Napovedi o letošnji rasti trga IKT iz meseca v mesec slabše Napovedi o letošnji rasti trga IKT iz meseca v mesec slabše Letos bo največja rast na trgu podjetniške programske opreme in IT-storitev
Katere novosti lahko pričakujemo v pametnih mobilnikih, ki prihajajo jeseni Katere novosti lahko pričakujemo v pametnih mobilnikih, ki prihajajo jeseni Samsung je z zdaj že tradicionalno predstavitvijo linije galaxy note sredi poletja odprl jesensko prerivanje, kdo bo na trg poslal najboljši pametni telefon.
Po tem, kako vidimo, smo lahko zelo podobni računalnikom Po tem, kako vidimo, smo lahko zelo podobni računalnikom Znano je, da lahko računalnik, recimo v samovozečem avtomobilu, naključne čačke in krace zamenja za vlak, ograjo ali šolski avtobus, kar lahko povzroči nevarno reakcijo; podobna napaka se lahko zgodi tudi človeku – vsaj po tem, kako vidimo, smo ljudje pravzaprav podobni računalnikom
Zakaj in kako izbrati storitve varnostno-operativnih centrov Zakaj in kako izbrati storitve varnostno-operativnih centrov Za zdaj o storitvah SOC razmišljajo predvsem v večjih podjetjih, po isti poti pa bodo kmalu šla tudi manjša podjetja, saj so izpostavljena istim grožnjam in tveganjem

Z aplikacijami v nekaj mesecih do milijonskih dobičkov

Čas branja: 6 min
22.06.2011  22:30
Out fit 7, poznan tudi kot Ekipa7, je z animiranimi liki obsedla lastnike iphonov in telefonov z Androidovim operacijskim sistemom

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Ekipa7 dodaj
Samo Login dodaj
Najdi.si dodaj
Zynga dodaj
Walt Disney dodaj

Ekipa7, start-up podjetje iz Preddvora, se po dobrem letu dni poslovanja lahko pohvali s 4,6 milijona evrov dobička. Priljubljeni animirani liki jim obljubljajo še lepšo prihodnost in odpirajo vrata v svet risanih serij in igrač. Največji lastnik Samo Login v bližnji prihodnosti ne izključuje možnosti za prvo javno prodajo (IPO).

"Da je uporaba mobilnih aplikacij v razmahu, vemo že nekaj let. Če je aplikacija dobra, ima dobro vsebino in visoko kakovost, skoraj z gotovostjo lahko rečemo, da bo uspešna. Število naloženih aplikacij je zelo odvisno od potencialnega trga. Aplikacija za vrtnarjenje najbrž nikoli ne bo tako uspešna kot dobra akcijska igra. Z obširno analizo in na podlagi izkušenj smo ugotovili, da je področje zabavnih aplikacij za naše poslovne cilje najbolj obetavno," pojasnjuje večinski lastnik Out fit 7 Samo Login.

aplikacija
Posamezne aplikacije, najbolj priljubljen je animiran maček Talking Tom (na sliki), so po več mesecev kraljevale na lestvici največkrat snetih aplikacij.

Informatik, ki je bil med ustanovitelji Najdi.si in je pri prodaji lastniškega deleža Telekomu zaslužil nekaj milijonov evrov, pravi, da v prvih sedmih mesecih poslovanja skoraj niso imeli prihodkov. Vložek v podjetje so bila sredstva, potrebna za pokritje stroškov plač ter druge posredne stroške, kot so oprema za poslovne prostore in nabava računalnikov, telefonov in podobnega.

Prvo iz serije aplikacij Talking Friends so konec junija 2010 predstavili za napravo iphone in temu sorodne naprave, dober mesec dni pozneje pa še za Googlov operacijski sistem Android. Po približno treh mesecih je število prenosov vseh njihovih aplikacij - nekatere ponujajo brezplačno, za bolj izpopolnjene danes zaračunajo približno dolar oziroma slab evro - naraslo na 16 milijonov, v letu dni pa na 130 milijonov, s čimer so postali eni največjih igralcev na trgu aplikacij za mobilne telefone in tablične računalnike.

Posamezne aplikacije, najpopularnejši je animirani maček Talking Tom, so po več mesecev kraljevale na lestvici največkrat snetih aplikacij. Večina snetih aplikacij je sicer brezplačna, je soditi po lanskih poslovnih rezultatih. Letošnjih rezultatov ne razkrivajo, prav tako ne razmerja med deležem aplikacij, ki so jih uporabniki naložili brezplačno, in deležem plačljivih. Je pa lanskih 6,3 milijona evrov prihodkov in 4,6 milijona evrov čistega dobička v prvem letu poslovanja dokaz, da gre za enega najuspešnejših zagonov podjetja v Sloveniji doslej. Login pravi, da je rast prihodkov skladna z načrti.

Aprila letos so podjetje iz Preddvora preselili na Ciper. "Čeprav je Ciper tako kot mi v EU, omogoča veliko večjo prilagodljivost poslovanja v globalnem trgu kot v Sloveniji. Samo poglejmo primer zaposlitve tujca, nerezidenta EU. Hoteli smo zaposliti enega svetovno najboljših 3D-artistov - avtorja mačka Toma, psa Bena in Božička. V Sloveniji za to nismo videli realne možnosti, na Cipru je bilo vse urejeno v eni uri - odvetnik je pogodbo o zaposlitvi prilagodil ciprski zakonodaji.

Tudi samo okolje in podnebje zagotavljata večjo kreativnost, kar je v našem poslu več kot pomembno," razloge za preselitev navaja Login. Na Cipru imajo vodenje celotne skupine, poslovno in trženjsko strategijo, prodajo, vsebinsko načrtovanje proizvodov ter del razvoja, v Sloveniji poteka razvoj proizvodov, v ZDA pa preostali del trženja in prodaje.

podjetniški zmagovalec

V ekipi 30 strokovnjakov

V Sloveniji, na Cipru in v ZDA skupaj z rednimi zunanjimi sodelavci zdaj dela 30 strokovno usposobljenih sodelavcev, lani v tem času jih je bilo devet. "Ekipo povečujemo skladno s potrebami, je pa res, da želimo vsako prosto mesto zapolniti z najboljšimi strokovnjaki, kar včasih pomeni pravi izziv. Takšnih ljudi namreč ne opredeljuje le odlično strokovno znanje, ampak tudi lastnosti, kot je odgovornost, pripadnost, odločnost in vztrajnost," pojasnjuje Login.

V zadnjem obdobju se mlada informacijska podjetja rada obračajo na trg kapitala po sveža sredstva, delnice pa uvrščajo na borzo. To nameravata storiti tudi Zynga - znana predvsem po igrah na spletnem socialnem omrežju Facebook - in finski izdelovalec igric Rovio, ki je z igro Angry Birds podobno kot Out fit 7 z aplikacijami Talking Friends obnorel lastnike tako imenovanih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Login IPO ne izključuje. "Vse ob svojem času. Trenutno imamo vse sile usmerjene v nove izdelke in nove storitve," pojasnjuje.

Na čem bo temeljila nadaljnja rast? "Z izdelavo zabavnih aplikacij na mobilnih napravah smo začeli postavljati nove standarde tako imenovanih mobilnih igrač. To vlogo želimo utrditi. Naš vzornik je Walt Disney, le da smo začeli 90 let za njim in da tehnološko izviramo iz povsem drugega sveta. Pri načrtovanju svojih izdelkov si že od začetka pomagamo z Disneyjevo strategijo kreativnosti. Popularnost karakterjev iz skupine Talking Friends bomo uporabili na vseh področjih, kjer bomo začutili priložnost," pojasnjuje Login.

Vera v zastavljene cilje

In kaj snovalec enega največjih start-upov v Sloveniji sporoča mladim IT-navdušencem, ki bi radi šli po njegovih stopinjah? "Slovenci smo izredno kreativen in marljiv narod, a s svojim strahom pred neuspehom ustvarjalnost zatremo že v kali. Zato mladim svetujem, naj si postavijo visoke, a realne cilje. V te cilje verjemite z dušo in srcem, bodite kreativni, razmišljajte globalno in predvsem uživajte v svojem delu," pravi Login. Hkrati opozarja, da slovensko gospodarsko okolje ne posveča posebne pozornosti start-upom in da je vsak precej prepuščen sebi in svoji iznajdljivosti.

Priložnost

Vstop na TVin kinoplatna?

Po poročanju tiskovne agencije AFP je podjetje Out fit 7 pred dnevi podpisalo pogodbo z eno največjih hollywoodskih agencij William Morris Endeavor (WME), ki zastopa britansko igralko Keiro Knightley in pop pevko Lady Gaga. Po besedah Arija Emanuela, namestnika predsednika WME, je Out fit 7 vodilno podjetje na trgu zabavnih aplikacij na mobilnih napravah, like iz aplikacij pa bi po njegovem lahko uporabili na raznorazne namene. Po poročanju AFP bi to lahko pomenilo začetek vstopa Out fit 7 na televizijske zaslone in kinoplatna.Več iz teme:  

Preberite tudi:

21.06.2011
20.06.2011
19.06.2011
16.06.2011
15.06.2011
23.06.2011
26.06.2011
27.06.2011
28.06.2011
29.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
IKT
Članki
Članki Slovenska inovacija, ki spletno platformo WordPress spremeni v poslovni sistem podjetja

Podjetje Marcelino je razvilo poseben vtičnik za WordPress, ki tega spremeni v orodje za upravljanje s strankami (CRM) ter omogoča agilno...

IKT
Članki
Članki Bi radi delali s plaže? Bojte se javnih brezžičnih omrežij 7

Poleti zaposleni več delajo na daljavo in se s podjetjem pogosteje povezujejo prek različnih omrežij – zaradi nepazljivosti lahko...

IKT
Članki
Članki 10 poslovno in finančno najobetavnejših tehnologij 2

Seznam je objavilo neprofitno združenje IT-industrije CompTIA, ki je tudi ponudnik znanih strokovnih IT-certifikatov – na prvih treh...

OGLAS
IKT
Članki
Članki Rešitev, ki preprečuje, da bi bile prodajne police prazne

Mobilna aplikacija PassengerEye avtomatizira spremljanje prodaje in obdelavo podatkov, prodajni proces pa tako postane veliko...

OGLAS
IKT
Članki
Članki Spoznajte digitalno delovno mesto prihodnosti

Nič več ne bo pomembno, kje bomo delali, ampak kaj bomo kjerkoli ali kadarkoli naredili.

IKT
Članki
Članki Mikrografija še poglobila partnerstvo z Easy Software

Novi partnerski status Easy Excellence Partner bo Mikrografijinim strankam zagotovil dostop do širokega mednarodnega omrežja specialistov...

IKT
Članki
Članki Napovedi o letošnji rasti trga IKT iz meseca v mesec slabše

Letos bo največja rast na trgu podjetniške programske opreme in IT-storitev