IKT

Čez pet let bodo glavno besedo v svetu mobilnosti imeli – avtomobili

Komunikacija med stroji in napravami (M2M) bo v prihodnje prevzela večji del prometa v mobilnih omrežjih. Prevladovala bodo vozila, tudi samovozeča.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
16.09.2016 05:00
Čas branja: 3 min
Čez pet let bodo glavno besedo v svetu mobilnosti imeli – avtomobili
Vozila bodo imela, podobno kot pametni telefoni, vgrajene kartice SIM in se bodo povezovala v mobilna omrežja 4G in tudi 5G.

Sveža raziskava podjetja Juniper Research ugotavlja, da nas čez pet let na področju mobilnosti in mobilne komunikacije čakajo velike spremembe, za katere bodo zaslužna predvsem vozila in storitve v njih. Zgolj internetni radio in informacijske storitve naj bi vsako leto ustvarila okoli šest tisoč petabajtov podatkov – oziroma šest milijonov terabajtov, če vam je ta mera bolj razumljiva. To je nekako ustreza 300 milijardam ur pretočne glasbe.

Industrija je pri podatkovnem prometu bolj varčna

Že danes lahko vidimo, kako informacijsko-zabavni sistemi v vozilih pospešeno napredujejo. V navezi s pametnimi telefoni ne ponujajo le deljenja vsebin na zaslonu, temveč znajo že s spleta pretakati glasbo, poskrbeti za realno-časovno navigacijo z upoštevanjem aktualnih podatkov o prometu na izbrani poti in podobno. Te in druge napredne storitve, ki v vozila pospešeno prinašajo internetno povezljivost, naj bi že leta 2021 poskrbele za kar 98 odstotkov vsega podatkovnega prometa v svetu rešitev M2M. Industrijske naprave in senzorji, ki izkoriščajo soroden koncept komunikacije, so pri le-tej z vidika količine prenesenih podatkov bistveno varčnejši.

Vzpon rešitev Apple CarPlay in Android Auto

Ko so začeli proizvajalci avtomobilov v sredinske konzole vgrajevati vedno večje osrednje zaslone, se je zdela ponudba različnih rešitev nadvse pestra. A kot kaže, bo šlo, v prihodnje le še za dvoboj med rešitvama Apple CarPlay in Android Auto. Obema je skupno, da podobno kot njune platforme v svetu mobilne telefonije, uporabniku preko rabe različnih aplikacij ponujata ogromno možnosti, funkcionalnosti ter vsebin, skupen imenovalec teh pa je tudi masovna poraba pasovne širine.

Samodejna vožnja in posodabljanje

Bodo avtomobili prihodnosti v bistvu le računalniki na kolesih? Pravzaprav so to že danes, tehnologije M2M pa še dodatno omogočajo napredek v razvoju sistemov samodejne vožnje, ki jo popularizira avtomobilska prihodnost. Tudi komunikacija med vozili V2V (vehicle-to-vehicle) temelji na tehnologijah M2M.

Vozila bodo imela, podobno kot pametni telefoni, vgrajene kartice SIM z naročnino (oziroma identifikacijo uporabnika) in se bodo povezovala v mobilna omrežja 4G (in tudi 5G). Vozilo se bo, tako kot telefoni in tablice, posodobilo oziroma nadgradilo prek omrežja (OTA) in tako lastniku (ali najemniku) prihranilo pot v servisno delavnico. Posodobitve bodo vseh vrst in oblik – od avtomobilskega računalnika, ki krmili delovanje (elektro)motorja in vrste asistenčnih sistemov, do posodobitve zemljevidov v aplikaciji za navigacijo.

Nov izziv za ponudnike telekomunikacijskih storitev

Napovedi iz sveta futurističnega avtomobilizma in tehnologij M2M z zanimanjem spremljajo tudi ponudniki storitev rabe mobilnih omrežij. Telekomunikacijski operaterji bodo morali namreč zagotoviti stabilno delovanje omrežij ob znatno povečanem pretoku podatkov, posebej v urbanih okoljih. Sistemi, ki bodo delovali v pametnih mestih, denimo sistemi pametnih parkirišč in križišč, bodo povezani s pametnimi vozili (komunicirali bodo prek že omenjene rešitve V2V), vse skupaj pa bo ustvarilo resnično ogromno podatkov.

Težava, ki jo lahko vidimo z današnjega stanja razvitosti tehnologije, je v njeni (ne)absolutni zanesljivosti. Če se danes telefon in dve bazni postaji ne uspejo uspešno dogovoriti o preklopu, se nam prekine klic ali seja brskanja po spletu. Takšne »napake« bi v prihodnje lahko odločale o tem, kdo bo ostal na cesti in kdo pristal v jarku. Ali bo ob tem neprekinjeno deloval prenos priljubljene televizijske ali radijske postaje, je očitno sekundarnega pomena.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala
IKT
IKTMiran Varga Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala

Medtem ko se množica ljubiteljev porabniške elektronike navdušuje nad sodobnimi digitalnimi televizorji in številnimi inovativnimi mobilnimi rešitvami, nas je zanimalo, kaj sejem CES ponuja na področju digitalne preobrazbe poslovanja

FINANCE
Manager
Naprave, ki prisluhnejo in odgovarjajo, prodirajo v naše domove
Manager
ManagerMiran Varga Naprave, ki prisluhnejo in odgovarjajo, prodirajo v naše domove

Bržkone ena največjih tehnoloških senzacij letos bodo pametni zvočniki v navezi s storitvami pametnih pomočnikov. Gre za naprave, ki nam bodo prisluhnile in nato krmilile druge naprave in sisteme ali pa postregle z bolj ali manj natančnim odgovorom.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Moje finance
Slovenija
Kako danes pametno športati
Moje finance
SlovenijaMiran Varga Kako danes pametno športati

»Nošenčki« so elektronske naprave, ki se na telesu nosijo kot pripomočki za analizo fizioloških podatkov. postale so pravcate umetnine ali modni dodatki. kdo jih nosi in koliko sploh stanejo?

FINANCE
IKT
Kaj manjka do revolucije blokovnih verig?
FINANCE
IKT
V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G
IKT
IKTEsad Jakupović V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G

Partnerji evropskega projekta iCirrus so v pilotnem omrežju 5G demonstrirali prenosne hitrosti 100 gigabitov na sekundo v dostavnem segmentu omrežja in hitrosti pet gigabitov na sekundo v radijskem dostopu, ki bo na voljo končnim uporabnikom.

FINANCE
IKT
Bi skupaj z mano trenirala kibernetsko varnost?
OGLAS
IKT
IKTFinance PR Bi skupaj z mano trenirala kibernetsko varnost? (OGLAS)

Proti tehnikam socialnega inženiringa se lahko borite le na en način – z izobraževanjem in usposabljanjem zaposlenih.