IKT

Dobra desetina slovenskih podjetij analizira masovne podatke, dobra petina jih uporablja oblak

Med podjetji z vsaj 10 zaposlenimi jih je lani po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) masovne podatke analiziralo 11 odstotkov. Število podjetij, ki najemajo storitve računalništva v oblaku, narašča – lani jih je bilo 17 odstotkov, letos pa se je delež povzpel na 22 odstotkov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

06.10.2016 11:35
Čas branja: 2 min

Statistični urad Republike Slovenije je med podjetji z več kot 10 zaposlenimi opravil analizo, koliko jih analizira masovne podatke (poznamo jih tudi pod izrazom big data) in koliko jih najema storitve v oblaku.

Masovne podatke je lani analiziralo 38 odstotkov velikih, 22 odstotkov srednje velikih in osem odstotkov majhnih podjetij z več kot 10 zaposlenimi.  V storitvenih dejavnostih je masovne podatke analiziralo 14 odstotkov podjetij, med proizvodnimi podjetji pa je bil ta delež 8-odstoten.

Med obravnavanimi podjetji jih je sedem odstotkov analiziralo lastne masovne podatke iz pametnih naprav ali senzorjev (na primer podatke, ki so nastali pri komunikaciji naprav z napravami, podatke iz pametnih števcev). Geolokacijske podatke, ki so nastali pri uporabi prenosnih naprav (denimo pri uporabi prenosnih naprav, ki uporabljajo mobilna telefonska omrežja, brezžične povezave ali GPS) je analiziralo štiri odstotke podjetij, podatke, ki so nastali pri uporabi družabnih medijev, prav tako štiri odstotke, druge vire masovnih podatkov pa je analiziral odstotek podjetij.

V 90 odstotkih podjetij so analizo masovnih podatkov opravili zaposleni v podjetju (v matičnih ali povezanih podjetjih), v 24 odstotkih podjetij pa so to delo opravili tudi ali le zunanji ponudniki storitev.

Storitve računalništva v oblaku najema 22 odstotkov podjetij z vsaj 10 zaposlenimi. Med velikimi podjetji jih to počne 49 odstotkov, med srednje velikimi 28 odstotkov, med majhnimi pa 20 odstotkov.

Storitve računalništva v oblaku najema 17 odstotkov podjetij v proizvodnih in 27 odstotkov v storitvenih dejavnostih.

Katere storitve v oblaku najemajo podjetja:

  • E-pošto najema 13 odstotkov podjetij),
  • pisarniško programsko opremo (na primer urejevalnik besedil in preglednic) in storitve za shranjevanje datotek najema 11 odstotkov podjetij,
  • storitve za gostovanja podatkovne baze podjetja (podatkov, njihovega opisa in programske opreme, ki omogoča shranjevanje, iskanje, vzdrževanje podatkov v bazi itd.) najema osem odstotkov podjetij,
  • finančno-računovodsko programsko opremo najema sedem odstotkov podjetij,
  • programsko opremo za upravljanje odnosov s strankami (CRM) in računalniško zmogljivost za poganjanje lastne programske opreme podjetja (na primer virtualne procesorje ali pomnilnike) najema  pet odstotkov podjetij,
  • druge storitve računalništva v oblaku pa najema štiri odstotke podjetij.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
Letos se bo bil hud boj za IT-kadre
IKT
IKTEsad Jakupović Letos se bo bil hud boj za IT-kadre

Najbolj iskani bodo analitik poslovnega obveščanja, znanstvenik za podatke, razvijalec podatkovne baze, tehnik za pomoč/podporo, skrbnik omrežja, skrbnik varnosti podatkov in skrbnik sistema, ocenjuje svetovalno podjetje za kadre Robert Half Technology.

FINANCE
Članki
60 odstotkov podjetij ni pripravljenih na GDPR. Ne bodite med njimi
Finance
FinanceAna Turk 60 odstotkov podjetij ni pripravljenih na GDPR. Ne bodite med njimi

Evropska podjetja na nova pravila o varstvu osebnih podatkov v glavnem še vedno niso pripravljena, kaže raziskava, pa čeprav je časa za to manj kot štiri mesece

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Okolje & energija
Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije 1

Čeprav se podjetja čutijo pripravljena za sodelovanje v spreminjajočem se energetskem okolju, pa njihovi postopki ne dokazujejo takšnega razmišljanja, kaže raziskava podjetja Schneider Electric. Ovire so nezadostno integrirano načrtovanje in realizacija na področju energije, vztrajnosti in upravljanja s podatki.

FINANCE
IKT
To so najpogostejši glavoboli informatikov
IKT
IKTMiran Varga To so najpogostejši glavoboli informatikov 7

Direktorji informatike se večino časa ubadajo s tem, kako obvladati in zavarovati naraščajočo količino podatkov. So pod pritiskom stalnega nižanja stroškov in vitkega poslovanja. Leto 2018 jim prinaša nekaj novih skrbi, na meniju pa ostajajo tudi vse zimzelene težave.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti