IKT

(Intervju) David Jacoby, Kaspersky Lab: »Postali smo imuni na sranje na internetu«

Davida Jacobyja, enega glavnih varnostnih raziskovalcev v podjetju Kaspersky Lab, zelo skrbi, »ker smo postali imuni na sranje na internetu«. Odkrito priznava, da rešitve s področja informacijske varnosti še zdaleč niso idealne. Bistveno več bi lahko naredili tako ponudniki varnostnih rešitev kot tudi sama podjetja in zaposleni - če jim le delo v IT ne bi predstavljalo zgolj službe.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
11.02.2016 09:15
Čas branja: 4 min
(Intervju) David Jacoby, Kaspersky Lab: »Postali smo imuni na sranje na internetu«
Ponudniki se med seboj primerjajo, kdo največ ve, kdo je odkril največ groženj, ne vprašajo pa se, ali in kako bi vse skupaj preprečili.

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Pravite, da je industrija, ki se ukvarja z industrijsko varnostjo, povsem zašla s poti. Kako to utemeljujete?

IT-varnost je danes dobesedno »polomljena«. V težavah je predvsem zaradi tega, ker ponudniki rešitev in vsi drugi, vključno z varnostnimi svetovalci, ne vemo, na kaj naj se pravzaprav osredotočimo. Tudi vi novinarji ste del težave, in ne rešitve. Ob prebiranju člankov s področja IT-varnosti lahko zasledim zapise o novostih, ranljivostih in katastrofah, ni pa praktičnih nasvetov za podjetja in porabnike, kako dejansko poskrbeti za informacijsko varnost. Celo sami opisi izdelkov so pogosto zgrešeni - vsi, tako novinarji kot zaposleni v oddelkih IT, jih obravnavajo skozi golo funkcionalnost. Kaj torej izdelek počne. Mar ne bi bilo dobro vedeti tudi, česa izdelek ali storitev ne počne? Celotna industrija temelji na vrsti predpostavk, ki že dolgo ne držijo več.

Toda ljudje, ki jim je IT-varnost služba, menda že vedo, kaj deluje in kako?

Mislite? Se ne strinjam. Ena večjih težav je, da danes tudi zaposleni v IT zgolj hodijo v službo, kjer se bojujejo z zahtevami nadrejenih in uporabnikov ter internetnimi nevarnostmi. Konec dneva želijo predvsem preživeti. Težava je v tem, da si niti prizadevajo ne več za spremembe.

Toda za varnost si največ prizadevajo ponudniki varnostnih rešitev. Trdite, da ti ne delajo vsega, kar je v njihovi moči, da bi ustavili hekerje in škodljive kode?

Lahko bi naredili več. Mi in vsi drugi. Težava je v tem, da se soočamo z ljudmi, ki jim ni mar. Lahko strokovno in laično javnost obvestiš o novih nevarnostih, pomagajo kontakti v policiji, zasebnih varnostnih podjetjih, a če ljudem za vse skupaj ni mar, ni rezultata.

Imate kakšen predlog za industrijo informacijske varnosti? Kako naj se znova izumi?

Industrija bi se morala najprej ustaviti in se izprašati, kaj želi doseči in kako. Ni vedno tehnologija tista, ki jo je treba popraviti. Treba je popraviti ljudi. Veste, pogosto dobim občutek, da je varnostna industrija le tekmovanje, kdo ima daljšega. Ponudniki se med seboj primerjajo, kdo največ ve, kdo je odkril največ groženj, ne vprašajo pa se, ali in kako bi vse skupaj preprečili. Ignoranca in aroganca sta škodljivi za vse. Morali bi več sodelovati in se skupaj bojevati proti kibernetskemu kriminalu. Del težave so tudi varnostni strokovnjaki. Ti bi morali biti bolj odgovorni, ko govorijo s podjetji ali novinarji.

Kakšen bi moral biti odnos ponudnikov varnostnih rešitev do uporabnikov?

Težava je večplastna. Na varnostnih konferencah poslušamo predvsem o novih grožnjah, s katerimi prestrašimo ljudi in jih prepričamo o nakupu varnostnih rešitev. Tudi direktor informatike bo potem preveč poudarka dajal novim grožnjam, na stare pa pozabil. A dejansko se varnostna težava lahko reši drugače, ne zgolj z namestitvijo izdelka. Izobraževati je treba uporabnike. Sami ponudniki rešitev bi morali biti precej bolj relevantni, želel bi si boljše ravnotežje med praktičnimi in predanimi informacijami. Ko danes berem o varnosti v internetu stvari, berem članke o hekanju avtomobilov in hladilnikov. Doma nimam ne pametnega avtomobila ne hladilnika, imam pa pametni televizor, ki je povezan v domače omrežje. A še nisem zasledil prispevka, kako naj ga ustrezno zaščitim, da mi napadalci prek ranljivosti v televizorju ne bi odnesli vseh podatkov.

Omenjate določene napačne predpostavke. Ste lahko bolj konkretni?

Tako laiki kot zaposleni v IT danes verjamemo v cel kup napačnih predstav. Verjamemo, da je operacijski sistem Linux varnejši od Oken in zato vsi »resni« strežniki uporabljajo platformo Linux. Za privzeto konfiguracijo omenjenih sistemov trditev nikakor ne drži, je pa res, da z ustreznimi nastavitvami okolje Linux naredimo bolj varno. Prav tako si ljudje velikokrat delajo utvare, da za sistema Linux in MacOS ni virusov - se pa zanje najde cel kup drugih ranljivosti in škodljivih kod, ki jih poznajo le redki. Naslednja absolutno napačna predpostavka je, da si je težko zapomniti nekaj deset kompleksnih gesel, ali pa ta, da požarni zid ustavi hekerja. Danes imamo v svetu informacijske varnosti vsi resne težave z razumevanjem, kaj drži in kaj ne.

Se vam ne zdi, da so tudi interni oddelki IT še vedno omejeni s svojim znanjem? Večina podjetij si pač ne more privoščiti, da bi plačevala dragega varnostnega strokovnjaka, ki bi stalno bedel nad informacijsko varnostjo.

Za izboljšanje področja informacijske varnosti podjetja ne potrebujejo vrhunskih varnostnih strokovnjakov. Veliko bi lahko storila že s kadrom, ki ga imajo. Vsak pri sebi ve, kje in kako bi se lahko še izboljšal. Treba ga je samo ustrezno motivirati. Prav tako bi morala podjetja spodbujati več sodelovanja, da se zaposleni medsebojno izobražujejo. Nasploh velja, da imajo različna podjetja različne varnostne potrebe, saj so različno ranljiva - banka ima denimo drugačne potrebe kot proizvodno podjetje ali razvijalec programske opreme. Je pa res, da načeloma oddelek IT še najbolje pozna lastne ranljivosti in lahko preveri različne varnostne scenarije. Odgovorni zaposleni bi morali poskrbeti, da na njihovem področju preprosto ni lahko dostopnega sadja.

Menda nam je vsem že postalo jasno, da smo ljudje oziroma uporabniki najšibkejši člen varnostne verige. To se verjetno ne bo spremenilo, ali pač?

Vidite, tudi to vlogo smo kar sprejeli. Verjamem, da se stvari lahko spremenijo. Midva se pogovarjava, verjamem, da boste s tem pogovorom, ki ga boste predstavili svojim bralcem, marsikomu odprli oči. Poglejva primer, kako se ljudje lahko spremenimo. Reciva, da sva mladostniška prijatelja. Jaz grešim, sprejemam napačne življenjske odločitve. Kaj boste naredili? Najverjetneje me boste poskusili spraviti na prava pota. Zakaj je tako težko, da bi enako naredili za vse ljudi, ne le za družinske člane in prijatelje? Če vidiš, da se dogajajo napake, se moraš odzvati. Skrbi me, ker smo ljudje postali dobesedno imuni za berače in za, oprostite izrazu, sranje na internetu.

Kako bi vi zasnovali varnostne rešitve, če bi imeli neomejena sredstva? Kaj bi spremenili?

Poenostavil bi jih - vse po vrsti, saj so preveč kompleksne. Zato je tudi več možnosti za napake. Varnostne rešitve bi zasnoval tako, da iščejo varnostne dogodke in scenarije. Napisal bi programsko opremo, ki dejansko rešuje težavo, ne pa ustvari novo. V idealnem primeru bi bili varnostni izdelki pisani na kožo uporabniku oziroma podjetju.

Menite, da umetna inteligenca lahko pomaga na področju IT-varnosti?

Lahko, in to ogromno. Podpiram rešitve, ki uporabljajo strojno učenje. Vsi bi potrebovali sistem, ki ti prepreči neumnosti. Ali te zgolj preverja, kako se odzivaš, ti poskuša ukrasti geslo in podobno. Take stvari resnično potrebujemo.

Koliko varnosti današnji svet dejansko potrebuje?

Varnostne potrebe so odvisne od posameznika ali podjetja. Dejstvo je, da je treba nove rešitve izumljati tudi v prihodnje. Ne želim pa predvidevati prihodnosti na varnostnem področju.

Zakaj ljudje sploh stopijo v temačni del spleta? Bi sami postali heker?

Denar je glavna motivacija. Lahko gre tudi za etične ali politične razloge, a redkeje. Obstajajo celo hekerske skupine, ki ne marajo varnostne industrije in njenih zaslužkov, menijo, da so varnostne rešitve zlagane. Sam sem predvsem dobronamerni heker.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
IKT
Tipični hekerji ne komplicirajo, iščejo najšibkejši člen in to smo zaposleni
IKT
IKTMiran Varga Tipični hekerji ne komplicirajo, iščejo najšibkejši člen in to smo zaposleni

Ljudje smo tisti, ki se motimo, smo (pretirano) čustveni, zato tudi redna izobraževanja in usposabljanja glede informacijske varnosti niso vsemogočna

FINANCE
IKT
A1 Slovenija se podaja v vode IT-varnosti
IKT
IKTMiran Varga A1 Slovenija se podaja v vode IT-varnosti

V prihajajočih mesecih bodo ponudili nove IT in varnostne storitve za podjetja in posameznike

FINANCE
IKT
Kje ga podjetja pri informacijski varnosti najbolj lomijo
IKT
IKTMiran Varga Kje ga podjetja pri informacijski varnosti najbolj lomijo

S strokovnjaki za kibernetsko varnost smo govorili o sposobnostih podjetij, da se ubranijo pred različnimi grožnjami, zakrpajo ranljivosti in kljubujejo dogodkom, ki tako rekoč vsako leto pretresejo svet IT

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Tovarna
Novice
Pametni in povezani izdelki so lahko presneto nevarni
FINANCE
IKT
Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni
IKT
IKTMiran Varga Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni 1

To je le eden izmed podatkov, ki je presenetil marsikaterega udeleženca dogodka RoglIT 2018, s katerim je podjetje Unistar PRO odprlo letošnjo sezono domačih poslovno-tehničnih konferenc. Rdeča nit dogodka, ki danes in jutri poteka v Mariboru pod sloganom »Varni. Povezani.«, je informacijska varnost.

FINANCE
IKT
Kako vdreti v Microsoftovo spletno stran in biti za to nagrajen
IKT
IKTMiran Varga Kako vdreti v Microsoftovo spletno stran in biti za to nagrajen 2

Strokovnjak za informacijsko varnost Boštjan Špehonja je na Microsoftovi uradni spletni strani odkril varnostno luknjo in si s tem prislužil objavo na strani Security Researcher Acknowledgements for Microsoft Online Service, kjer ta IT-velikan varnostnim raziskovalcem pripiše zasluge za dvig informacijske varnosti svojega okolja.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti