IKT

Kdo je boljši IT-jevec - teroristi ali policisti?

Teroristične organizacije s pridom uporabljajo sodobno tehnologijo za svoje nečedne namene, tudi pridobijo jo razmeroma preprosto. Na drugi strani pa države po svetu vlagajo izdatna sredstva v razvoj naprednih tehnologij, s katerimi bi še pravočasno preprečile vse bolj drzne napade.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
12.07.2016 07:40
Čas branja: 2 min

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Preprečevanje uresničevanja groženj teroristov je težje kot kadarkoli. Tehnologija se je znašla na obeh straneh - je tako del težave kot del rešitve.

Vsi imamo tarče na hrbtu

Nasilneži in ekstremisti danes prosto hodijo med nami in brskajo po svetovnem spletu. Srečujejo se na Facebooku in Twitterju ter drugih navidezno povsem nedolžnih platformah za spletno komunikacijo. A ko gre zares, s pridom uporabijo tehnologije enkripcije in svoja sporočila zakodirajo pred očmi varnostnih organov. Policijo in protiteroristične organizacije najbolj skrbi, da naslednjega množičnega terorističnega napada ne bodo mogli preprečiti. Spomin na 13. november in krvavi Pariz, ko je v terorističnih napadih umrlo 130 ljudi, je še vedno svež, dogodki iz Istanbula pa dodatno opozorilo, da se utegne nasilje ekstremistov še stopnjevati - in to čedalje bliže Sloveniji. Ne le Američani, tarče imamo na hrbtu narisane kar vsi, ki nismo simpatizerji ekstremističnih pogledov.

Teroristi vrhunsko kriptirajo

Nicholas Rasmussen, direktor ameriškega centra za boj proti terorizmu, je povzel jedro težave: »Očitno je, da se naši teroristični nasprotniki hitro učijo. Ugotovili so, katerim vrstam komunikacije lahko sledimo, ter našli nove načine komunikacije in sporazumevanja, ki jih še nismo razvozlali.«

Organi pregona so prepričani, da imajo nekatere teroristične skupine vrhunsko usposobljene člane, ki druge učijo, kako kriptirati komunikacijske kanale, skrivati osebne podatke in se celo »skrivati na odprtem« ter sporočila prenašati kar prek družabnih omrežij, denimo Twitterja (Islamska država naj bi imela na družabnih omrežjih več kot sto tisoč računov), ne da bi jih prestregli sistemi nadzora.

Zloglasna aplikacija Telegram

Varnostni strokovnjaki s prstom kažejo tudi na aplikacijo Telegram, za katero je že znano, da s svojo dvonivojsko enkripcijo komunikacije protiterorističnim organizacijam povzroča veliko sivih las. Berlinsko zagonsko podjetje sicer delno sodeluje z njimi, saj skoraj vsak teden blokira več sto kanalov in pogovorov v različnih jezikih, ki spominjajo na teroristično dejavnost. A omenjene blokade delujejo le na javnih kanalih, zasebna komunikacija v aplikaciji Telegram pa je še vedno zaščitena. Uporabniki si tako brez težav izmenjujejo sporočila, fotografije in dokumente. Lahko se povezujejo tudi v skupine z do 200 člani ali pa ustvarijo tako imenovane skrivnostne pogovore, kjer se po koncu sporočila, fotografije in videoposnetki samodejno uničijo.

Videonadzor je zelo napredoval

Direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI James Comey je že večkrat javno poudaril, da so prav po zaslugi enkripcije, ki je dostopna na potrošniških napravah, teroristi v prednosti. V poplavi podatkov, ki smo jim priča, je iluzorno pričakovati, da bi en sam sistem, kaj šele skupina zaposlenih lahko prebrala vso pošto in tekstovna sporočila, ki jih vsak dan ustvarijo uporabniki po svetu. Težava je še precej večja kot iskanje šivanke v kopi sena.

Je pa v zadnjih letih močno napredoval videonadzor s kamerami in brezpilotnimi letalniki. Samo v Parizu, ki je bil te dni pod drobnogledom zaradi evropskega nogometnega prvenstva, jih deluje okoli 40 tisoč - tako javnih kot zasebnih. Še več kamer je v Londonu, ki velja z vidika videonadzora za eno najbolj temeljito pokritih mest - bržkone zaostaja le za Las Vegasom. Napredovali so tudi analitični sistemi, ki iščejo digitalne sledi v slikah ter v gorah podatkov IP-naslove priključkov in naprav, ki jih uporabljajo teroristi. Za organe pregona pa je še vedno najučinkovitejši filmski scenarij - s svojimi agenti želijo infiltrirati teroristične celice, o njih zbrati kar največ podatkov in jih šele nato uničiti.

Dobri fantje z digitalnimi lupami

3d-skeniranje-stavb.1468301186.jpg

Francoski organi pregona so se po lanskih terorističnih napadih odločili temeljito preveriti vse kritične stavbe. Za to uporabljajo posebne 3D-čitalnike, ki poskrbijo za napredno notranjo in zunanjo vizualizacijo stavbe ter varnostnemu osebju močno poenostavijo delo. Skeniranje posameznega objekta stane od tri tisoč do 10 tisoč evrov, a je precej temeljitejše in hitrejše od fizičnega pregleda stavbe, pri katerem bi teže odkrili morebitna vzidana eksplozivna telesa.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Kdo je »ruski Zuckerberg«, ki s kriptožetoni zbira rekordni dve milijardi
Manager
ManagerLojze Javornik Kdo je »ruski Zuckerberg«, ki s kriptožetoni zbira rekordni dve milijardi 2

Pavel Durov namerava spletno aplikacijo za izmenjavo sporočil Telegram obogatiti z virtualnim denarjem. V ta namen načrtuje do konca maja s kriptožetoni zbrati dobri dve milijardi evrov, s čimer bi krepko potolkel zdajšnji rekord. Pred tem je ustanovil družabno omrežje VKontakte in postal znan kot »ruski Zuckerberg«. Ko so ruske oblasti ob nemirih v Ukrajini od njega zahtevale določene podatke, je zapustil Rusijo.

FINANCE
Manager
Zakaj se krhajo imperiji družabnih omrežij
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Zakaj se krhajo imperiji družabnih omrežij 1

V epidemiji politične manipulacije, lažnih novic, sovražnega govora, zlorab osebnih podatkov in čedalje obsežnejšega nabora digitalnih prevar, ki je zajela predvsem Facebook, Twitter in Youtube, so družabna omrežja prvič v zgodovini doživela upad števila uporabnikov. Z nakopičenimi težavami so se ta podjetja znašla na pomembni prelomnici. Kakšne so lahko rešitve?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tovarna
Novice
Pametni in povezani izdelki so lahko presneto nevarni
FINANCE
Vodnik: kako se izbrisati s Facebooka?
Finance
Nicolas Vanek Vodnik: kako se izbrisati s Facebooka? 7

Facebook pod pritiskom: Marc Zuckerberg ta teden pred kongresom

FINANCE
Slovenija
Spodrsljaj Facebooka zbil njegovo vrednost
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B