IKT

(Intervju) Anthony Harrington, Gartner: IT-jevci, čakali ste priložnost, da se dokažete. Zdaj jo imate.

Z Anthonyjem Harringtonom, partnerjem v analitskem podjetju Gartner Inc., smo se pogovarjali o prihodnosti oddelkov IT in njihovih direktorjev. Ti imajo, kot poudarja sogovornik, še vedno resne težave s tem, kako vodstvu in drugim oddelkom dokazati svojo poslovno vrednost.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
13.06.2016 08:00
Čas branja: 4 min
(Intervju) Anthony Harrington, Gartner: IT-jevci, čakali ste priložnost, da se dokažete. Zdaj jo imate.
»Direktor informatike se mora naučiti govoriti jezik posla. Informatiki bi morali podjetju pokazati, kaj vse danes omogočajo IT-storitve in da brez njih v poslu ne gre več,« pravi Anthony Harrington, partner v analitskem podjetju Gartner Inc.

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Vse nas čaka preobrazba, tako nam vsaj govorijo poznavalci razmer. V kaj se bodo preobrazili direktorji informatike?

Direktorji informatike imajo danes priložnost, da se usedejo za skupno mizo z vodstvom podjetja. Če vprašate generalne direktorje, komu najbolj zaupajo v zvezi z uresničevanjem digitalne preobrazbe poslovanja, bo večina odgovorila, da predvsem sebi in direktorju informatike. CIO je v očeh CEO drugi človek, vsekakor pa njegov glavni partner za poslovno preobrazbo. Direktorji informatike imajo sicer precej horizontalen pogled na poslovanje. V zadnjih letih ga ne gledajo zgolj skozi oči tehnologije, temveč tudi trženja in financ. Imajo precej znanja o poslovanju, zato razumejo, kje so priložnosti za podjetja, na primer, kje lahko avtomatizirajo dobavno verigo, procese, izboljšajo uporabniške izkušnje in podobno.

Že res, da direktor informatike ni osredotočen zgolj na tehnologijo, toda ali res premore dovolj poslovnih znanj in tudi strateškega razmišljanja, ki je ključno za nove poslovne premike?

Na to vprašanje ne morem odgovoriti s preprostim da ali ne. Za vsakega direktorja, tudi direktorja informatike, velja, da mora osvajati nova znanja. CIO se mora pač odločiti, kakšno vlogo želi imeti v podjetju. Če želi biti podoben direktorju, mora razumeti prihodkovno stran poslovanja: s čim podjetje služi denar, na katerih trgih posluje. Vsak partner generalnega direktorja mora govoriti njegov jezik, razmišljati v četrtletjih, skrbeti za komunikacijo z delničarji. To je zelo dobra vaja, s katero se CIO nauči, kako upravnemu odboru predstaviti svoje ideje. Če pa želi CIO postati strokovnjak za digitalno preobrazbo, se mora seznaniti z digitalnimi poslovnimi strategijami ter poslovnimi modeli, kaj jih sestavlja, kako delujejo. Razumeti mora, kako digitalno premika meje poslovanja, kje lahko optimizira delovanje podjetja.

Katere so najpogostejše napake, ki jih delajo direktorji informatike?

Največja napaka je predvsem ta, da so preveč osredotočeni na vodenje internega oddelka IT. So nekakšni operativni direktorji področja IT. Bilo bi bolje zanje, če bi te naloge delegirali kakšnemu zaupanja vrednemu sodelavcu, sami pa bi iskali nove poslovne rešitve in osvajali nova znanja. CIO bi si moral postaviti cilj, da bo več govoril in sodeloval z drugimi vodji oddelkov. Direktorji informatike imajo namreč še vedno resne težave v tem, da ne znajo vodstvu in drugim oddelkom sporočiti svoje poslovne vrednosti. Večina drugih poslovnih funkcij na IT gleda kot na stroškovno mesto. Pa tudi dejstvo, da se področje IT vodstvu predstavi kot sestav strojne in programske opreme, osebja ter energije, ni pravilen recept. Težko je vodstvu razložiti, kam vlagati denar, če si viden le kot stroškovni center. Informatiki bi morali podjetju pokazati, kaj vse danes omogočajo IT-storitve in da brez njih v poslu ne gre več.

Kako pa naj spremenijo to komunikacijo oziroma zaznavo?

Predvsem direktor informatike ne sme vodstvu razlagati, kakšno razpoložljivost sistemov dosega v tem trenutku ali pa četrtletju. To vodstva ne zanima. Denimo, da smo zavarovalnica. IT bi lahko hitro in sorazmerno preprosto izračunal, kolikšen je strošek oddelka IT na posamezno zavarovalno polico, in sporočil, kaj lahko spremeni. Tako bi vsekakor pridobil posluh vodstva. Direktor informatike se preprosto mora naučiti govoriti jezik posla.

Gartnerjeva študija ugotavlja, da imajo oddelki informatike zelo velike izzive, ko je govor o zaposlovanju talentov. Večina dobrih inženirjev pač pristane pri velikih ali privlačnih podjetjih. Imajo sploh kakšen vpliv na to?

Kadrovanje ne skrbi le direktorja informatike, temveč kar vse direktorje po vrsti, po vsem svetu. Strategija dobrega kadrovanja postaja ključna za razvoj podjetij. Že danes ugotavljamo, da kdor aktivno dela z zaposlenimi in jih spodbuja k razvoju, je dvakrat bolj digitalno razvit od povprečja. Ukrepov, s katerimi lahko podjetja poskrbijo za nabor boljših kadrov, je več. Najbolj očitna postajajo partnerstva z lokalnimi univerzami, tista bolj tehnična organizirajo tekmovanja za razvijalce, spet tretja se zgledujejo po zagonskih podjetjih in se odločijo sodelovati z njimi ali pa za postavitev ločenih inovacijskih laboratorijev v podjetju. Predvsem zadnji pogosto prinesejo opaznejšo spremembo kulture podjetja, saj inkubator, poln razvijalcev, skrbi za res agilen razvoj. Podjetja se lahko odločijo tudi za pogled k prodajalcem rešitev in prepoznajo, kdo so lahko njihovi strateški partnerji. Če gre za zaupanja vreden odnos, lahko pokažejo svoje načrte prodajalcu in njegovim inženirjem ter še izboljšajo skupno poslovanje.

Kako se bo v prihodnosti spremenila vloga IT-oddelkov? Kdo jih bo v tej izrazito usmerjeni storitveni industriji, ko bo vse delovalo iz oblakov in podatkovnih centrov, sploh še potreboval?

Obstaja več različic glede prihodnosti IT-oddelka. Ena je, da oddelek IT prevzame vlogo posrednika storitev, ki bo upravljal različne ponudnike in storitve. CIO in oddelek IT bosta torej posrednik in skrbnik za vključitev teh storitev in sistemov v poslovanje. V tradicionalnem IT se že desetletje uveljavlja zunanje izvajanje. Podjetja se pač osredotočajo na tisto, kar res obvladajo, torej na srce svojega poslovanja, vse drugo pa prepustijo drugim specialistom, tudi naloge IT. Vloga IT-oddelka se bo zelo razlikovala med različnimi industrijami, še največ bo odvisno od tega, kaj bodo podjetja želela početi s podatki, ki jih imajo. Podatki so gorivo sodobnega poslovanja.

Informatiki in direktorji informatike pogosto niso najbolj priljubljeni ljudje v podjetjih, saj zaposlene pogosto omejujejo z različnimi pravili. Kako lahko spremenijo ta vtis?

(Smeh.) Imate prav. Sicer so zaposleni oziroma uporabniki IT-rešitev že našli poti, kako obiti nekatere omejitve. Danes temu stroka pravi senčni IT in ta je čedalje obsežnejši. Oddelki sami brez vednosti oddelka IT nakupujejo programsko opremo in IT-storitve. Pravzaprav je v podjetjih po naših ocenah že okoli 45 odstotkov porabe za IT zunaj vpliva oddelka informatike. Direktorji informatike, ki želijo takšno ravnanje ustaviti, so že prepozni. Morajo pa najti rešitev, kako se spopasti z novo realnostjo.

Kako?

Vodstvu je treba pojasniti, da je poraba IT-storitev brez nadzora oddelka IT lahko nevarna, vsekakor je tvegana. IT mora najti skupni jezik z drugimi oddelki in jim na podlagi svojih znanj in izkušenj svetovati, kako bodo naloge opravili bolje in hitreje, vsekakor pa varno. Naučiti jih morajo tudi varnega dela s podatki. IT se mora bolj poglobiti v druge poslovne funkcije in jih poskušati izboljšati.

Je pred informatiki črno-bela prihodnost?

Ne, menim, da ni. Tako direktorji podjetij kot direktorji informatike so danes zelo optimistični glede prihodnosti. Čeprav so podjetja pod pritiski, tudi gospodarskimi težavami, razumejo, da je trenuten čas velika priložnost za vse. Predvsem je zdaj priložnost za IT-strokovnjake, da dokažejo, da res obvladajo digitalno preobrazbo. Pred tehnološkimi strokovnjaki je zanimivo obdobje, to je pravzaprav njihova doba, če si bodo le upali biti pogumni in optimistični. Informatiki so veliko časa govorili, da potrebujejo le priložnost, da se dokažejo. Zdaj jo imajo. Tudi prihodnji obeti govorijo njim v prid. Sam se zavedam, da hitrost sprememb v svetu ne bo nikoli več tako počasna, kot je danes, pa čeprav se nam zdi, da se vse skupaj odvija zelo hitro. Le še hitreje bo šlo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
7 razlogov, zakaj direktorji informatike dajo odpoved (ali ostanejo brez službe)
IKT
IKTMiran Varga 7 razlogov, zakaj direktorji informatike dajo odpoved (ali ostanejo brez službe) 3

Ameriško povprečje kaže, da direktor informatike podjetje zamenja vsaka štiri leta. Podatkov za Slovenijo ni, a čez palec bi ocenil, da so domači informatiki bolj »zvesti«. Za zdaj.

FINANCE
IKT
Eden najvplivnejših CIO: Direktorjem informatike je treba nehati groziti z odpuščanjem
IKT
IKTMiran Varga Eden najvplivnejših CIO: Direktorjem informatike je treba nehati groziti z odpuščanjem

Z vidika vodstva podjetja so stvari jasne: če posel potrebuje sodobne tehnologije, jih mora zagotoviti oddelek informatike, CIO pa je odgovoren za ustrezno in uspešno izpeljavo projektov, sicer si lahko poišče novo službo

FINANCE
IKT
Sodobni direktor informatike mora reševati dejanske poslovne izzive
IKT
IKTMiran Varga Sodobni direktor informatike mora reševati dejanske poslovne izzive

Projektno osredotočeno zagotavljanje IT-storitev zamenjuje produktno osredotočena tehnologija, podprta s prilagodljivim razvojem. Direktorji informatike (CIO) so tako pred novo preobrazbo.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

FINANCE
IKT
To so najpogostejši glavoboli informatikov
IKT
IKTMiran Varga To so najpogostejši glavoboli informatikov 7

Direktorji informatike se večino časa ubadajo s tem, kako obvladati in zavarovati naraščajočo količino podatkov. So pod pritiskom stalnega nižanja stroškov in vitkega poslovanja. Leto 2018 jim prinaša nekaj novih skrbi, na meniju pa ostajajo tudi vse zimzelene težave.

FINANCE
IKT
Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo
IKT
IKTMiran Varga Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo 2

Oddelki IT morajo vse težave, s katerimi se srečajo, jemati resno. Če jih ne, se lahko povečujejo in počasi vodijo v IT-katastrofo. Na portalu www.cio.com so objavili opozorila, ob katerih se morajo vodje informatike vprašati, ali res nadzorujejo IT v podjetju.

FINANCE
IKT
Portorož gosti večino domačih informatikov
IKT
IKTMiran Varga Portorož gosti večino domačih informatikov 3

V hotelu Bernardin se jih je na NT konferenci zbralo več kot tisoč. Rdeča nit letošnje konference je digitalna preobrazba na sto in en način.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.