IKT

Povezovanje v vrednostni verigi ustvarja poslovne priložnosti – kupci s svojimi zahtevami vstopajo v proizvodno halo

Zmožnost povezovanja sistema ERP z vsemi možnimi aplikacijami, informacijskimi sistemi ter s stroji in napravami bo odločilna za vsako podjetje, ki bo hotelo zgraditi svojo zgodbo na digitaliziranem trgu.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
07.09.2016 06:30
Čas branja: 2 min

Digitalizacija odpira povsem nove oblike ponudbe izdelkov in storitev. Kupci namreč pričakujejo čim bolj individualizirane in storitveno usmerjene izdelke. Takšne pametne izdelke lahko proizvajajo le pametne tovarne s pametnimi oskrbovalnimi verigami.

Zlivanje poslovnega in proizvodnega sistema

»Industrija 4.0 gradi odzivnost in učinkovitost na horizontalnem povezovanju vrednostne verige ter vertikalnem povezovanju poslovnih in proizvodih sistemov. Pravzaprav po eni strani prihaja do zlivanja funkcionalnosti poslovnega in proizvodnega sistema, po drugi pa se na poslovni informacijski sistem priklaplja veliko aplikacij,« je povedal Tomaž Dular, poslovni svetovalec v podjetju MIT informatika.

Gonilo nove industrijske revolucije so podatki, ki jih na strani kupca ustvarja internet storitev, na strani proizvodnje in oskrbovalne verige pa internet stvari. Proizvodni sistemi ob tem postajajo vse bolj razdrobljeni, saj se proizvodnja in tudi poslovne funkcije obvladujejo vse bolj podrobno. Manjše enote se poleg tega lahko precej hitreje prilagajajo in lokalno optimizirajo.

Povezujemo senzor in poslovni učinek

»Medtem ko smo prej povezovali MES in ERP ali pa stroj in MES, zdaj povezujemo senzor in poslovni učinek. Zdaj gledamo, kako neki parameter ali splet parametrov vpliva na poslovanje. Internet stvari lahko povežemo z masovnimi podatki in strojnim učenjem, kar omogoča, da se v procesu ponavljajo tisti vzorci oziroma spleti okoliščin, ki so dali dober rezultat,« je razložil mag. Domen Ocepek, vodja razvoja in programa KOPA ERP v podjetju Kopa.

Z vidika načrtovanja in nadzora tako proizvodnje kot poslovanja bosta za podjetja v novi industrijski revoluciji odločilni zmožnost povezovanja sistemov in standardizirana samodejna komunikacija, ki bo omogočala združevanje takšnih enot v vseobsegajoče omrežje.

Od kupca do stroja

Z digitalizacijo, ki gradi virtualne tovarne, kupci s svojimi zahtevami neposredno vstopajo v proizvodno halo. Ne samo, da vidijo potek proizvodnje njihovega naročila, tudi drugi viri, ki se porabljajo v celotni oskrbovalni verigi, morajo biti vidni in popolnoma pregledni z vidika razpoložljivosti. Kupec namreč želi do zadnjega vplivati na lastnosti izdelka, jasno, ob dobavi na dogovorjeni rok. Zato postaja meja med sistemi ERP in MES vse bolj zabrisana, saj se poslovna raven precej bolj vključuje v samo proizvodnjo.

»Pomembna je tudi dvosmernost, torej ne samo, da kupec naroči, ampak da vmes v procesu še komunicira s sistemom, dobi neke vmesne meritve, se odloči, kako bo proces nadaljeval. Ko kupec naroči, dobi ERP-naročilo, MES ga začne spremljati in vrača sporočila. Kupec je tako obveščen, kaj naj se stori v določenem primeru,« je poudaril Ocepek.

ERP dobiva družbo številnih aplikacij

Tudi v digitalizaciji sistem ERP ostaja osrednje živčevje poslovnega sistema in vir temeljnih podatkov, vendar se pojavlja ogromno novih aplikacij, ki te podatke uporabljajo oziroma jih zanj tudi proizvajajo.

Kupci v ERP in MES ne vstopajo neposredno, ampak prek tako imenovanih mikro API. Gre za standardne povezovalne vmesnike, s katerimi je možno oblikovati aplikacije, ki omogočajo nove storitve za kupce, dobavitelje in zaposlene. Prav ta storitveni vidik je danes gonilo digitalizacije,« je še povedal Dular.

 
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
Nekaj primerov razpisanih delovnih mest v IT-podjetjih
IKT
IKTEsad Jakupović Nekaj primerov razpisanih delovnih mest v IT-podjetjih

Zbrali smo nekaj priložnosti za zaposlitev v panogi IKT.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tehnologija
Rešitve z umetno inteligenco prodirajo v poslovna okolja
TehnologijaMiran Varga Rešitve z umetno inteligenco prodirajo v poslovna okolja

Razlogi so relativno nizki stroški integracije, enostavna uporaba in možnost snovanja naprednih storitev z višjo ceno

Tovarna
Novice
Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

FINANCE
IKT
Kako z optimizacijo planov povečati izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti za do 30 odstotkov
OGLAS
IKT
IKTFinance PR Kako z optimizacijo planov povečati izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti za do 30 odstotkov (OGLAS)

Podjetje MIT informatika je izdelalo samostojno rešitev za vizualizacijo proizvodnega plana, ki poleg intuitivnega planiranja delovnih nalogov omogoča razvrščanje oziroma fino terminiranje posameznih tehnoloških postopkov vse do posameznega stroja natančno

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B