IKT

Monitoring proizvodnje ima lahko večji učinek kot naložba v nove proizvodne zmogljivosti

Glavni cilj uvedbe monitoringa je izvedba proizvodnega procesa s čim manj motnjami in stroški.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

11.04.2016 08:30
Čas branja: 2 min

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Ena izmed najbolj učinkovitih rešitev, ki pomaga odkriti nove rezerve, je uvedba monitoringa proizvodnje. Gre za sistem, s katerim podjetja pridobijo vpogled v delovanje proizvodnje, hkrati pa ga lahko izkoristijo tudi za druge izboljšave, na primer uvedbo brezpapirnega poslovanja, poenostavitev vodenja in za obveščanje.

Glavni cilj uvedbe monitoringa je izvedba proizvodnega procesa s čim manj motnjami in stroški. To je mogoče doseči le prek kakovostnega zajema in zbiranja podatkov, ki nastajajo na delovnih centrih. Zajem podatkov mora biti ob tem izveden sočasno z dogodki in s čim manj človeškega vpliva.

Dvig produktivnosti

Izboljšanje izkoristka strojev in pretočnosti je v kapitalsko intenzivnih panogah, kot je proizvodnja, ključnega pomena. Gre za doseganje enakega ali večjega učinka z manjšim številom strojev. To pomeni, da podjetja z razmeroma poceni ukrepi brez dodatnih investicij v stroje povečajo produktivnost tudi do deset odstotkov. Povečanje produktivnosti je možno doseči prek spremljanja različnih podatkov, od dejansko porabljenih delovnih ur na strojih, nadzora nad režimom delovanja strojev do spremljanja zastojev in razlogov zanje.

Pomemben vidik je skrajšanje mrtvih časov, ko proizvodnja ali posamezni stroji stojijo zaradi pomanjkanja materia­la, okvare ali čakanja na pripravo tehnologije za izvajanje nove delovne operacije. Proizvodni monitoring namreč lahko odkrije različne anomalije v proizvodnem procesu, ki vplivajo na zamujanje rokov izdelave, pogostost okvar in delovno uspešnost.

Ureditev finančnega in materialnega toka

Planski sistemi podjetjem omogočajo, da ob razpisu delovnih nalogov načrtujejo tudi dobavo manjkajočih materialov. To pomeni, da jim ni treba naročati vsega hkrati, s čimer razdrobijo enkratne finančne obremenitve na več manjših in tako laže obvladujejo finančni tok.

Poleg tega prek mikroplaniranja in spremljanja zaključenosti posameznih proizvodnih faz natanko vedno, kdaj v resnici bodo potrebovalo določene materiale in v kakšni količini. To jim zagotavlja podporo za sistem dobav v realnem času (just in time JIT), tako da delajo brez prekinitev in z minimalnimi zalogami.

Monitoring proizvodnje hkrati služi tudi za izvajanje vmesnega kontrolinga, ki podjetjem prek natančne informacije o porabljenih urah, materialu in denarju omogočajo pravočasno ugotavljanje napak v predračunih in planu.

Dvig kakovosti

Sam dvig produktivnosti brez izboljšave kakovosti ni dovolj za konkurenčnost. Podjetja se trudijo napake odkriti v čim bolj zgodnji fazi nastajanja izdelka, ko so stroški izdelave še majhni. Prek monitoringa lahko spremljajo kakovost v vsaki proizvodni fazi in v primeru napak ustrezno ukrepajo.

Prav tako jim digitalni podatki omogočajo primerjavo z normativi, kar je podlaga za spremljanje različnih kazalnikov uspešnosti. Sistem, ki ga podjetja uporabljajo tudi za posredovanje informacij in dokumentov na delovne centre v digitalni obliki, pa doseže podobne koristi kot na drugih področjih brezpapirnega poslovanja.

Predvsem se skrajša čas za distribucijo dokumentov, zmanjša se število napak v podatkih in pri uporabi različic dokumentacije. S sočasnim zajemom podatkov v digitalni obliki neposredno na mestu, kjer nastajajo, pa vodstvo pridobi kredibilne in pregledne informacije, ki jih lahko uporabi pri organizaciji dela, nagrajevanju zaposlenih, optimizaciji procesov in pri načrtovanju novih naložb.

FINANCE
Članki
Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine
Finance
FinanceAlbina Kenda Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane knjige in tiskani časopisi; ministrstvo za finance spremembo podpira

FINANCE
Članki
Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten? 2

Ta teden so članice EU potrdile pravno podlago za pametne šengenske meje; sistem bo zaživel predvidoma do leta 2020, pri mejnih kontrolah pa bo za državljane tretjih držav nadomestil žigosanje potnih listov

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte
Finance
FinanceAlbina Kenda Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove članice odločile o obsegu nadaljnje proizvodnje - doslej so jo manjšale, da bi spodbudile rast cen

FINANCE
Članki
(brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?
Finance
FinanceAlbina Kenda (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki je bila doslej ena največjih ovir, zakaj pogajanja še niso prešla v drugo fazo, v kateri bodo v ospredju bodoči odnosi med EU in VB

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti