IKT

(Intervju) Javno-zasebno partnerstvo je uspešen način boja proti spletnemu kriminalu

»Tudi policija postaja vse bolj digitalna. Povezujemo se z varnostnimi podjetji, ponudniki storitev dostopa do interneta, ponudniki storitev gostovanja strežnikov in drugimi podjetji,« pravi Ton Maas, ki v nizozemski policiji usklajuje boj proti spletnemu kriminalu.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
28.10.2016 10:30
Čas branja: 4 min
(Intervju) Javno-zasebno partnerstvo je uspešen način boja proti spletnemu kriminalu
Inšpektor Ton Maas je digitalni koordinator v nizozemski policiji, zadolžen za usklajevanje boja proti kiberkriminalu. Na Malti smo se z njim na dogodku Cyber Security Weekend Europe pogovarjali o delu organov pregona pri zatiranju kiberkriminala ter o njihovem sodelovanju in povezovanju z drugimi organizacijami.

Kako učinkovito je v boju proti kiberkriminalu javno-zasebno partnerstvo?

Moram reči, da zelo učinkovito. Smo sicer šele na začetku, a sodeč po sodelovanju z varnostnima podjetjema Kaspersky Lab in Intel Security ter organizacijo Europol v projektu No More Ransom (V okviru tega projekta osveščajo javnost o nevarnostih izsiljevalske programske opreme in pomagajo žrtvam obnoviti podatke brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem; op. ur.) smo vsekakor na pravi poti. Skupaj smo uspeli streti marsikateri trd oreh in prekiniti delo kiberkriminalcev ter jih več spraviti tudi za zapahe. Verjamem, da bomo v prihodnje še bolj učinkoviti. Prizadevamo si namreč, da bi se organom pregona po državah pridružila ne le varnostna podjetja, temveč tudi proizvajalci opreme, saj je tudi v njihovem interesu, da zagotovijo kar najboljšo varnost svojih naprav.

Kaj vse bi še lahko naredili?

Veliko bi lahko še naredili in tudi bomo. Treba je širiti zavedanje o pomembnosti boja proti kiberkriminalu. V ljudeh je treba ustvariti željo, da ga odpravimo. Nekatere policije že imajo oddelke za specializirane oblike kiberkriminala. Kombiniranje policijskih znanj z digitalnimi znanji je prioriteta. V policiji zaposlujemo prave IT-strokovnjake, kar je zelo pomembno. Vsak dan veliko časa presedimo skupaj in se učimo drug od drugega. Tudi policija postaja vse bolj digitalna. Povezujemo se z varnostnimi podjetji, ponudniki storitev dostopa do interneta, ponudniki storitev gostovanja strežnikov in drugimi podjetji. Spremeniti bo treba tudi del zakonodaje.

Kakšne izkušnje imate z vsem tem na nizozemski policiji?

Nizozemska policija je oddelek za boj proti spletnemu kriminalu oblikovala pred desetimi leti. V tem času smo pridobili veliko izkušenj. Danes je zelo pomembno ustvarjanje razumevanja med ljudmi, kako velika težava je pravzaprav kriminal v spletnem prostoru. Mlade je treba vzgajati, da bodo želeli postati inšpektorji za digitalni svet in loviti lumpe po spletu. Nekateri mladi si že od mladih nog želijo biti policisti in če med šolanjem pridobijo še znanja o programiranju in informacijski varnosti, lahko postanejo odlični sodelavci v boju zoper kibernetski kriminal. Je pa res, da ne moremo vsega narediti sami. Da bi preprečili črn scenarij, rabimo širše, celo globalno sodelovanje.

Danes imamo predele mest, ki so označeni kot nevarni. Se lahko zgodi, da tudi internet nekoč ne bo več varen?

Res obstajajo predeli mest, ki niso varni. Kaj naredite v tem primeru? Se jim izognete. Enako velja za internet. Ne zahajajte na temno stran interneta.

Bi lahko napadalci okužili celoten internet ter ga naredili nevarnega in tako uničili?

Nikoli sicer ne reci nikoli, a v to ne verjamem. Po svetu deluje cela vrsta organizacij, ki si prizadevajo, da je internet varen.

Katera vrsta spletnega kriminala je najbolj problematična?

Največ težav ta hip povzroča izsiljevalska programska oprema. Z njo kibernetski kriminalci zaklenejo naprave in podatke ter od uporabnikov zahtevajo odkupnino.

Kaj najbolj učinkovito zaleže v boju proti njej?

Poleg rabe sodobnih varnostnih rešitev proti vsem vrstam digitalnih groženj še najbolj zaleže izobraževanje uporabnikov.

Hekerji vse pogosteje kradejo tudi digitalne identitete uporabnikov. Za identifikacijo se po svetu že uporabljajo tudi biometrične rešitve. Kaj se bo zgodilo, ko bodo hekerji ukradli naše biometrične podatke? Gesla namreč lahko spremenimo, podobe naše zenice, žil v roki ali prstnih odtisov pa ne.

V tem primeru bo skrb za varnost naprav še toliko pomembnejša. Biometrijo bi morali uporabljati le za uporabniška imena, ne pa tudi za gesla. To je velika napaka. Z biometričnimi podatki je treba res biti previden. Že pri biometričnih potnih listih zaznavamo precej zlorab.

Nekateri strokovnjaki menijo, da bo naslednja svetovna vojna potekala le še na spletu. Se strinjate?

Če bo prišlo do naslednje svetovne vojne, se vse najbrž ne bo odvijalo le na spletu. Je pa res, da bo informacijska tehnologija nadvse pomemben člen. Že danes je v vojski veliko stvari avtomatiziranih. Če bi odpovedala informacijska tehnologija, pilot ne bi mogel več upravljati letala. Okužena letala bi bila lahko velik problem za katerokoli vojsko. Ne nazadnje tehnologija in komunikacije zadevajo prav vsakega posameznega vojaka. Ti že danes uporabljajo nekatere napredne nosljive rešitve. Če bi hekerji uspeli prevzeti nadzor nad njimi, bi lahko prišlo do nevarnih situacij – vojake bi lahko zavedli, da bi napadali »svoje«. Vojska se danes resnično zelo zanaša na tehnologijo.

Menite, da kiberkriminal v prihodnosti lahko znatno omejite, morebiti celo izkoreninite?

Seveda bi si ga želeli izkoreniniti, a se to ne bo zgodilo. Kriminal pač obstaja skozi celo zgodovino. Mi se borimo proti njemu. Vztrajati moramo proti lovljenju kriminalcev in jih onemogočati. Danes je vse več spletnih kriminalcev predvsem zaradi tega, ker je to relativno lahko postati – skoraj vse lahko počneš iz sobe. Zaradi tega bo tradicionalnih kriminalcev vedno manj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
IKT
Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala
IKT
IKTMiran Varga Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala

Medtem ko se množica ljubiteljev porabniške elektronike navdušuje nad sodobnimi digitalnimi televizorji in številnimi inovativnimi mobilnimi rešitvami, nas je zanimalo, kaj sejem CES ponuja na področju digitalne preobrazbe poslovanja

FINANCE
Dražbe
Policija na dražbo pošilja dva konja in tri pse; cene od 150 do 500 evrov
Dražbe
DražbeAleš Perčič Policija na dražbo pošilja dva konja in tri pse; cene od 150 do 500 evrov

Policija išče nove lastnike petih "upokojenih" službenih živali

FINANCE
IKT
Trumpova administracija poteptala nevtralnost interneta
IKT
IKTMiran Varga Trumpova administracija poteptala nevtralnost interneta

Nevtralnost interneta je vsaj v ZDA stvar preteklosti. Kaj to srednje- in dolgoročno pomeni za podjetja in uporabnike?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni
IKT
IKTMiran Varga Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni 1

To je le eden izmed podatkov, ki je presenetil marsikaterega udeleženca dogodka RoglIT 2018, s katerim je podjetje Unistar PRO odprlo letošnjo sezono domačih poslovno-tehničnih konferenc. Rdeča nit dogodka, ki danes in jutri poteka v Mariboru pod sloganom »Varni. Povezani.«, je informacijska varnost.

Tovarna
Novice
Pametni in povezani izdelki so lahko presneto nevarni
FINANCE
IKT
Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti
IKT
IKTMiran Varga Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti

Evropska unija bo z uveljavitvijo Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Direktive za varnost omrežij in informacij (direktiva NIS) poskrbela, da bo informacijska varnost v poslovnih okoljih postala stvar osebne higiene. Slovenija pa bo v kratkem dobila zakon o informacijski varnosti.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti