IKT

Z aplikacijami v nekaj mesecih do milijonskih dobičkov

Out fit 7, poznan tudi kot Ekipa7, je z animiranimi liki obsedla lastnike iphonov in telefonov z Androidovim operacijskim sistemom

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

22.06.2011 22:30
Čas branja: 6 min

Ekipa7, start-up podjetje iz Preddvora, se po dobrem letu dni poslovanja lahko pohvali s 4,6 milijona evrov dobička. Priljubljeni animirani liki jim obljubljajo še lepšo prihodnost in odpirajo vrata v svet risanih serij in igrač. Največji lastnik Samo Login v bližnji prihodnosti ne izključuje možnosti za prvo javno prodajo (IPO).

"Da je uporaba mobilnih aplikacij v razmahu, vemo že nekaj let. Če je aplikacija dobra, ima dobro vsebino in visoko kakovost, skoraj z gotovostjo lahko rečemo, da bo uspešna. Število naloženih aplikacij je zelo odvisno od potencialnega trga. Aplikacija za vrtnarjenje najbrž nikoli ne bo tako uspešna kot dobra akcijska igra. Z obširno analizo in na podlagi izkušenj smo ugotovili, da je področje zabavnih aplikacij za naše poslovne cilje najbolj obetavno," pojasnjuje večinski lastnik Out fit 7 Samo Login.

aplikacija
Posamezne aplikacije, najbolj priljubljen je animiran maček Talking Tom (na sliki), so po več mesecev kraljevale na lestvici največkrat snetih aplikacij.
Informatik, ki je bil med ustanovitelji Najdi.si in je pri prodaji lastniškega deleža Telekomu zaslužil nekaj milijonov evrov, pravi, da v prvih sedmih mesecih poslovanja skoraj niso imeli prihodkov. Vložek v podjetje so bila sredstva, potrebna za pokritje stroškov plač ter druge posredne stroške, kot so oprema za poslovne prostore in nabava računalnikov, telefonov in podobnega.

Prvo iz serije aplikacij Talking Friends so konec junija 2010 predstavili za napravo iphone in temu sorodne naprave, dober mesec dni pozneje pa še za Googlov operacijski sistem Android. Po približno treh mesecih je število prenosov vseh njihovih aplikacij - nekatere ponujajo brezplačno, za bolj izpopolnjene danes zaračunajo približno dolar oziroma slab evro - naraslo na 16 milijonov, v letu dni pa na 130 milijonov, s čimer so postali eni največjih igralcev na trgu aplikacij za mobilne telefone in tablične računalnike.

Posamezne aplikacije, najpopularnejši je animirani maček Talking Tom, so po več mesecev kraljevale na lestvici največkrat snetih aplikacij. Večina snetih aplikacij je sicer brezplačna, je soditi po lanskih poslovnih rezultatih. Letošnjih rezultatov ne razkrivajo, prav tako ne razmerja med deležem aplikacij, ki so jih uporabniki naložili brezplačno, in deležem plačljivih. Je pa lanskih 6,3 milijona evrov prihodkov in 4,6 milijona evrov čistega dobička v prvem letu poslovanja dokaz, da gre za enega najuspešnejših zagonov podjetja v Sloveniji doslej. Login pravi, da je rast prihodkov skladna z načrti.

Aprila letos so podjetje iz Preddvora preselili na Ciper. "Čeprav je Ciper tako kot mi v EU, omogoča veliko večjo prilagodljivost poslovanja v globalnem trgu kot v Sloveniji. Samo poglejmo primer zaposlitve tujca, nerezidenta EU. Hoteli smo zaposliti enega svetovno najboljših 3D-artistov - avtorja mačka Toma, psa Bena in Božička. V Sloveniji za to nismo videli realne možnosti, na Cipru je bilo vse urejeno v eni uri - odvetnik je pogodbo o zaposlitvi prilagodil ciprski zakonodaji. Tudi samo okolje in podnebje zagotavljata večjo kreativnost, kar je v našem poslu več kot pomembno," razloge za preselitev navaja Login. Na Cipru imajo vodenje celotne skupine, poslovno in trženjsko strategijo, prodajo, vsebinsko načrtovanje proizvodov ter del razvoja, v Sloveniji poteka razvoj proizvodov, v ZDA pa preostali del trženja in prodaje.

podjetniški zmagovalec
V ekipi 30 strokovnjakov

V Sloveniji, na Cipru in v ZDA skupaj z rednimi zunanjimi sodelavci zdaj dela 30 strokovno usposobljenih sodelavcev, lani v tem času jih je bilo devet. "Ekipo povečujemo skladno s potrebami, je pa res, da želimo vsako prosto mesto zapolniti z najboljšimi strokovnjaki, kar včasih pomeni pravi izziv. Takšnih ljudi namreč ne opredeljuje le odlično strokovno znanje, ampak tudi lastnosti, kot je odgovornost, pripadnost, odločnost in vztrajnost," pojasnjuje Login.

V zadnjem obdobju se mlada informacijska podjetja rada obračajo na trg kapitala po sveža sredstva, delnice pa uvrščajo na borzo. To nameravata storiti tudi Zynga - znana predvsem po igrah na spletnem socialnem omrežju Facebook - in finski izdelovalec igric Rovio, ki je z igro Angry Birds podobno kot Out fit 7 z aplikacijami Talking Friends obnorel lastnike tako imenovanih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Login IPO ne izključuje. "Vse ob svojem času. Trenutno imamo vse sile usmerjene v nove izdelke in nove storitve," pojasnjuje.

Na čem bo temeljila nadaljnja rast? "Z izdelavo zabavnih aplikacij na mobilnih napravah smo začeli postavljati nove standarde tako imenovanih mobilnih igrač. To vlogo želimo utrditi. Naš vzornik je Walt Disney, le da smo začeli 90 let za njim in da tehnološko izviramo iz povsem drugega sveta. Pri načrtovanju svojih izdelkov si že od začetka pomagamo z Disneyjevo strategijo kreativnosti. Popularnost karakterjev iz skupine Talking Friends bomo uporabili na vseh področjih, kjer bomo začutili priložnost," pojasnjuje Login. Vera v zastavljene cilje

In kaj snovalec enega največjih start-upov v Sloveniji sporoča mladim IT-navdušencem, ki bi radi šli po njegovih stopinjah? "Slovenci smo izredno kreativen in marljiv narod, a s svojim strahom pred neuspehom ustvarjalnost zatremo že v kali. Zato mladim svetujem, naj si postavijo visoke, a realne cilje. V te cilje verjemite z dušo in srcem, bodite kreativni, razmišljajte globalno in predvsem uživajte v svojem delu," pravi Login. Hkrati opozarja, da slovensko gospodarsko okolje ne posveča posebne pozornosti start-upom in da je vsak precej prepuščen sebi in svoji iznajdljivosti.

Priložnost

Vstop na TVin kinoplatna?

Po poročanju tiskovne agencije AFP je podjetje Out fit 7 pred dnevi podpisalo pogodbo z eno največjih hollywoodskih agencij William Morris Endeavor (WME), ki zastopa britansko igralko Keiro Knightley in pop pevko Lady Gaga. Po besedah Arija Emanuela, namestnika predsednika WME, je Out fit 7 vodilno podjetje na trgu zabavnih aplikacij na mobilnih napravah, like iz aplikacij pa bi po njegovem lahko uporabili na raznorazne namene. Po poročanju AFP bi to lahko pomenilo začetek vstopa Out fit 7 na televizijske zaslone in kinoplatna.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

21.06.2011
20.06.2011
19.06.2011
16.06.2011
15.06.2011
23.06.2011
26.06.2011
27.06.2011
28.06.2011
29.06.2011
Moje finance
Članki
Se želite v svojem telesu dobro počutiti in hkrati imeti polno denarnico? Pridite na dogodek Moje fit finance
Moje finance
ČlankiMoje finance Se želite v svojem telesu dobro počutiti in hkrati imeti polno denarnico? Pridite na dogodek Moje fit finance

Pokazali vam bomo, kako malo je potrebno, da spremenite svoje navade in postanete fit na vseh področjih - v glavi, telesu in financah.

Moje finance
Slovenija
(intervju) Kako z mobilnikom nadzirati svoje finance
Moje finance
SlovenijaMarja Milič (intervju) Kako z mobilnikom nadzirati svoje finance

Kar 20 tisoč slovencev redno spremlja svoje osebne finance prek mobilne aplikacije toshl, po svetu pa skoraj tri milijone, nam je povedal 30-letni Matic Bitenc, soustanovitelj in šef Toshla. Z novo direktivo psd2, ki bo takšnim aplikacijam omogočila dostop do bančnih računov, pa utegne prepričati še več Evropejcev, da bodo vzeli finance v svoje roke. Kako?

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Moje finance
Varčevanje
Moje finance med mal'co v vaši dlani
Moje finance
VarčevanjeMoje finance Moje finance med mal'co v vaši dlani

Revijo Moje finance boste poleg tiskane izdaje in spletne strani mojefinance.si odslej lahko listali tudi prek aplikacije Moje finance, ki si jo lahko naložite prek Google Play in App Store.

Novice
Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite
NoviceBlaž Abe Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite

Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja

FINANCE
(intervju) Le dva meseca potrebujete, da obrnete življenje na glavo
Finance
Marja Milič (intervju) Le dva meseca potrebujete, da obrnete življenje na glavo 6

Tako pravi Sara Isaković, nekdanja olimpijska podprvakinja, zdaj psihologinja, ki srbi za mentalno pripravljenost poslovnežev, vrhunskih športnikov, pa tudi ekstremistov. Na osvajanje severnega pola je denimo pripravljala tudi nekdanjo novinarko, zdaj blogarko Natašo Briški. Isakovićeva je tudi razkrila, kako sama skrbi za fit telo. Več pa vam bo razkrila na dogodku Moje fit finance, ki se bo zgodil 23. maja v Kristalni palači.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.