IKT

Do leta 2017 več kot polovica velikih podjetij s hibridnimi oblaki

Hibridno računalništvo organizacijam omogoča lažje povečevanje procesnih zmogljivosti zasebnih oblakov ter določenih infrastrukturnih storitev s storitvami iz javnih oblakov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

07.04.2016 08:42
Dopolnjeno: 07.04.2016 08:45
Čas branja: 2 min
Do leta 2017 več kot polovica velikih podjetij s hibridnimi oblaki
Podjetja spletne strežnike postavijo v javni oblak, medtem ko podatke hranijo na lastni infrastrukturi.

Podjetja, ki uvajajo računalništvo v oblaku, se srečujejo z izzivi, ki jih prenaša s seboj mozaik storitev in izvedbenih možnosti. Pri hibridnem oblaku gre predvsem za hkratno uporabo storitev iz zasebnih in iz javnih oblakov. Podjetja pri tem navadno z viri iz javnih oblakov dopolnjujejo zmogljivosti zasebnega oblaka. Tako si zagotovijo razširljivost in dodatne zmogljivosti brez investicij v lastno oblačno infrastrukturo oziroma v tehnologije, ki so za požarnim zidom.

Dodajanje virov iz javnih oblakov je cenovno ugodno, ne obremenjuje kapitala, predvsem pa se plača le za tisto, kar se v resnici potrebuje. Čeprav gre pri računalništvu v oblaku v resnici še vedno predvsem za storitve gostovanja, torej infrastrukture kot storitve (IaaS), pa se pri obravnavi hibridnih oblakov hitro pojavita tudi druga modela, platforma kot storitev (PaaS) in aplikacije kot storitev (SaaS).

S čim v javni oblak

Ob razmišljanju o dopolnjevanju zmogljivosti je pomemben predvsem varnostni vidik. Tako podjetja na primer spletne strežnike postavijo v javni oblak, medtem ko podatke hranijo na lastni infrastrukturi. Podobno je tudi pri podpori mobilnim uporabnikom, ki na primer uporabljajo storitve mobilne pošte ali pisarne Office 365, v zalednem sistemu pa običajne namestitvene programe.

Z uporabo hibridnih sistemov se predvsem poveča prožnost pri pridobivanju zmogljivosti, pri čemer se ohranja visoka stopnja varnosti, ki jo zagotavljajo interni sistemi. Medtem ko je infrastrukturno gledano zgodba hibridnih oblakov precej preprosta, se z vidika aplikacij ta kaj lahko spremeni in dobi mnogo odtenkov.

Slovenci še nezaupljivi

V Sloveniji je še precejšnje nezaupanje v varnost oblakov, zato na primer poslovne informacijske sisteme podjetja poganjajo na lastni infrastrukturi - predvsem večja podjetja v zasebnem oblaku. Vendar pa niso tako občutljiva, ko gre za sisteme, ki niso jedrni. Tako ob lastnih storitvah s pridom uporabljajo storitve v drugih zasebnih in javnih oblakih, na primer e-izmenjavo, varno hrambo, javne zbirke podatkov in podobno.

Ena izmed standardnih storitev so sistemi za upravljanje odnosov s strankami (CRM), ki so velikokrat integrirani z zalednimi sistemi ERP, pa sistemi za podporo pri poslovnem odločanju, ki se polnijo s podatki iz različnih transakcijskih sistemov. Tu ne gre več za infrastrukturne storitve, kot so procesna moč, pomnilnik, varnostno shranjevane ter nadomestno podatkovno središče ali pa overovljanje uporabnikov, spletni portal ter e-pošta, ampak gre za storitve, ki podpirajo poslovne procese. To pa je že hibridnost v novi obleki.

Hibridnosti je že zdaj veliko

Analitska hiša Gartner napoveduje, da bo imela več kot polovica velikih podjetij do leta 2017 vzpostavljene hibridne oblake. Če seveda upoštevamo infrastrukturno obravnavo. Razlog za širjenje oblačne hibridnosti je velikokrat v tem, da so se podjetja pri uvajanju zasebnega oblaka osredotočala predvsem na določeno tehnologijo, namesto da bi reševala procesne izzive in izvedla preobrazbo IT-funkcije. Prav zato je z vidika vsebine in poslovnih funkcij razširjenost hibridnih okolij danes mnogo večja kot z vidika infrastrukture. To zagotovo potrjuje tudi elektronsko poslovanje, kjer se skoraj ves promet z e-računi izvaja prek storitev v oblaku.

OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
Če oblak sprejmete kot orodje za spodbujanje inovacij, lahko posel zacveti
IKT
IKTBenjamin Oražem Če oblak sprejmete kot orodje za spodbujanje inovacij, lahko posel zacveti

Organizacije morajo vzpostaviti prepričljivo strategijo uporabe oblaka z jasnim poslovnim modelom in preverjeno strategijo uvedbe oziroma prehoda na računalništvo v oblaku

FINANCE
IKT
Z digitalnimi trendi do poslovnih priložnosti novih razsežnosti
IKT
IKTRedakcija IKT Z digitalnimi trendi do poslovnih priložnosti novih razsežnosti

Podjetja morajo biti dobro pripravljena na svet, v katerem je primarna interakcija s stranko digitalna komunikacija

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Letos se bo bil hud boj za IT-kadre
IKT
IKTEsad Jakupović Letos se bo bil hud boj za IT-kadre

Najbolj iskani bodo analitik poslovnega obveščanja, znanstvenik za podatke, razvijalec podatkovne baze, tehnik za pomoč/podporo, skrbnik omrežja, skrbnik varnosti podatkov in skrbnik sistema, ocenjuje svetovalno podjetje za kadre Robert Half Technology.

FINANCE
IKT
V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G
IKT
IKTEsad Jakupović V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G

Partnerji evropskega projekta iCirrus so v pilotnem omrežju 5G demonstrirali prenosne hitrosti 100 gigabitov na sekundo v dostavnem segmentu omrežja in hitrosti pet gigabitov na sekundo v radijskem dostopu, ki bo na voljo končnim uporabnikom.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B