IKT

(Komentar) S spuščenimi hlačami

Uporaba informacijskih tehnologij, novi organizacijski pristopi in modeli sodelovanja s partnerji na podlagi digitalizacije podjetjem pomagajo ustvariti precej večje učinke kot prizadevanje za nizke nabavne cene.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

FINANCE
IKT
Spletna postaja je naj digitalna in oglaševalska agencija
IKT
TEKMOVANJE NETKO 2024
IKTPodpornik projekta Spletna postaja je naj digitalna in oglaševalska agencija

Do danes so izdelali že več kot 2.000 spletnih mest in spletnih trgovin

Avtor
avtor
19.05.2016 14:00
Čas branja: 2 min

Vsi v gospodarstvu smo kupci in dobavitelji.Podjetniki to vlogo velikokrat zastopajo v eni in isti osebi, v podjetjih z več zaposlenimi pa gre za ločeni funkciji, ki ju opravljajo različni ljudje. V vsakem primeru smo na istem bregu. Vendar če premerim poslovno okolje, se mi prej zdi, da podjetja na dobavitelje vse bolj gledajo zgolj skozi ceno, ki mora biti nizka, še nižja. Tudi javni razpisi glede tega niso nič boljši - vsaj v zadnjem času imam občutek, da se sploh ne gleda več na to, kaj se dobi za naš davkoplačevalski denar.

Dobavitelji blaga in storitev naj bi bili partnerji v razvoju in končnem poslovnem uspehu, kar z velikimi popusti in nesramnimi plačilnimi roki pritisnjeni ob zid le težko uresničujejo. Pametna podjetja nabavo izkoriščajo za svojo konkurenčno prednost. Prek dobaviteljev spremljajo, kaj se dogaja na trgu, v nabavni verigi, zavedajo se, da jih prav dobavitelj reši v primeru lastnih napak. Ne, dobavitelj ni nasprotnik, ampak je prijatelj. Prihranke pri nabavi je treba zato iskati drugje, ne pa da se za vsako ceno znižujejo stroški s pritiski na dobavitelje, pa naj bo to računovodski servis, kooperant, avtoprevoznik ali trženjska agencija.

Uporaba informacijskih tehnologij, novi organizacijski pristopi in modeli sodelovanja s partnerji na podlagi digitalizacije podjetjem pomagajo ustvariti precej večje učinke kot prizadevanje za nizke nabavne cene. Priložnosti je ogromno, od zniževanja stroškov samega nabavnega procesa in zmanjšanja zalog do sprememb v delovanju nabavne verige. Izboljšave obsegajo notranje in zunanje poslovanje, imajo vpliv na celotno organizacijo, najbolj nazorno pa se pokažejo v poslovnem izidu. Vendar tehnologije in še tako dobre rešitve ne morejo doseči želenega učinka, če podjetje ne opravi domače naloge. Šele ko najvišje vodstvo spozna pomembnost vitkih procesov, korist transparentnega poslovanja s kupci in dobavitelji, je mogoče začeti sanjati o avtomatizaciji.

Ker je nabavni proces ena ključnih poslovnih funkcij, ga je treba stalno izboljševati. To še posebej velja ob uvajanju sistemov za podporo načrtovanju materialnih virov (MRP), kjer se lahko prvotno uvedena rešitev pokaže za neustrezno. Napake si je treba priznati in jih čim prej odpraviti, saj se vsaka naložba v nabavni proces izjemno hitro povrne, in to z neposrednim finančnim učinkom. Treba je izboljševati odnose z dobavitelji, zagotavljati natančne proizvodne specifikacije, doseči kakovostne napovedi prodaje in imeti zanesljive proizvodne načrte. Resnična optimizacija nabave se lahko izvaja ob preskoku v poslovanju celotnega podjetja, sicer je preveč prevelikih varnostnih dejavnikov, ki se kažejo v (pre)visokih in peklensko dragih vhodnih in izhodnih zalogah.

Slečeni dobavitelji niso dobri za podjetje. Vitki procesi pač. V nabavi je ne glede na razvitost funkcije vedno možno najti potenciale za izboljšave, ki jih IKT učinkovito uresniči. Še tako dobra tehnologija in avtomatizmi pa ne bodo mogli nadomestiti pomanjkanja dialoga, razumevanja in prelomljenih dogovorov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

Preberite tudi:

19.05.2016
FINANCE
Članki
Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
(novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?
Finance
FinanceAlbina Kenda (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V. Britanije ob izstopu, o čemer se glavni britanski pogajalec doslej sploh ni želel pogajati

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Članki
Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 10

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU
Finance
FinanceAlbina Kenda Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 2

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med katerimi utegne veliko pozornosti zbuditi predlagana sprememba pri glasovanju o davčnih vprašanjih

FINANCE
Članki
Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo pisali včeraj - napovedal možnost za strožjo presojo kitajskih naložb - pa tudi prenovljeno industrijsko politiko

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B