IKT

V informatiki se skriva potencial za lokalno in mednarodno povezovanje ljudi, naprav in idej

Skupni imenovalec vseh treh dni konference Dnevi slovenske informatike, ki se je končala včeraj, so bile komunikacije, ki jih omogoča in podpira internet.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

14.04.2016 15:17
Čas branja: 1 min
V informatiki se skriva potencial za lokalno in mednarodno povezovanje ljudi, naprav in idej
»S pomočjo možganov lahko že danes nadziramo predmete v digitalnem in navideznem svetu,« je povedal Luka Zevnik iz podjetja Blackbox.

Rdeča nit predkonference je bil Internet ljudi, pri čemer je bil poseben poudarek na mreženju. Drugi dan je potekal v znamenju interneta stvari, ki nakazuje prihajajoče smernice delovanja in poslovnih možnosti. Tretji dan pa so udeleženci posvetili internetu idej, ki prinaša inovativne zamisli za uspešnejše delovanje in pravilne strateške odločitve kot izhodišče uspešnosti.

Ideje, ki omogočajo uspešnejše delovanje

Zadnji dan konference v Portorožu je potekali v treh vzporednih sekcijah - Informatika v javni upravi, Metodologija in Tehnologija. Med več kot desetimi predavanji je Luka Zevnik iz podjetja Blackbox v svoji predstavitvi aplikativne nevroznanosti spomnil, da je naše vedenje o možganih še vedno zelo omejeno, kljub temu pa smo v zadnjih 10-15 letih o njih odkrili več kot prej v celotni zgodovini. Aplikativna nevroznanost merjenja možganske aktivnosti prenaša na najrazličnejša področja uporabe, med drugim nove generacije marketinških raziskav, medicinske diagnostike in telemedicine. S pomočjo možganov lahko že danes nadziramo predmete v digitalnem in navideznem svetu.

Miha Kovač iz zagonskega podjetja ABCS Sistemi je predstavil pametno motoristično inovacijo, ki samodejno izklopi smernik na motorju ter tako prispeva k varnosti na cesti. Učinkovit in zanesljiv sistem, ki temelji na podrobnih raziskavah, bo spremenil vozniško izkušnjo marsikaterega motorista.

Projekt centralizacije storitev javne uprave

Pogovor o državnem računalniškem oblaku in storitvah v javnem sektorju, v katerem so sodelovali mag. Tatjana Mizori Zupan, Matija Kodra in dr. Alenka Žužek Nemec z Ministrstva za javno upravo je udeležencem omogočil boljši vpogled v projekt centralizacije storitev javne uprave.

V naslednjih dveh letih bo postalo računalništvo v državnem oblaku glavni način zagotavljanja informacijske infrastrukture v državni upravi. Kratkoročni načrt predvideva med drugim konsolidacijo informacijskih sistemov, razvoj aplikacij naslednje generacije, poenotenje spletišč javne uprave in zagotavljanje informacijske varnosti.

Digitalna preobrazba kot temelj uspešnega podjetja

Osnovni cilj reorganizacije javnega sektorja je njegovo učinkovitejše, cenejše in hitrejše delovanje. Vzpostavitev enotne poslovne točke - portala e-VEM za podjetja in podjetnike - bo prinesla sodobne in do uporabnika prijazne e-storitve, ki bodo podjetnikom olajšale proces komuniciranja z različnimi upravnimi organi.

Udeleženci so predstavili primere dobrih praks tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih podjetij, ki ustvarjajo nove načine poslovanja in upravljanja z ogromnimi količinami podatkov. Skupni imenovalec teh novih paradigem je digitalna preobrazba, ki postaja ključni del vsakega uspešnega podjetja in ustanove.

OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
IKT
To so najpogostejši glavoboli informatikov
IKT
IKTMiran Varga To so najpogostejši glavoboli informatikov 7

Direktorji informatike se večino časa ubadajo s tem, kako obvladati in zavarovati naraščajočo količino podatkov. So pod pritiskom stalnega nižanja stroškov in vitkega poslovanja. Leto 2018 jim prinaša nekaj novih skrbi, na meniju pa ostajajo tudi vse zimzelene težave.

FINANCE
O osnovah javnofinančne matematike s predsednikom fiskalnega sveta: Je prostor za višje plače in/oziroma nižje davke?
Finance
Jure Ugovšek O osnovah javnofinančne matematike s predsednikom fiskalnega sveta: Je prostor za višje plače in/oziroma nižje davke? 1

"Konjunktura je primeren čas za razmislek o vitki javni upravi, saj v zasebnem sektorju v gospodarstvu nastajajo nova delovna mesta, strokovnjaki v javnem sektorju pa bi bili spodbujeni v iskanje priložnosti v zasebnem sektorju," pravi predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun

FINANCE
Subvencije
Metanje denarja skozi okno? Država plačala e-projekt, ki morda ne bo nikoli uporaben
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Metanje denarja skozi okno? Država plačala e-projekt, ki morda ne bo nikoli uporaben 3

Več kot 160 tisoč evrov je že šlo za informacijsko rešitev, ki po več kot dveh letih od izdelave še ni v uporabi.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo
IKT
IKTMiran Varga Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo 2

Oddelki IT morajo vse težave, s katerimi se srečajo, jemati resno. Če jih ne, se lahko povečujejo in počasi vodijo v IT-katastrofo. Na portalu www.cio.com so objavili opozorila, ob katerih se morajo vodje informatike vprašati, ali res nadzorujejo IT v podjetju.

FINANCE
Dileme slovenskih javnih plač
Finance
Jurij Šimac Dileme slovenskih javnih plač 11

Število zaposlenih in masa plač v javnem sektorju še nikoli nista bila tako velika kot danes

FINANCE
Za višje plače!
Finance
Tanja Smrekar Za višje plače! 12
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B