IKT

V razvoju dokumentnih sistemov se je zgodil nepričakovan zasuk

Nove različice prihajajo na trg z manj funkcionalnostmi, kot so jih imele predhodnice, zato so bolj prijazne do uporabnikov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
30.03.2016 08:30
Čas branja: 2 min
V razvoju dokumentnih sistemov se je zgodil nepričakovan zasuk
V svetu dokumentnih sistemov se dogajajo integracije s končnimi napravami.

Proizvajalci dokumentnih sistemov, ki so desetletja vanje vgrajevali vse mogoče in nemogoče funkcije, ki so jih uporabljali le redki, so ugotovili, da več ne pomeni vedno tudi bolje. Če želijo, da bo dokumentne sisteme uporabljalo čim več zaposlenih, morajo biti prijazni do uporabnika, nadvse preprosti za uporabo in dosegljivi od koderkoli in kadarkoli. To pa okorna in s funkcijami nabita rešitev težko doseže.

Igrivi dokumentni sistemi

Dokumentni sistemi so pred leti veljali za izredno »stroge« poslovne rešitve. Njihovo uporabo so določala stroga pravila, podobno kot ob uporabi poslovnoinformacijskega sistema (ERP). Danes pa je igrifikacija (gamifikacija) poslovnih rešitev prinesla precej večjo prijaznost do uporabnika.

V splošnem velja, da mora biti dokumentni sistem vedno na voljo, zelo dobro povezljiv, združljiv s preostalim IT-okoljem in hkrati ne sme omejevati tipičnega miselnega procesa, ki ga imajo zaposleni. Nikoli ne sme prestopiti mej, ki jih uporabnik jemlje za razumne v svojem delovnem procesu. Ne sme se odločati namesto njega in predvsem ne sme omejevati njegovega dela.

Dokumentni sistem je v prispodobi še najbolj podoben platnu, na katerem lahko uporabniki svobodno ustvarjajo, pri čemer si ne more privoščiti »strogosti«, ki jo zahteva sistem ERP. Le dokumentni sistemi, ki uporabnikom dopuščajo svobodo in igrivost, so ta hip resnično uspešni.

Družabna omrežja na vrsti šele čez nekaj let

Dokumentni sistemi prihodnosti se osredotočajo na pridobivanje čim več informacij o delu uporabnika, želijo ga spoznati in analizirati njegove navade. Večina integracij v novodobnih dokumentnih sistemih se razvija v povezovanju vsebin z družabnimi omrežji, kar je precej neuporabno. »Ljudje v poslovnem svetu o vsebini internih dokumentov za zdaj še ne komuniciramo prek družabnih omrežij. Kontekst pogovora ostaja interen in se trenutno večinoma dogaja v elektronski pošti,« pravi Matevž Gačnik, arhitekt programske opreme v podjetju Gama System, ki pomaga razvijati tudi zelo uspešen dokumentni sistem eDocs. Dodaja, da morajo scenariji sodelovanja v naprednih dokumentnih sistemih teči interno, znotraj sistema. »Preskok na povsem odprto komunikacijo prek družabnih omrežij je še vedno oddaljen vsaj nekaj let,« meni Gačnik.

Integracija z različnimi napravami

Na drugi strani pa se v svetu dokumentnih sistemov dogajajo integracije s končnimi napravami. Funkcionalnosti dokumentnih sistemov proizvajalci vgrajujejo v pametne telefone, tiskalnike, skenerje, tablice in večnamenske naprave. »Izvajati določene dele dokumentnega sistema neposredno na napravi, ki se je do zdaj sprejemala kot pasivna, je velik korak k uporabniški prijaznosti. S tega stališča je mogoče pričakovati, da bodo dokumentni sistemi v prihodnosti nameščeni na vseh delovnih mestih, računalnikih in drugih napravah v sodobni organizaciji,« napoveduje Gačnik.

Dokumentni sistem kot osrednja IT-rešitev

Boj za to, kdo bo nosilec poslovnih informacij, med sistemi ERP in dokumentnimi sistemi traja že dve desetletji. Nosilec informacije je vedno tisti, h kateremu se morajo uporabniki vrniti. Sistemi ERP so tako brez dvoma nosilci finančnih in proizvodnih informacij, ki so pomembne za izvedbo posamezne naloge, izdelavo specifičnega proizvoda ali plačilo računa.

Vprašanje pa je, ali so tovrstne večinoma številčne informacije res najpomembnejše za poslovanje podjetij. Kontekstualne informacije velikokrat prinašajo več vsebine od strogo številčnih informacij, več pogovora, ki je odločal o spremembi številk ali drugih parametrov. V tem kontek­stu se boj med ERP in dokumentnimi sistemi nadaljuje in zanimivo bo videti, kateri tip informacij bo prevladal - številke ali kontekst, ki pripelje do teh številk.Uresniči se lahko tudi nasproten scenarij.

Če bi sistemi ERP postali prijaznejši do večine zaposlenih in tako prevzeli tudi vlogo dokumentnih sistemov, bi zadnji izginili s trga. A glede na njihovo trenutno priljubljenost, ko so končno dobili krila, je to malo verjetno.

Najbolj uporabljan IT-sistem

Dokumentne sisteme v srednje velikih in velikih organizacijah uporablja večji delež zaposlenih kot druge poslovne IT-sisteme. Razloga sta vsaj dva. Prvi je, da se čedalje več organizacij srečuje z elektronskimi dokumenti, ki nimajo več fizične oziroma analogne različice. Nikoli niso in ne bodo obstajali na papirju. Dodatno pa ponudniki ugotavljajo, da je razširjenost dokumentnih sistemov v poslovnem okolju večja kot pri večini drugih poslovnih rešitev. Z njimi se sreča več zaposlenih, saj so v praksi prav dokumenti tisti, ki prenašajo podatke po organizaciji, in sicer s tem ko prenašajo informacije, ki so potencialno preprosto berljive širokemu krogu ljudi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
(Intervju) Grega Bernard, Marg: Karkoli, povezano z dokumenti, sodi v dokumentni sistem
IKT
IKTMiran Varga (Intervju) Grega Bernard, Marg: Karkoli, povezano z dokumenti, sodi v dokumentni sistem 1

Slovenska javna uprava bo po skoraj dveh desetletjih dobila nov dokumentni sistem. Odlična iztočnica za pogovor o vlogi dokumentnih sistemov torej.

FINANCE
IKT
Šest trendov v razvoju dokumentnih sistemov
IKT
IKTJakob Žorž Šest trendov v razvoju dokumentnih sistemov 2

Z digitalizacijo poslovanja postajajo dokumentni sistemi nepogrešljiv gradnik digitalne transformacije notranjih procesov in zunanjega poslovanja s partnerji; pogledali smo, v katero smer gre njihov razvoj

FINANCE
IKT
Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov
IKT
IKTMiran Varga Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov

Z dokumenti so neločljivo povezani procesi, aplikacije in predvsem ljudje.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
IKT
Kako usposobiti zaposlene, da bodo začeli uporabljati dokumentni sistem
IKT
IKTBranko Žnidaršič Kako usposobiti zaposlene, da bodo začeli uporabljati dokumentni sistem

Pri uvajanju novega dokumentnega sistema je treba posebno pozornost nameniti njegovim uporabnikom; če to zanemarijo, podjetja ne bodo imela pričakovanih koristi, v najslabšem primeru pa ga bodo nehala uporabljati in naložba bo šla v nič

FINANCE
Subvencije
Metanje denarja skozi okno? Država plačala e-projekt, ki morda ne bo nikoli uporaben
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Metanje denarja skozi okno? Država plačala e-projekt, ki morda ne bo nikoli uporaben 3

Več kot 160 tisoč evrov je že šlo za informacijsko rešitev, ki po več kot dveh letih od izdelave še ni v uporabi.

Tovarna
Novice
Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost

Glavni elementi bionskega sistema so avtonomni mobilni roboti, ki morajo delovati samostojno, prilagodljivo ter v močni povezavi med seboj in okoljem.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.