IKT

Mobilizacija proizvodnje s tablicami

Cenovno ugodne mobilne tehnologije proizvodnim podjetjem omogočajo preskok pri informatizaciji proizvodnih procesov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
02.03.2016 16:00
Čas branja: 2 min
Mobilizacija proizvodnje s tablicami
Mobilne tehnologije izboljšujejo kakovost, pretočnost in preglednost proizvodnih in podpornih procesov.

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Mobilna naprava, kot je tablica, je odličen pripomoček in najbolj preprosta zamenjava za papir. Je izredno učinkovita, ko gre za pregledovanje seznamov, na primer proizvodnih naročil, komisionirnih listov za odbiranje materialov ali polizdelkov iz zalog, kosovnic, vzdrževalnih delovnih nalogov in podobno. Po drugi strani operaterjem na strojih omogoča, da hitro vnašajo podatke in informacije v ustrezne formularje, kot je denimo kontrolni seznam za spremljanje kakovosti.

»Z mobilnimi napravami je veliko preprosteje spremljati statuse nalog v proizvodnji, še posebej, če je ta obsežna ali poteka na več lokacijah. Zlasti aktualna je uporaba v primeru kooperacije, saj dejansko ne veš, kaj se v kooperaciji dogaja, če ne greš tja. Prek mobilnih tehnologij in interneta pa lahko to vidiš takoj,« je povedal Alexander Engels, direktor Inštituta za livarstvo in toplotne obdelave.

Popoln vpogled v podatke ob vsakem stroju

Tablice omogočajo uporabnikom vpogled v statuse in podatke za vsak stroj ali delovni center od koderkoli v proizvodnih obratih, pri tem lahko vnašajo opombe in jih v trenutku delijo s sodelavci v različnih službah. Posvetovanja in razprave s sodelavci tako lahko potekajo elektronsko, s čimer se pomembno zmanjša potreba po operativnih sestankih. S tablicami je hkrati možno pregledovati različne vodnike, navodila za delo, tehnično dokumentacijo izdelkov, mehanske in električne sheme neposredno na lokaciji, kjer se te informacije potrebujejo. Pri tem je pomembno tudi to, da ima operater na stroju na voljo celotno zbirko dokumentov, ne da bi si privlekel voziček z več deset kilogrami papirne dokumentacije.

dr-Alexander-Engels.1456845703.jpg.o.480px.jpg
"Mobilni terminali omogočajo boljše podatke in hitrejši odziv na dogajanje v celotnem procesu planiranja, proizvodnje in logistike," pravi Dr. Alexander Engels, direktor Inštituta za livarstvo in toplotne obdelave.

Kje uporabiti mobilne tehnologije

V osnovi je treba odkriti potenciale za časovne prihranke, kar pomeni, da je mobilne naprave smiselno uporabiti tam, kjer v bližini ni drugih fiksnih naprav. Z vidika spremljanja proizvodnega procesa pa se uporabljajo tam, kjer se potrebujejo točnejši podatki ali kjer nastajajo ozka grla. »Mobilne naprave omogočajo tudi lokacijske storitve, kar je zanimivo za podjetja, katerih prostori se raztezajo na velikem zemljišču. Z lokacijskim spremljanjem vidiš, kje so izdelki, stroji in delavci, kar potem z uporabo navigacije laže obvladuješ,« je povedal Engels. V splošnem so tablice še posebej uporabne in prilagodljive v obratih, ki jih sestavlja več delovnih centrov ali samostojnih strojev ali kjer so proizvodne linije posebej dolge.

Cenovno učinkovito

S takšnim mobilnim pristopom se tovarne izognejo nameščanju fiksnih nadzornih in upravljavskih postaj in operaterjem še vedno zagotovijo sprejemanje ali vnašanje potrebnih informacij za izvajanje proizvodnje - točno tam, kjer se potrebujejo, na delovnem centru, stroju ali odseku linije. Takšen način je tudi precej cenejši od fiksnih sistemov, vendar je poleg ekonomskega učinka z vidika arhitekture sistema, števila potrebnih naprav in njihove nabavne cene smiseln tudi zaradi zmožnosti zbiranja ali obravnave informacij neposredno na mestu, kjer se te potrebujejo. To pa ustvarja precejšnje časovne prihranke in zmanjšuje tveganja napak.

Boljše informacije za podporne službe in kupce

Mobilni sistem je možno razmeroma preprosto povezati z drugimi informacijskimi sistemi v podjetju, na primer s planskimi aplikacijami, obračunskim sistemom ali s programi za podporo pri prodaji. »Prednost mobilnih naprav je, da imaš takojšen odziv. To pomeni, da lahko dobijo planerji takoj informacije o uresničevanju proizvodnega načrta, lažje se načrtujejo odpreme oziroma transport, izboljšajo se vzdrževalne storitve, komercialisti imajo boljše podatke o izvajanju naročil za stranke,« je še povedal Engels.

Mobilne tehnologije proizvodnim podjetjem torej prinašajo takojšnje informacije za različne točke proizvodnje in poslovanja, kar ob kakovostnejših podatkih in procesih dviguje produktivnost in ustvarja takojšnje finančne prihranke.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Tovarna
Novice
Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost

Glavni elementi bionskega sistema so avtonomni mobilni roboti, ki morajo delovati samostojno, prilagodljivo ter v močni povezavi med seboj in okoljem.

FINANCE
IKT
Pet trendov, ki smo jih izluščili na sejmu mobilnih tehnologij v Barceloni
IKT
IKTMiran Varga Pet trendov, ki smo jih izluščili na sejmu mobilnih tehnologij v Barceloni

Sejem Mobile World Congress, ki te dni poteka v španski Barceloni, je razdeljen na osem glavnih področij, mi pa smo jih izbrali pet, ki bodo letos in v prihodnjih letih krojila prihodnost mobilnih tehnologij.

FINANCE
IKT
V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G
IKT
IKTEsad Jakupović V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G

Partnerji evropskega projekta iCirrus so v pilotnem omrežju 5G demonstrirali prenosne hitrosti 100 gigabitov na sekundo v dostavnem segmentu omrežja in hitrosti pet gigabitov na sekundo v radijskem dostopu, ki bo na voljo končnim uporabnikom.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Tovarna
Novice
Industrija 5.0 se že vidi na obzorju
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Industrija 5.0 se že vidi na obzorju

Pri industriji 4.0 je pametna tehnologija postavljena v ospredje proizvodnje, pri industriji 5.0 bo povečano sodelovanje med ljudmi in pametnimi sistemi ter napravami.

Tovarna
Novice
Ne le stroji, premoženje podjetja so tudi podatki
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Ne le stroji, premoženje podjetja so tudi podatki

Zaposlenim omogočite, da do podatkov, ki so pomembni za njihovo delo in odločanje, dostopajo prek različnih naprav in ob časih, ki ustrezajo njim

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti