IKT

Kako se digitalizira BMW

Digitalizacija proizvodnje, ki napoveduje novo industrijsko revolucijo, bo kot vse druge industrijske revolucije rodila nove zmagovalce. Tisti, ki že danes razumejo digitalizacijo proizvodnje, so v veliki prednosti.Dober primer digitalizacije proizvodnje je predstavil BMW, kjer so se osredotočili na šest odločilnih področij proizvodnje. V podjetju se zavedajo, da jim digitalizacija odpira nove možnosti v smislu nadgradnje inovativnih, do ljudi prijaznih proizvodnih sistemov. Kot pravijo, bo s tem sproščen potencial proizvodnih sistemov, kar jim bo omogočilo, da se bodo lahko še bolj individualno odzivali na želje posamezne stranke in povečali prožnost proizvodne verige.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
02.03.2016 16:00
Čas branja: 2 min
Kako se digitalizira BMW
Inovativni robotski sistemi prevzemajo fizično zahtevna in neergonomska dela, ki so obremenjujoča za zaposlene.

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Roboti prevzemajo fizično zahtevna dela

Zaposlenim bodo ponudili prilagodljiv sistem pomoči, kjer jim bodo prek inteligentnih orodij ponudili neposredno pomoč pri izvajanju nalog in hkrati poenostavili kompleksne procese. V pilotnem projektu so na primer testirali pametne ure za opozarjanje delavcev na prihod avtomobilov s posebnimi zahtevami. Inovativni robotski sistemi prevzemajo fizično zahtevna in neergonomska dela, ki so obremenjujoča za zaposlene. Lahki roboti namreč lahko delajo ob človeku brez potrebe po varnostni pregradi, pri čemer zagotavljajo enako visoko stopnjo kakovosti prek celotnega proizvodnega procesa, še zlasti pa pri ponavljajočih se in monotonih nalogah.

Avtomatizirane analize podatkov

Izjemen potencial za dvig učinkovitosti procesov bosta imeli po pričakovanjih tudi simulacija in digitalizacija tovarn, ki se izvaja prek digitalnega snemanja v tehniki 3D. V nasprotju s konvencionalnimi dvodimenzionalnimi načrti se lahko vsakršna prostorska sprememba intuitivno simulira in oceni. Digitalizacija ob tem zagotavlja natančno, celostno in posodobljeno podatkovno bazo za hitre prilagoditve proizvodnje. V skladu s trendi uporabe podatkov se tudi Bavarci zavedajo, da avtomatizirane analize podatkov pomenijo velik napredek pri izboljšanju kakovosti in učinkovitosti.Še zlasti pri postopku izdelave delov in komponent lahko mrežni podatki zagotovijo preglednost pri beleženju pretoka blaga in celo ponudijo specifične informacije o kakovosti delov. Avtomatizirane analize podatkov izboljšujejo tudi varnost proizvodnih postopkov. Odstopanja od standardov se nemudoma odpravijo, še preden se lahko pojavijo motnje v procesu, s čimer je možno precej povečati učinkovitost in kakovost.

Digitalizirali bodo tudi logistiko

Digitalizacijo bodo razširili še na logistiko, kjer želijo s pametnimi podatkovnimi tehnologijami zagotavljati aktualne informacije o delovanju dobavne verige. V primeru težav na tranzitni poti se ustrezni deli dobavne enote nemudoma odzovejo. Te »radarske« funkcionalnosti bodo izboljšale preglednost mednarodne dobavne mreže in pripomogle k optimiziranju celotne dobavne verige.

Kupci vstopajo v proizvodnjo

Podjetja se z digitalizacijo ter avtomatizacijo režijskih in proizvodnih procesov precej hitreje odzivajo na zahteve trga. Proizvajalci izdelkov za končne kupce morajo čim bolj sproti zbirati informacije, da lahko pravočasno zagotovijo dobave v želenih količinah. Takšni proizvajalci svojim prodajnim zastopnikom omogočajo mobilno ali spletno naročanje, kjer se nabavna zahteva kupca takoj prenese v informacijski sistem in naprej do proizvodne linije.Po drugi strani digitalizacija proizvodnega procesa omogoča celo izvajanje sprememb v proizvodnem procesu znotraj istega naročila - na primer optimizacijo tehnoloških postopkov ali spremembo tehničnih karakteristik izdelka. Brez težav hitro izvedejo tudi večje spremembe na izdelkih. V praksi to pomeni, da lahko kupec spreminja naročilo tudi po najavi, ko je nalog že v proizvodnji, kar je v tradicionalni papirno vodenih procesih tako rekoč nemogoče.

Digitalizacija oskrbne verige

Digitalizirana proizvodnja dejansko proizvaja smo toliko, kot se v resnici potrebuje. Kot pravi Andrej Planina, direktor divizije SCM v podjetju Špica International, so podjetja večinoma dobro podprla svoje lastne procese, tukaj pa se je njihov proces digitalizacije poslovanja navadno končal. Redkokatero podjetje je namreč po njegovem mnenju poslovanje dovolj tesno in digitalno povezalo s poslovanjem svojih dobaviteljev in kupcev, da bi bili lahko uspešni tudi v pogojih četrte industrijske revolucije. Še vedno uporabljajo stare poglede in stare procese, le da so podprti z digitalnimi orodji. Čeprav prek vmesnikov izmenjujejo naročila in dobave, naročilo v sistem še vedno vnese človek, kar pomeni, da oskrbne verige še vedno poganjajo ljudje. »Prostora za inovacije in optimizacije oskrbnih verig je še veliko ravno na področju povezovanja informacijskih sistemov in na področju avtomatskega proženja procesov oskrbe glede na dejanski ali napovedani odjem končnih kupcev,« pravi Planina.

OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let
Manager
ManagerSaša Bavec Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let 1

 Amplituda in hitrost sprememb, ki jih prinaša val digitalizacije, bosta nepripravljene in neprilagodljive odplaknili v zgodovino kot v preteklosti komet dinozavre.

Tovarna
Novice
Industrija 5.0 se že vidi na obzorju
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Industrija 5.0 se že vidi na obzorju

Pri industriji 4.0 je pametna tehnologija postavljena v ospredje proizvodnje, pri industriji 5.0 bo povečano sodelovanje med ljudmi in pametnimi sistemi ter napravami.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

Tovarna
Partnerji sporočajo
Vas je že zadela digitalna transformacija?
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Vas je že zadela digitalna transformacija? (OGLAS)

Digitalno transformacijo proizvodnih podjetji oblikujejo potrošniške navade vedno bolj zahtevnih končnih kupcev

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

Tovarna
Novice
Celovitejši pogled na prihajajočo industrijo 5.0, ki že buri duhove
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Celovitejši pogled na prihajajočo industrijo 5.0, ki že buri duhove

Industrija 5.0 govori predvsem o visoko usposobljenih kadrih in robotih, ki delujejo drug ob drugem, da ustvarjajo individualizirane izdelke, storitve in tudi nove izkušnje

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.