IKT

(Intervju) Matej Šošterič, Comtrade: Digitalne preobrazbe ne smemo vzeti zlahka

Matej Šošterič, direktor poslovanja v podjetju Comtrade, pravi, da se preobrazba dotakne prav vsakega zaposlenega, zato jo kaže opraviti temeljito in čim prej.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digistacija 24: Dogodek za spletne sladokusce
IKT
CREATIMOV DOGODEK
IKTPodpornik projekta Digistacija 24: Dogodek za spletne sladokusce

Letošnja Digistacija po ponudila vpogled v digitalno dostopnost, umetno inteligenco, oblikovanje zgodb in analitiko.

FINANCE
IKT
Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere
IKT
DOBRA PRAKSA
IKTPodpornik projekta Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere

V izrednih okoliščinah bodo lahko hitreje omogočili mobilne komunikacije na prizadetih območjih

FINANCE
IKT
Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost
IKT
BREZPLAČNI SPLETNI SEMINAR
IKTPodpornik projekta Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost

Podjetja bi pogosteje vpeljevala tehnologije umetne inteligence, če bi imela za to dovolj znanja.

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

Avtor
avtor
22.02.2016 08:55
Čas branja: 3 min
(Intervju) Matej Šošterič, Comtrade: Digitalne preobrazbe ne smemo vzeti zlahka
Digitalna preobrazba se mora začeti z zavedanjem vodilnih v podjetju, da trenutno poslovanje ne zagotavlja uspešnega poslovanja v prihodnje in da so tukaj pomembne spremembe.

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Digitalna preobrazba postavlja poslovanje družb na nove temelje in določa nov način dela, ki vključuje tudi proces nenehnih izboljšav. Matej Šošterič, direktor poslovanja v podjetju Comtrade, se zaveda, da se preobrazba dotakne prav vsakega zaposlenega, zato jo kaže opraviti temeljito in čim prej.

Danes je veliko govora o digitalni preobrazbi poslovanja. Kako je ta videti v praksi?

Danes se stvari dogajajo veliko hitreje kot nekoč. Čas, ki mine od ideje do njene vpeljave, še nikoli ni bil tako kratek. Tehnologija, ljudje, procesi in navade se nenehno in vse hitreje spreminjajo. Logično vprašanje je, kako zastaviti poslovanje, da bo lahko učinkovito spremljalo ali celo narekovalo vse te spremembe. Digitalna preobrazba poslovanja je, preprosto povedano, preoblikovanje poslovanja z informacijskimi tehnologijami tako, da se podjetje lahko sooči s spremembami. Z vidika stranke oziroma uporabnika postane uporaba storitev podjetja uporabniško prijazna, hitra in stroškovno sprejemljiva. Storitve so napredne, lahko tudi zelo inovativne in prilagojene ciljnim skupinam uporabnikov. Zadovoljstvo in s tem zvestoba strank sta precej večja.

Bi se morala slovenska podjetja digitalne preobrazbe bati ali ne?

Podjetja se lastne digitalne preobrazbe nikakor ne bi smela bati. S tem ne mislim podcenjevati kompleksnosti naloge, želim pa poudariti možnost, da podjetja razmislijo o ponudbi, storitvah, strankah in prihodnosti ter vse to prevetrijo, preoblikujejo oziroma transformirajo z uporabo informacijske tehnologije tako, da si zagotovijo še uspešnejše poslovanje v prihodnje. Vsekakor pa se morajo digitalne preobrazbe bati vsa tista podjetja, ki menijo, da ta ni potrebna in bodo zato ostala pri »tradicionalnem« poslovanju. Bati se morajo dejstva, da se bo njihova konkurenca spremenila, napredovala in postala precej pomembnejši igralec na trgu.

Družba Comtrade že dolgo ni več zgolj sistemski integrator, temveč tudi razvojnotehnološki partner podjetij. Katerim vrstam podjetij pomagate uresničiti prehod na digitalno poslovanje?

Digitalna preobrazba poslovanja je lahko tudi precej generična, ne glede na domeno podjetja. Če pa želimo preobrazbo izpeljati popolnoma, je treba imeti precej domenskega znanja. Veliko znanja premoremo na področjih, na katerih delujemo že leta, kot so finance, telekomunikacije, javna uprava, zdravstvo, igralništvo in logistika. Z ustrezno pomočjo seveda pokrijemo katerokoli področje.

Kje in kako torej začeti digitalno preobrazbo?

Digitalna preobrazba je treba začeti z zavedanjem vodilnih v podjetju, da trenutno poslovanje ne zagotavlja uspešnega poslovanja v prihodnje in da so tukaj pomembne spremembe. Spremembam mora biti omogočena pot v prav vsako poro podjetja, torej povsod, kjer se najde boljša alternativa. Temu sledi oblikovanje osredotočene ekipe, ki se bo ukvarjala zgolj z digitalno preobrazbo in imela tudi ustrezna pooblastila za uvajanje sprememb. Priporočljivo je, da takšno skupino sestavljajo najboljši posamezniki s posameznih področij poslovanja podjetja, predstavnik vodstva podjetja in zunanji svetovalci z namenom vnosa svežih idej in predvsem z namenom, da vržejo interne zaposlene iz cone udobja. Vsekakor pa so v tej skupini še zunanji strokovnjaki s področja informacijske tehnologije, kjer je tudi težišče same preobrazbe. Zadnji dve vlogi sta lahko združeni v enem samem zunanjem partnerju za digitalno preobrazbo.

Kdo vse naj pri digitalizaciji poslovanja sodeluje oziroma mora sodelovati?

Splošno gledano, digitalna preobrazba prinaša predvsem osredotočenost na stranke in je vidna kot odlična uporabniška izkušnja, podpora vsem tržnim potem, redefinicija pomena tradicionalnih tržnih poti. Prinaša tudi platformo odprtih inovacij (odprtost za interne in eksterne ideje, sodelovanje informatike, trženja in poslovnega dela) in večjo prilagodljivost organizacij (agilni razvoj, agilne rešitve, hitra vpeljava kratkoročnih ciljev, uvajanje dolgoročnih ciljev). Iz tega se jasno vidi, da se digitalna preobrazba dotakne prav vseh v podjetju. Digitalna preobrazba je precej zahtevna, traja dlje časa in se je nikakor ne sme vzeti zlahka. Zahteva jasno vizijo in popolno predanost cilju. Kot rečeno, je treba imeti pri digitalni preobrazbi tudi zunanjo pomoč v vlogi svetovalcev in strokovnjakov s področja informacijske tehnologije.

Digitalna preobrazba ni zgolj tehnološka sprememba, temveč tudi organizacijska in celo osebna. Kako lahko podjetja in posamezniki upravljajo ter obvladujejo te večnivojske spremembe?

Tehnološke spremembe so tipično lažje in se jih da uvesti razmeroma hitro. Kupiš tehnologijo, jo vpelješ, izobraziš ljudi in začneš delati. Spremembe, povezane z organiziranostjo (procesi, načini dela, organizacijska sestava), so precej težje, sploh če vključujejo tudi spremembe s področja organizacijske kulture, torej spremembe, ki so vezane na osebnostne lastnosti posameznikov. Te spremembe so dolgotrajne in niti malo preproste. Potrebni so potrpežljivost, vztrajnost in ogromno dela z ljudmi. Med spreminjanjem organizacijske kulture se lahko izkaže, da so nekateri posamezniki neprimerni za delo, ki ga opravljajo, in jim je zato treba najti primernejše delo, torej tako, ki ne ustreza zgolj strokovnemu znanju, ampak tudi osebnostnim lastnostim.

OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
IKT
(Intervju) Kdor se selitve v oblak loti po občutku, jo pogosto zelo drago plača
IKT
IKTMiran Varga (Intervju) Kdor se selitve v oblak loti po občutku, jo pogosto zelo drago plača 20

Klod Kolaro, podpredsednik družbe Comtrade System Integration International, nam je pojasnil, zakaj sistemskim integratorjem kljub trendu selitve informatike v računalniške oblake še dolgo ne bo zmanjkalo dela.

Tovarna
Novice
Z digitalizacijo do preloma v razmišljanju podjetij
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Z digitalizacijo do preloma v razmišljanju podjetij

Preskok k digitalizaciji podjetij je postal potreba, saj se morajo poslovni sistemi danes izjemno hitro prilagajati spremembam, če želijo uspeti in preživeti

FINANCE
IKT
Comtrade oddelek za potovanja in mobilnost izločil v posebno divizijo Voyego
IKT
IKTBranko Žnidaršič Comtrade oddelek za potovanja in mobilnost izločil v posebno divizijo Voyego 1

Novi diviziji se bo pridružilo približno 250 zaposlenih iz skupine Comtrade, zaposlovali pa bodo tudi nove kadre; do leta 2021 načrtujejo podvojitev prihodkov

FINANCE
Manager
Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več
PRO
Manager
SPLETNO POSLOVANJE
ManagerFinance prPRO Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več (PRO)

Dostavne službe na svoji spletni strani za sledenje pogosto izpišejo statuse pošiljke tako, da številni kupci ne razumejo dobro, kje je njihova pošiljka. Lastna spletna stran podjetja je zaradi visoke obiskanosti hkrati tudi odlična možnost pospeševanja prodaje.

FINANCE
Topjob
Top službe - Johnson Controls išče finančnika; službe tudi v ECB, Krki, Comtradu, KPMG, Goodyearu in še 15 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - Johnson Controls išče finančnika; službe tudi v ECB, Krki, Comtradu, KPMG, Goodyearu in še 15 podjetjih

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
IKT
To so najpogostejši glavoboli informatikov
IKT
IKTMiran Varga To so najpogostejši glavoboli informatikov 7

Direktorji informatike se večino časa ubadajo s tem, kako obvladati in zavarovati naraščajočo količino podatkov. So pod pritiskom stalnega nižanja stroškov in vitkega poslovanja. Leto 2018 jim prinaša nekaj novih skrbi, na meniju pa ostajajo tudi vse zimzelene težave.

FINANCE
IKT
V poslu moraš biti predvsem podjetnik, digitalizacija je le orodje
IKT
IKTMiran Varga V poslu moraš biti predvsem podjetnik, digitalizacija je le orodje

To je na okrogli mizi, ki je potekala v sklopu dogodka Pomladno brihtenje, dejal Samo Mirnik, izvršni direktor za proizvodnjo in informatiko v podjetju KLS Ljubno, ki velja za najbolj robotizirano podjetje v Srednji Evropi. Udeleženci okrogle mize so govorili, kako se soočiti z organizacijskimi in tehnološkimi spremembami, ki jim je sodobna družba nadela ime digitalna preobrazba.

FINANCE
Manager
Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več
PRO
Manager
SPLETNO POSLOVANJE
ManagerFinance prPRO Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več (PRO)

Dostavne službe na svoji spletni strani za sledenje pogosto izpišejo statuse pošiljke tako, da številni kupci ne razumejo dobro, kje je njihova pošiljka. Lastna spletna stran podjetja je zaradi visoke obiskanosti hkrati tudi odlična možnost pospeševanja prodaje.