IKT

(Komentar) Bi, bi talizacija

Rompompom okoli digitalizacije riše hecno situacijo. Imamo IKT-ponudnike, ki zganjajo kraval, na drugi strani pa podjetja, ki ta »šov« za zdaj opazujejo od strani in sem ter tja zavijejo z očmi.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
21.10.2016 06:30
Čas branja: 2 min

Menedžerji v slovenskih podjetjih so pri naložbah v IKT zelo pragmatični. Raje kaj ne kot prekmalu da. O tem, kaj da in kaj ne, se ne odloča na podlagi neke strategije, ampak v najboljšem primeru na podlagi letnih proračunov, še najraje pa na podlagi stroškov, po načelu bolje manj kot več. Takšen pristop je morda dober, če je glavni cilj doseganje začrtanega EBIT. Mislim, da je tudi razumljiv, vsaj za podjetja, ki so pod upravljanjem bank, in za tiste s tujim lastništvom. Bi pa pričakoval več poguma od podjetij, ki želijo povečati konkurenčnost, zrasti, vstopiti na nove trge in oblikovati nove tržne niše.

Rompompom okoli digitalizacije riše hecno situacijo. Imamo IKT-ponudnike, ki zganjajo kraval, na drugi strani pa podjetja, ki ta »šov« za zdaj opazujejo od strani in sem ter tja zavijejo z očmi. Saj ne, da se ne bi strinjala s tem, kar pravijo IKT-ponudniki. V resnici pa dobro vedo, da ne gre vse tako na hitro. Če primerjamo četrto industrijsko revolucijo z dozdajšnjimi, hitro pridemo do vzorca, da se bo digitalizacija v poslovanje vpeljala postopoma, po korakih, prej manjših kot velikih. Nobeno podjetje ni vpeljalo mehanskih strojev, elektrificiranih ali avtomatiziranih linij za vso proizvodnjo naenkrat. Običajno so nove tehnologije začeli uvajati tam, kjer se je pokazal največji učinek ali pa je obstajalo največje tveganje za proces. Podobno se dogaja pri uvajanju IKT, četudi od daleč morda ni videti tako.

Velikokrat se zdi, da si hitrejšega odločanja o novih naložbah za digitalizacijo poslovanja najbolj želijo ponudniki takšne in drugačne strojne in programske opreme ter storitev. Radi bi, da bi podjetja poslovala sodobno, želijo si pametnih tovarn, pričakujejo, da bodo na primer trgovci, banke in drugi ponudniki storitev vtikali nosove v svoje stranke … Skratka, želijo prodati več in zato spodbujajo porabo, česar jim ne gre zameriti.

Pred časom sem se pogovarjal z direktorjem uspešnega podjetja, ki mi je povedal, da se bodo z digitalizacijo začeli ukvarjali šele takrat, ko bodo to zahtevali kupci. Takrat bodo nemudoma skočili na ta vlak in iskali učinkovite rešitve. In ravno takšen pristop vzpostavlja novo ločnico pred IKT-ponudniki. Od njih se bo pričakovalo, da bodo imeli hipne rešitve, ki bodo dovršene z vidika funkcionalnosti in jih bo mogoče hitro uvesti v poslovanje. Takrat ne bo časa za učenje, za razvoj po naročilu, za obljube, kaj vse smo sposobni narediti, samo če stranka to želi. Takrat bo treba imeti rešitve na mizi, takšne, ki bodo preprosto delovale. Ki bodo dovolj odprte in enostavno nastavljive, da jih bo možno hitro vpeljati in hkrati toliko prilagoditi, da bodo podpirale konkurenčno prednost uporabnika.

Na tem mestu želim poudariti odgovornost ponudnikov IKT-rešitev in storitev, na katero bi morali biti pozorni tudi kupci. Glede na to, da si pri digitalizaciji poslovanja ne vzamejo časa za testiranje, bodo morali s projektom v polno zadeti že s prvim strelom. Danes si podjetje lahko privošči neroden informacijski sistem, slabo uvedbo in pomanjkljivo procesno pokritost. Ko pa se bo digitalizacija razmahnila in bo tak način poslovanja postal edina možnost, bo to odločalo o preživetju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Vse več podjetij se digitalizira – in to je dobro
Finance
FinanceRok Pikon Vse več podjetij se digitalizira – in to je dobro

To pa pomeni tudi veliko posla: samo NLB bo v digitalizacijo vložila 30 milijonov evrov

FINANCE
Topjob
Otroci, ki gredo zdaj v šolo, bodo v poklicih, ki jih še ni
Topjob
TopjobAlbina Kenda Otroci, ki gredo zdaj v šolo, bodo v poklicih, ki jih še ni

Digitalna transformacija industrije – velika priložnost, a tudi velik izziv

FINANCE
Transport in logistika
Največ naložb v digitalizacijo podjetja načrtujejo v logistiki
Transport in logistika
Transport in logistikaAlbina Kenda Največ naložb v digitalizacijo podjetja načrtujejo v logistiki

Kot največjo oviro za digitalizacijo pa omenjajo usposobljenost zaposlenih in pa velike potrebne naložbe

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine
Finance
FinanceAlbina Kenda Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane knjige in tiskani časopisi; ministrstvo za finance spremembo podpira

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B