IKT

V Berlinu sklenjenih za več kot štiri milijarde evrov poslov

Predstavljamo vtise in ocene o sejmu IFA, ki bo danes v Berlinu zaprl vrata.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

07.09.2016 16:20
Čas branja: 3 min

Letošnji sejem IFA je bil po besedah organizarorja Messe Berlin največji doslej. Na njem je bilo 1.823 razstavljavcev (13 odstokov več kot lani), ki so se predstavljali na 158 tisoč kvadratnih metrih površin. Sejem je že na videz ogromen – da pridete z njegovega severnega na južni vhod, rabite dvajset minut. Pri tem morate mimo 25 dvoran, v katerih si je bilo mogoče ogledati nešteto novih  izdelkov – orjaških televizorjev, stanjšanih prenosnih računalnikov, krasnih novih pametnih telefonov, očal za navidezno resničnost, pametnih ure in drugih nosljivih naprav, varčnih pralnih strojev in drugih naprednih hišnih aparatov.

Poslov za več milijard evrov

Obiskovalec sicer težko oceni, ampak organizator navaja tudi, da je bila letos na ogled tudi doslej največja ponudba novih izdelkov s področja potrošniške oziroma zabavne elektronike ter hišnih oziroma gospodinjskih aparatov. Najbolj zastopana so bila področja televizije, avdia, mobilnih telefonov, pametnega doma, telekomunikacij, robotike, 3D tiskanja ter malih hišnih aparatov. Predstavljene so bili tudi različne nove smernice, storitve in aplikacije. Opazovalci ocenjujejo, da je bil zabeležen tudi večji premik pri mednarodnem značaju in pomenu sejma, saj je bilo na njem sklenjenih več poslov kot lani, ko naj bi sklenili za 4,35 milijarde evrov različnih poslov.

Poudarek na novih tehnologijah

Razlog za tako uspešen poslovni rezultat sejma je dejstvo, da poteka v zelo ugodnem času – po dopustih in pred začetkom sezone povečane prodaje zaradi praznikov. Drugi razlog za uspešne poslovne nastope je tudi izjemno močna prisotnost predstavnikov industrije, distributerjev, preprodajalcev, kupcev in medijev.

Poudariti je treba tudi razvojno usmerjenost sejma, kjer je na posebni vsebinski razstavi IFA TecWatch nastopilo tudi več kot 70 zagonskih podjetij ter več kot 100 podjetij, raziskovalnih ustanov, univerz in združenj, ki so razkrivali bodoče smeri razvoja tehnologij. To se posebej nanaša na področja slike HDR, 3D zvoka, navidezne resničnosti, 3D tiskanja, pametne razvetljave, digitalnega plačevanja in podobnih tehnologij, ki imajo velik tržni potencial.

V nadaljevanju predstavljamo tri zanimivejše novosti s sejma.

Pametne ure Gear S3

Samsung je predstavil atraktivno in inovativno pametno uro Gear S3. Ura je športnega videza in trpežne zasnove. Serija frontier (levo na sliki) je namenjena poslovnemu in zasebnemu okolju, serija classic pa predstavlja poosebljenje elegantnega minimalizma. Vodoodporni Gear S3 je opremljen s trpežnim steklom Corning Gorilla SR+ in zaslonom AMOLED s 16 milijoni barv ter funkcijo »Always On Display« – nenehno prikazuje čas. Ura ima vgrajeno funkcijo GPS, ki omogoča natančno spremljanje dnevnih telesnih aktivnosti, ter višinomer, barometer in merilec hitrosti. Paket orodij za razvoj programske opreme v operacijskem sistemu Samsung Knox Tizen bo prvič v zgodovini pametnih ur na voljo tudi neodvisnim razvijalcem.

Tablica Yoga Book

Lenovo je predstavil več novosti – prenosnik Yoga 910, tablico Yoga Tab 3 Plus in oblikovalsko novost Yoga Book, ki prinaša še nevidene funkcije, kot sta vsestranska tipkovnica na dotik in večnamensko digitalno pero, s katerim se po zaslonu lahko piše kot po papirju. Tanka in lahka Yoga Book obvlada 360-stopinjski zasuk, dosega do 15 ur avtonomije delovanja na baterije in dosega mobilnost pametnega telefona. Uporabniku omogoča, da piše, riše ali ustvarja kjerkoli. Na voljo je z operacijskim sistemom Android ali Windows ter je najtanjša 2-v-1 tablica na svetu, pri čemer se dve tanki plasti tablice odpreta v prenosnik. Prazna površina tipkovnice Yoga Book hkrati omogoča vrsto dodatnih načinov rabe v kombinaciji z digitalnim peresom Real-Pen.

Pametna telefona Nova iz Huaweia

Huawei je predstavil prva pametna telefona v novi seriji – Nova in Nova Plus. Namenjena sta najbolj dinamičnim potrošnikom. Ponašata se z vijugastim ergonomskim oblikovanjem, napredno zadnjo kamero z 12 milijoni pik za bolj žive fotografije in prednjo kamero z osmimi milijoni pik ter s 5-palčnim zaslonom. Poganja ju procesor Snapdragon 625 z napredno tehnologijo 14 nm za povečanje zmogljivosti in zmanjšanje porabe energije. Baterija podpira Smart Power 4.0 in omogoča zajem na tisoče posnetkov z enim samim polnjenjem. Novi 3D čitalec prstnih odtisov podpira hitrejše in bolj natančno odklepanje za boljšo varnost in priročnost. Telefona bosta od oktobra na voljo v barvah Prestige Gold, Mystic Silver in Titanium Greyna.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Bogomir Auprih
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Bogomir Auprih
FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Ekskluzivno: TAB pred prodajo, v Mežiško dolino bo iz Južne Afrike pljusknilo okoli 300 milijonov evrov!
Finance
Petra Sovdat Ekskluzivno: TAB pred prodajo, v Mežiško dolino bo iz Južne Afrike pljusknilo okoli 300 milijonov evrov! 16

V senci prodaje Gorenja se dogaja še (potencialno) večji prevzem – južnoafriškega strateškega lastnika bo dobila družba za proizvodnjo baterij

FINANCE
Mežiški TAB je spet naprodaj: razkrivamo tudi lanske rezultate
Finance
Petra Sovdat Mežiški TAB je spet naprodaj: razkrivamo tudi lanske rezultate

Po odpovedi nakupa Južnoafričanov bodo v Mežici spet poskusili najti novega lastnika

FINANCE
Neuradno: Južnoafričani se bodo o nakupu TAB odločali septembra
Finance
Petra Sovdat Neuradno: Južnoafričani se bodo o nakupu TAB odločali septembra

V TAB lanski dobiček pred prodajo družbe pustili v bilanci – umaknili tudi lastne delnice

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.