IKT

Ljubljana bo gostila Evropski forum robotike

Cankarjev dom bo med 21. in 23. marcem gostil Evropski forum robotike (ERF 2016). Gre za najpomembnejši letošnji dogodek s področja robotike, ki poteka pod okriljem mednarodne neprofitne organizacije euRobotics.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

03.03.2016 14:43
Čas branja: 2 min
Ljubljana bo gostila Evropski forum robotike
Evropski forum robotike so na današnji tiskovni konferenci predstavili (z leve) Robert Logar, vodja robotike v podjetju ABB, Hubert Kosler, direktor Yaskawe Slovenija, Marko Munih, predstojnik Laboratorija za robotiko (Robolab) na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, Reinhard Lafrenz, generalni sekretar organizacije euRobotics, in Uwe Haass iz euRobotics.

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Dogodek vsako leto pritegne ugledne strokovnjake, raziskovalce in gospodarstvenike ter daje odličen vpogled v preteklo, trenutno in prihodnje dogajanje na področju robotike. V Cankarjevem domu pričakujejo več kot 500 obiskovalcev iz industrije, poslovne sfere in akademskih krogov.

Nosilci naslednje industrijske revolucije

Reinhard Lafrenz, generalni sekretar euRobotics, poudarja, da mora Evropa storiti vse, da postane številka ena v naslednji industrijski revoluciji. Roboti bodo eni ključnih igralcev, saj bodo v najrazličnejših vlogah pomagali uresničevati strategijo digitalizacije evropske industrije, ki jo je sprejela Evropska komisija. V Ljubljani si bomo tako čez slabe tri tedne ogledali številne projekte s področja robotike, za katere so poskrbeli zasebniki, podjetja ob pomoči evropskih sredstev in zanimiva javno-zasebna partnerstva.

Slovenija dobro vidna na robotskem zemljevidu

Slovenija se z 90 aktivnimi roboti na 10 tisoč zaposlenih uvršča relativno visoko na seznamu držav, kjer sta avtomatizacija in robotizacija občutno prisotni. V Evropi sicer danes deluje le četrtina vseh robotov na svetu, obstaja pa realna možnost, da bo napredek na Kitajskem, v Aziji in ZDA poskrbel za še slabše razmerje. Zato se morata Evropa in Slovenija seveda ustrezno odzvati.

Slovenija ima veliko inovatorjev

Lafrenz je prepričan, da regijske strategije pametne specializacije lepo dopolnjujejo robotsko strategijo. Sodelavec Uwe Haass ga je dopolnil s pohvalo Sloveniji, ki da je dobro indistrualizirana država z veliko inovatorji, raziskovalci in znanstveniki, zato organizacija ERF 2016 v Ljubljani ni presenečenje. Partnerji pri organizaciji dogodka so med drugim Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani; Inštitut Jožef Stefan in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU).

Velika priložnost za slovenske raziskovalce

»Slovenija je bila kot gostiteljica dogodka izbrana na podlagi močne vključenosti v mednarodni raziskovalni prostor in na osnovi referenc slovenskih znanstvenikov. Dogodek zaradi obiska mednarodno uveljavljenih strokovnjakov s področja robotike seveda predstavlja pomembno priložnost za slovenske raziskovalne partnerje in domačo industrijo,« je poudaril Marko Munih, predstojnik Laboratorija za robotiko (Robolab) na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Brez robotov ne bi bilo sodobnih naprav

Munih je že na lanski novinarski konferenci ob evropskem tednu robotike predstavil tudi vpliv robotizacije v regiji in širše. Za praktično vse države velja, da je robotizacija povezana z gospodarsko rastjo in novimi delovnimi mesti ter državam prinaša konkurenčnost in gospodarsko rast. »Brez robotike ne bi bilo napredka, pa tudi ne bi bilo sodobnih naprav kot so pametni telefoni in računalniki,« ugotavlja Munih.

Prihajajo nova, drugačna delovna mesta

Po Munihovih besedah je strah pred izgubo delovnih mest odveč. Zadnje raziskave zgovorno kažejo, da robotizacija ustvarja nova, drugačna delovna mesta, ki predvidevajo sodelovanje človeka in robota. Mednarodna zveza za robotiko ocenjuje, da bo prav robotizacija industrij v letih 2017-2020 v svetu ustvarila en do dva milijona novih delovnih mest - največ na področju elektronike, fotovoltaike, električnih vozil, proizvodnje, prodaje in prehranske industrije.

OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Tovarna
Novice
Nam bodo roboti pekli 'toaste'?
Tovarna leta
NoviceNicolas Vanek Nam bodo roboti pekli 'toaste'?

Roboti so zelo uporabni, če jih pravilno izkoristimo, tudi pri pripravi hrane; to smo lahko opazili na Dnevih industrijske robotike, ki jih pripravljajo na fakulteti za elektrotehniko

Mnenja
(intervju) Cenzura v umetnosti je posledica hipokrizije v družbi
MnenjaGorazd Suhadolnik (intervju) Cenzura v umetnosti je posledica hipokrizije v družbi

Uršulo Cetinski moti, da se v umetnosti zaostruje vprašanje, o čem in kako je sploh še dovoljeno govoriti. Od časov, ko je kot kulturna novinarka poročala o dramatičnih dogodkih slovenskega osamosvajanja, je prehodila slikovito pot. Skozi neinstitucionalne gledališke in plesne skupine se je izbrusila v kulturno menedžerko, ki ima za sabo večletno uspešno vodenje gledališkega in plesnega programa v Cankarjevem domu, SMG, zdaj pa se bliža polovici petletnega mandata na čelu Cankarjevega doma.

Prihodnost dela
Se želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!
Prihodnost delaSe želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!

Razvija­joče se države v Aziji potrebujejo usmeritve, ki pomenijo podporo delavcem – in ne delovnim mestom. Od prožnih pogodb in vseživljenjskega učenja ter možnosti za prekvalificiranje imajo lahko korist vsi.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

Tovarna
Novice
Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko kmalu center za sodelujočo robotiko
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko kmalu center za sodelujočo robotiko

V novem centru, ki ga bodo lahko uporabljala tudi proizvodna podjetja, bodo pokrivali najnovejše tehnologije s področja robotike

Tovarna
Novice
Industrija 5.0 se že vidi na obzorju
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Industrija 5.0 se že vidi na obzorju

Pri industriji 4.0 je pametna tehnologija postavljena v ospredje proizvodnje, pri industriji 5.0 bo povečano sodelovanje med ljudmi in pametnimi sistemi ter napravami.

FINANCE
Manager
Humanoidni roboti, kot jih še ni bilo
Manager
ManagerMiran Varga Humanoidni roboti, kot jih še ni bilo 1

Začetek 2018 napoveduje, da bomo na robote kmalu gledali s povsem drugačnimi očmi. Prav tako pa tudi oni na nas...

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.