Članki

Tržni delež v Evropi povečali na 37 odstotkov

Kovinarsko podjetje Niko iz Železnikov na zaposlenega ustvari skoraj 50 tisoč evrov dodane vrednosti
27.06.2011 22:30
Čas branja: 4 min

Niko je imel pred krizo v Evropi 31-odstotni tržni delež, zdaj ima 37-odstotnega. "Vsako leto moramo pridobiti vsaj dva nova velika kupca. Zdaj imamo nov izdelek, to je mehanizem iz močnejših materialov s plastificirano ročico z logom kupca," je povedal Rado Čulibrk, predsednik uprave Nika.

rado čulibrk
Rado Čulibrk, predsednik uprave podjetja Niko iz Železnikov, je kupcem začel prodajati mehanizem s plastificirano ročico z njihovim logom.

graf

V podjetju Niko iz Železnikov je 278 zaposlenih s pomočjo 13 študentov lani s proizvodnjo in prodajo mehanizmov za registratorje oziroma fascikle ustvarilo 32,2 milijona evrov prihodkov od prodaje ter 3,7 milijona evrov čistega dobička. Dodana vrednost na zaposlenega je bila dobrih 48 tisoč evrov, marža iz poslovanja pa 21-odstotna. "Lani je bilo res izjemno uspešno leto. Od ponedeljka do petka smo delali v treh izmenah, ob sobotah pa v eni ali dveh. Na roko nam je šlo, da so cene surovin upadale, naše cene pa so ostale dokaj stabilne.

Letos pričakujemo nekaj slabši rezultat. Načrtujemo 30,5 milijona evrov prihodkov in 2,3 milijona evrov čistega dobička. Za zdaj kaže, da bomo načrt dosegli, morda tudi presegli. Skrbi nas, ker se surovine letos dražijo, česar pa ne moremo preliti v cene. Naši kupci namreč svoje cene spremenijo enkrat na leto, saj se registratorji prodajajo kataloško. Ker smo zaradi poceni dolarja skoraj opustili izvoz v Južno Afriko, Izrael, Turčijo, Savdsko Arabijo in Libanon, bomo imeli manjše prihodke kot lani. Drugače pa izvažamo v 31 držav v Evropi, Afriki in Južni Ameriki," je povedal Rado Čulibrk.

Kitajcem bi vnovič naprtili carino

podjetniški zmagovalec

Tekmeci iz Kitajske morajo od leta 2007 za izvoz registratorjev v države EU plačati od 20- do 40-odstotno carino. Niko in vseh drugih pet evropskih proizvajalcev registratorjev evropsko komisijo prosijo za podaljšanje antidumpinga do leta 2016.

"Odgovor evropske komisije pričakujemo do konca leta. V prvem postopku je komisija ugotovila, da kitajski proizvajalci v EU registratorje izvažajo pod svojo lastno proizvodno ceno. Verjamem, da nam bo uspelo tudi tokrat. Sicer pa se na vstop Kitajcev pripravljamo. Doslej smo avtomatizirali vso proizvodnjo in jo 40 odstotkov robotizirali, čez pet let bomo ta postopek izpeljali do konca, za kar bomo vsako leto namenili 1,5 milijona evrov," je pojasnil Rado Čulibrk.

Avstrijskim lastnikom letos tri milijone

Leta 2008 je podjetje prevzela avstrijska družba Ring International. Ta je prvih 22 odstotkov podjetja kupila leta 2007 od Soda in zanj odštela 3,2 milijona evrov. Letos bo Niko lastnikom za dividende izplačal tri milijone evrov, 3,5 milijona evrov bilančnega dobička pa niso razporedili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

26.06.2011
23.06.2011
22.06.2011
21.06.2011
20.06.2011
28.06.2011
29.06.2011
30.06.2011
03.07.2011
03.07.2011
04.07.2011
Moje finance
Finančna šola
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci
Moje finance
Finančna šolaPia Bedene To so najstniki z več 10 tisoč sledilci

Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?

AGROBIZ
Agro Podjetnik
V Koroščevem mlinu imajo za pakiranje moke kar robota
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic V Koroščevem mlinu imajo za pakiranje moke kar robota

V mlinu Korošec blizu Ptuja zmeljejo več kot 80 ton zrnja na dan, pol vse moke v večje vreče pakira robot

Moje finance
Nakup
Analiza: Celosten pregled trga nepremičnin! 
Moje finance
Pameten nakupMaja Virant Analiza: Celosten pregled trga nepremičnin! 

Na trgu nepremičnin se še vedno dogaja, sicer malenkost manj kot lani v začetku leta, a le toliko manj, da kupci ne kupijo več čisto vsega, kar pride na trg. Povpraševanje še vedno presega ponudbo in nakup nepremičnine, ki ustreza vsem želenim merilom, je misija nemogoče. Pripravite se na kompromise ali pa naredite tako kot Niko, ki si je sanjsko hišo kar zgradil. Almir je ubral drugo taktiko, za popolno stanovanje je plačal več. Razkrivamo tudi podrobno analizo povprečnih cen rabljenih stanovanj in promet z njimi. V prestolnici so se ta stanovanja v letu dni podražila za 12,5 odstotka, na ravni države pa za dobrih osem. Zdaj sledi faza stabilizacije, pravijo poznavalci. Ste eden tistih, ki čaka na ponudbo novih stanovanj? V letu ali dveh se jih bo zgradilo 1.500 v prestolnici, precej tudi v njeni okolici. In cene? Menda, da ne bodo šle prek štirih tisočakov za kvadratni meter. Če ste prodajalec, kupec ali vlagatelj – ne preostane vam drugega, kot da ste na preži!

FINANCE
Občina Železniki
Finance
Moje finance Občina Železniki
FINANCE
Analiza: koliko je vredna Cinkarna Celje?
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.