IKT

Kako ignoriranje IT-težav(ic) lahko privede do katastrofe

Majhne neučinkovitosti v oddelku IT lahko sčasoma prerastejo v velike težave.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
16.09.2016 13:07
Čas branja: 3 min

Poznate gupije? Te majhne ribice so zaradi mavričaste barve popestritev številnih akvarijev po vsem svetu. Kaj ima to opraviti z IT, vprašate. Gupiji so tako majhni, da lahko roko držimo v vodi, pa njihovih ugrizov sploh ne bomo čutili. A če pretiravamo in roko predolgo držimo v vodi, bodo ti malčki na naši zmehčani koži pustili poškodbe.

Analogija z oddelkom IT je sledeča: drobne neučinkovitosti so prisotne v vseh organizacijah in oddelkih, tudi v IT. Težava je, da se te neučinkovitosti – čeprav so videti zanemarljive – množijo in prerastejo v večje težave, ki ubijajo produktivnost zaposlenih. Medtem ko se drugi oddelki s tovrstnimi težavami soočijo predvsem z zahtevami po dodatnih ljudeh in financiranju, si lahko oddelek IT pomaga sam.

Če vsem ugodimo, smo v težavah

O kakšnih težav(ic)ah je govora? Denimo o (neodobrenih) manjših projektih. Podjetja se relativno dobro pripravijo na večje naložbe in projekte IT, jih dokumentirajo in spremljajo. Na drugi strani pa kakšne manjše posodobitve in vzdrževanja lahko ostanejo pod radarjem, saj nihče dejansko ne pozna njihove pomembnosti (in stroška). Brez ustreznih procesov je namreč to težko. Informatiki bodo v želji, da bi ugodili zaposlenim, sprejeli njihove zahteve za manjše spremembe ali dodatke, za katere oddelek sploh vedel ne bo. In ko je takšnih »malenkosti« veliko, IT zaide v resne težave, sploh ko kaj odpove, okolje IT pa ni več takšno kot v načrtih. Pa tudi učinkovitost zaposlenih, ki se ukvarjajo z reševanjem manjših težavic, je seveda manjša.

Podjetja se lahko proti tovrstnemu obnašanju borijo na dva načina: Uvedejo sistem zahtev, kjer se te zbirajo in preučijo, ali pa preprosto omejijo število ljudi (in čas), ki ga informatiki lahko porabijo za podporo posameznega (drugega) oddelka.

Za začetek pozorno preberite račune ponudnikov

Velika težava, še kako prisotna tudi v slovenskih podjetjih, je slaba praksa pri nakupu tehnologij. Ignoriranje upravljanja ponudnikov lahko vodi do izjemno velikih stroškov. Danes, ko IT postaja vse bolj storitveno orientiran, je minimalni ukrep že ta, da podjetja pregledajo postavke na računih in se prepričajo, da ponudniku ne plačujejo storitev, ki jih nikoli niso prejela, pa naj gre za telekomunikacijske ali IT storitve. Računi ponudnikov so namreč vse bolj kompleksni, z dolgimi seznami postavk, zato stranka hitro kaj spregleda.

Pripravite zemljevid IT okolja

Kar zadeva samo IT-infrastrukturo, pa si velja pripraviti zemljevid IT-okolja in pregledati, da posamezne komponente res služijo svojemu namenu in da je prekrivanja funkcionalnosti čim manj. Odvečne komponente niso le drage, so še dražje, saj mora nekdo skrbeti zanje in jih vzdrževati.

Slaba izbira in implementacija infrastrukture IT ima vrsto negativnih posledic. Ne le da zmanjšuje produktivnost, pogosto ustvarja tudi nezadovoljstvo zaposlenih, celo frustracije, skratka je neverjetno razsipna s finančnimi in človeškimi viri. Predimenzionirane rešitve so drage za podjetje, premajhne pa prav tako, saj zaposleni ne morejo narediti čudeža – ljudje pa so v IT največji strošek.

Naj se točno ve, kdo kaj dela

Tudi poslovni procesi so še kako pomembni. Dobri interni procesi v oddelku IT bodo olajšali delo vsem zaposlenim. Ko se ve, kdo skrbi za posamzeno stvar ali storitev, je učinkovitost višja. Iskanje odgovorne osebe je namreč stran vržen čas. Da sploh ne omenjam vloge procesov ob morebitnem varnostnem incidentu – podjetje, ki stvari nima urejenih, bržkone sploh ne ve, da je bilo napadeno, niti kaj (vse) so napadalci »odnesli«.

Posvetite se sestankom

Vsi smo že bili priča sestankom, ki so brez jasnega programa in cilja ali pa na njih prisostvujejo popolnoma napačni ljudje. Tudi takšni sestanki ubijajo produktivnost zaposlenih. Če je takšna situacija v oddelku IT, jo velja čim prej odpraviti. Treba se je prešteti, se izprašati po zadolžitvah in odgovornostih ter si naliti čistega vina.

Učimo se od boljših

V zadnjem desetletju je bila prav proizvodnja tista, ki je veliko vlagala v avtomatizacijo in hkrati v agilnost. Obe prideta še kako prav tudi v oddelku IT. Strokovnjaki za proizvodnjo že dolgo vedo, da nepregledani ali nevzdrževani sistemi sčasoma postanejo neučinkoviti. No, na strani IT ti sistemi postanejo celo nevarni, saj ogrozijo (sicer neprekinjeno) poslovanje podjetja.

Informatiki morajo biti torej kar se da odgovorni in stalno skrbeti za odpravo neučinkovitosti, ne glede na to, kako majhne in navidez nepomembne so. Z lovljenjem malih ribic namreč lahko pridemo do velikih rib – analogija, ki drži na številnih področjih, ne le pri ribolovu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine
Finance
FinanceAlbina Kenda Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane knjige in tiskani časopisi; ministrstvo za finance spremembo podpira

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU
Finance
FinanceAlbina Kenda Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 2

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med katerimi utegne veliko pozornosti zbuditi predlagana sprememba pri glasovanju o davčnih vprašanjih

FINANCE
Članki
Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo pisali včeraj - napovedal možnost za strožjo presojo kitajskih naložb - pa tudi prenovljeno industrijsko politiko

FINANCE
Članki
Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 10

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.