IKT

Podatkovna družba se bo začela leta 2020

Podatki so nov naravni vir ali surovina poslovanja za tako rekoč vse organizacije. Tega se ta hip najbolj zavedajo v finančnem sektorju in trgovini, kmalu pa jim bodo sledili tudi v drugih panogah.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
12.04.2016 08:00
Čas branja: 2 min
Podatkovna družba se bo začela leta 2020
Univerzalnega recepta, kako podjetje postane podatkovno usmerjeno, ni. Za začetek bi bilo dobrodošlo, da bi vodstvo vsakemu oddelku naložilo nalogo, naj poišče vse mogoče podatke, ki jih premore, in preveri, kaj lahko z njimi počne.

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Pravilno analizirani podatki zaposlenim postrežejo z informacijami, s katerimi lahko sprejmejo ustrezne in natančne poslovne odločitve. V idealnih primerih take odločitve prinašajo prebojne rešitve pri razvoju novih izdelkov in storitev, upravljanju tveganja, upravljanju odnosov s strankami, upravljanju blagovnih znamk in trženjskih sistemov ter postavljanju cenovne politike.

Podatkovni strokovnjaki so še redki

Danes le redka podjetja zaposlujejo podatkovne znanstvenike, saj se zanašajo na izkušnje in znanja strokovnjakov posameznih oddelkov. A nekdo, ki zna delati s podatki, jih upravljati, povezovati ali čistiti, je lahko izjemen adut in pomoč vsem oddelkom v podjetju, saj z njegovim delom analitične rešitve postanejo še natančnejše in predvsem pridobijo širino analiz(e).

Še največ podatkovnih znanstvenikov v svetu zaposlujejo finančne ustanove, kjer ti skrbijo predvsem za izračun in upravljanje tveganj. Medtem ko gre sicer za zelo pomembno delo, pa tovrstna praksa kaže tudi, da ima že tradicionalno konservativna panoga velike težave na prehodu v podatkovno družbo.

Za večino podjetij je danes globlje proučevanje podatkov le ideja na papirju ali pa niti to ne. Spet druga, ki so analitiki namenila nekaj več sredstev in pozornosti, so to storila v okviru omejenih projektov po oddelkih. Vodstva podjetij marsikje niso zadovoljna z naložbami v analitiko velikih podatkov, saj je njihova doba povračila trenutno razmeroma dolga. A ne po krivdi same analitike in podatkov, temveč predvsem zaradi dejstva, da podjetja ne premorejo dovolj ustreznega kadra za proučevanje podatkov. Veliki podatki se izrazijo takrat, ko njihova analiza zajame vse notranje in zunanje dejavnike poslovanja, torej tudi okolje.

Od nove dobe nas loči le še nekaj let

Futurologi s področja IT so prepričani, da nas le še nekaj let loči od nove dobe - podatkovne družbe. Njihov optimizem se zdi po eni strani pretiran, če vemo, kakšno je stanje tehnologije po podjetjih danes, po drugi strani pa razumljiv - podjetja, ki se ne bodo zmogla prilagoditi novim razmeram in načinu dela, bo trg izločil.

Univerzalnega recepta, kako podjetje postane podatkovno usmerjeno, ni. Za začetek bi bilo že dobrodošlo, da bi vodstvo vsakemu oddelku naložilo nalogo, naj poišče vse mogoče podatke, ki jih premore, in preveri, kaj lahko z njimi še počne. Vodstvo mora nato realistično proučiti prednosti in slabosti podjetja na področju zbiranja in obdelave podatkov, šele nato se lahko loti priprave prenovljene večdimenzijske strategije poslovanja.

V novi poslovni kulturi so v središču podatki

Trgovska podjetja in finančne institucije so med prvimi, ki začenjajo graditi novo poslovno kulturo, v središču katere so podatki. Podatkovno usmerjene organizacije so namreč precej bolj prilagodljive, se hitreje odzivajo na spremembe na trgu, ponujajo nove izdelke in storitve hitreje od konkurence ter bolje zadovoljujejo potrebe strank (ker jih ne nazadnje bolje poznajo).

Posedovanje velikanskih količin podatkov in njihova razpoložljivost zaposlenim pa še ne pomenita kakovostnega odločanja. Vodstvo in zaposleni morajo razumeti, kako deluje podatkovna znanost, kako se podatki analizirajo in kako pridobljeni rezultati oziroma informacije vplivajo na sprejemanje odločitev. Za kaj takega pa seveda potrebujejo podatkovne znanstvenike, ki bodo svoje znanje prenašali na druge zaposlene. Gre za kulturo negovanja in obdelave podatkov.

virtualni-podatki.1460269498.jpg.n.960px.jpg
V podatkovno usmerjeni organizaciji morajo biti tehnološki viri poravnani s poslovno strategijo.

Tehnologija je pomembna, a ni vsemogočna

Sodobno podjetje mora vselej vedeti, kje so vsi podatki (strukturirani in nestrukturirani) ter kakšna je njihova morebitna vrednost. Obdelava strukturiranih podatkov je seveda precej enostavnejša od obdelave nestrukturiranih, a šele poizvedbe prek vseh mogočih podatkovnih virov (tudi industrijskih poročil, raziskav, celo časopisnih člankov) lahko dajo odločevalcem tisto pravo sliko.

V podatkovno usmerjeni organizaciji morajo biti tehnološki viri poravnani s poslovno strategijo. Če niso, bo trpela predvsem prilagodljivost poslovanja. Naložbe v tehnologijo naj se zato osredotočijo predvsem v podatkovne vire, premikanje podatkov po podjetju in upravljanje podatkov. Zdajšnje tehnologije najbrž niso primerne za obdelavo nestrukturiranih podatkov, zato se mora vodstvo skupaj s podatkovnimi strokovnjaki odločiti, kako se bo lotilo trenja tega oreha.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
(novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?
Finance
FinanceAlbina Kenda (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V. Britanije ob izstopu, o čemer se glavni britanski pogajalec doslej sploh ni želel pogajati

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 10

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce
Finance
FinanceAlbina Kenda Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se je oglasil še madžarski premier Orban, češ da sodba Madžarski ničesar ne nalaga

FINANCE
Subvencije
 Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk
Subvencije
SubvencijeAlbina Kenda Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk 5

Države članice so danes dosegle dokončni dogovor, ki bo omogočil vzpostavitev javnih točk za brezplačni dostop do Wi-Fi prek evropsko financiranega projekta; pogledali smo, kdo in kako se lahko prijavi

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B