcev in dobaviteljev ter poenostavljajo razvoj novih poslovnih modelov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine
Finance
FinanceAlbina Kenda Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane knjige in tiskani časopisi; ministrstvo za finance spremembo podpira

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Članki
Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje
Finance
FinanceAlbina Kenda Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo pisali včeraj - napovedal možnost za strožjo presojo kitajskih naložb - pa tudi prenovljeno industrijsko politiko

FINANCE
Članki
Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU
Finance
FinanceAlbina Kenda Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 2

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med katerimi utegne veliko pozornosti zbuditi predlagana sprememba pri glasovanju o davčnih vprašanjih

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.