IKT

Pametne ure za pametne posameznike

Če niste ljubitelj cenene plastike na roki, sta moto 360 in Apple Watch ta hip edini priporočljivi izbiri na trgu.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

09.12.2014 09:05
Čas branja: 3 min

Če ste si pred kratkim privoščili nakup prestižne ure, boste svojo odločitev (morda) kmalu obžalovali. Občutek bo podoben tistemu, ko na cesti zagledate nov model svojega vozila. Ne glede na tolažbo, ki si jo takrat sami pri sebi dopovedujete, ostane grenak priokus.

Pri uporabi klasičnih ur bo še slabše. Namesto uspeha, kar so visokocenovne klasične ure sporočale do zdaj, boste vsej okolici razkazovali zastarelost in nezmožnost prilagajanja sodobnemu času. Edina ura, ki jo bo primerno nositi, bo pametna ura.

pametna-ura-motorola-xx.1416062351.jpg.o.600px.jpg
Motorolin moto 360: v podjetju se zavedajo, da pri pametni uri odločata oblika in uporabniška izkušnja. Ni prostora za ceneno plastiko.

Prvi poskusi

Glede na prve odzive in prodajne rezultate ponudnikov pametnih ur lahko pazljivo, a dovolj zanesljivo napovemo rojstvo nove produktne kategorije. Živimo v izjemno razburljivem času, ki ga lahko doživimo le enkrat ali dvakrat v desetletju. Razvoj pametnih ur oziroma tega trga zelo spominja na razvoj pametnih telefonov, le da vse teče hitreje. Tako kot pri pametnih telefonih so se tudi pri urah najprej pojavili prvi ponudniki s precej nerodno oblikovanimi izdelki.

Med temi je v ospredju Samsung, ki je samo do zdaj na trgu predstavil že šest modelov pametnih ur. Pri tem se osredotoča predvsem na zmogljivosti in funkcionalnosti. Najnovejši model galaxy S je tako prva pametna ura z lastnim prostorom za SIM-kartico. Njeno delovanje je povsem neodvisno od vašega pametnega telefona. Ponuja že več kot tisoč aplikacij in funkcionalno deluje zelo podobno kot pametni telefon. Pregledovanje in pošiljanje e-pošte, navigacija in druge funkcije so v preoblikovani vizualni podobi prenesene na uro. Oblikovno, tako kot večina Samsungovih izdelkov, pametna ura ni noben presežek, a se opazi postopni napredek, zlasti v primerjavi s prvimi modeli.

pametna-ura-apple-02-xx.1416062350.jpg.o.600px.jpg
Apple Watch: prve pametne ure bodo v ZDA na voljo v začetku prihodnjega leta s ceno od 275 evrov.

Oblika pred funkcionalnostjo

Pri prej omenjenih ponudnikih gre predvsem za hitrost razvoja in biti prvi na trgu. Povsem drugačen pristop sta ubrali družbi Motorola in Apple. Motorola je že marca letos napovedala pametno uro moto 360 z glavnim poudarkom na obliki. Okrogli zaslon, sestavljen iz jeklenega ohišja, uporabniku ponuja neprimerljivo boljšo uporabniško izkušnjo kot prej omenjeni ponudnik. Gre za nekakšen presek med tradicionalnostjo iz preteklosti in tehnološkim razvojem v sedanjosti. To potrjujejo tudi odločitve pri izbiri materialov. Na preteklost spominja usnjeni pas, ki se pogosto uporablja pri klasičnih urah. Tehnološki napredek današnjega časa pa se izraža pri uporabi trpežnega stekla na zaslonu gorilla glass, ki napravo varuje pred praskami. Motorola je tako na trg poslala prvo pametno uro, zaradi katere ne boste videti kot nekakšen tehnološki piflar z zamaščenimi lasmi.

Septembra je odmevala tudi predstavitev Applove pametne ure. Podjetje je po pričakovanjih predstavilo svojo uro prihodnosti. Ob predstavitvi v Cupertinu se je zgodilo to, kar smo lahko opazili pred sedmimi leti ob predstavitvi iphona: stoječe ovacije zbrane množice in glasno vzklikanje ob pogledu na pametno uro Apple Watch. Temelj razvoja je bila osebnostna narava naprave. Po mnenju odgovornih je Apple Watch najbolj osebna naprava, ki jo boste uporabljali. Iz tega razloga so odstopili od dolgoletne tradicije ponujanja peščice osnovnih modelov in predstavili veliko možnosti, od najrazličnejših pasov, dveh osnovnih velikosti zaslona do treh različnih materialov, iz katerih je sestavljeno ohišje pametne ure.

Na vrhu cenovne ponudbe je Apple Watch edition, ki se pohvali z ohišjem iz 18-karatnega rdečega ali rumenega zlata ter široko izbiro usnjenih pasov. Na drugi strani ponudbe je športnim navdušencem namenjena športna izvedba. Pri omenjenem modelu sta v ospredju majhna teža in vzdržljivost. Zato je ohišje iz aluminija, pasovi pa iz trpežnejšega materiala, ki bodo kljubovali vremenskim razmeram. Med omenjenima je najverjetneje najlepša različica pametne ure Apple Watch, ki vas bo zaradi temnega jeklenega ohišja spominjala na preostale Applove naprave, kot je iphone.

pametna-ura-apple-01-xx.1416062349.jpg.o.600px.jpg
Pametne ure Apple Watch

Prednosti vsakodnevne uporabe

Če ne sodite v skupino ljubiteljev cenene plastike, sta moto 360 in Apple Watch ta hip edini priporočljivi izbiri na trgu. Vendar pa za uspešno prodajo pametnih ur samo oblika ni dovolj. V primerjavi s pametnimi telefoni in tablicami je tudi pri pametnih urah treba ustvariti neko unikatno uporabno prednost. Za zdaj se zdi, da je spremljanje zdravja eno izmed pomembnih področij. Tako so pri Apple Watch na notranji strani ohišja senzorji, s katerimi se bodo natančno merili vaš srčni utrip, raven stresa in telesno gibanje skozi ves dan. Vključen je celo barometer, s katerim se spremljajo tudi višinske razlike pri športnih aktivnostih, kot sta tek in kolesarjenje. Končni cilj je ustvariti možnost nenehnega spremljanja vitalnih znakov in s tem takojšnjega opozarjanja ob odstopanjih.

Članek je bil objavljen v zadnji številki revije TRENDI

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine?
Finance
POKOJNINSKA REFORMA
Tanja Smrekar Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine? 2

Kje so nevarnosti, da bi bile pokojnine za tiste, ki plačujejo največ, lahko še bolj omejene oziroma nižje kot po zdajšnjem sistemu?

FINANCE
Okolje & energija
TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube
Okolje & energija
ENERGETIKA
Okolje & energijaPetra Sovdat TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube 1

Lastna proizvodna cena elektrike iz šoštanjske termoelektrarne je po neuradnih podatkih trenutno približno dvakratnik tržne.

FINANCE
Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala?
Finance
Špela Mikuš Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala? 2

Na koncu gre pri obeh taktikah omejevanja tehnoloških velikanov za svoj lastni interes, za interes "lokalnih" podjetij.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Transport in logistika
Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?
Transport in logistika
Potniški promet
Transport in logistikaNataša Koražija Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago? 5

Nomago že upravlja 15 avtobusnih postaj v Sloveniji, med vsemi pa je poslovno najzanimivejša prav ljubljanska.

FINANCE
Avto
V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford
Avto
AvtoJure Šujica V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford 2

Ford tourneo courier naj bi pomenil nadomestilo za opuščene enoprostorce, kupce pa naj bi pritegnil z nekoliko bolj terenskim videzom, prostornostjo, predvsem pa ceno, ki se začne pri dobrih 24 tisoč evrih.

FINANCE
Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar
Finance
SKUPŠČINA
Tanja Smrekar Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar

Predlagana dividenda je 1,75 evra bruto na delnico

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B