IKT

Kakšna bo naslednja petletka svetovnega trga IKT

Vrednost svetovnega trga IKT bo letos na ravni lanske, znašala bo 3,41 bilijona ameriških dolarjev, ocenjuje analitsko podjetje Gartner. Potrošnja za IKT v podjetjih in ustanovah bo do leta 2020 po letošnji stagnaciji rasla v povprečju za 3,3 odstotka na leto, pa napoveduje analitsko podjetje IDC.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

11.10.2016 11:25
Čas branja: 3 min
Kakšna bo naslednja petletka svetovnega trga IKT
Po napovedih analitske hiše Gartner bo letošnja vrednost trga IKT na ravni lanske, pri čemer bo največja rast na področju programske opreme, največji upad pa v segmentu IKT-naprav.

Kot pravijo v Gartnerju, bo kljub ničelni rasti rezultat formalno boljši kot lani, ko je poraba za IKT upadla za pol odstotka. Po drugi strani pa je »boljši« rezultat predvsem posledica spremembe tečaja med evrom in dolarjem.

Osredotočanje na digitalno poslovanje

Letos se po Gartnerjevih ugotovitvah podjetja posebej posvečajo digitalnemu poslovanju, internetu stvari in algoritmskemu poslovanju. Da bi zagotovila sredstva za financiranje teh pobud, se mnoga podjetja lotevajo optimizacije stroškov s pomočjo novih digitalnih alternativ, kot so programska oprema kot storitev (SaaS) namesto licenciranja programov, glas prek LTE (VoLTE) namesto mobilnikov ter digitalni osebni pomočniki namesto ljudi. Kot pojasnjuje John-David Lovelock, podpredsednik za raziskave pri Gartnerju, podjetja »prihranijo denar, poenostavijo delovanje in povečajo rast prihodkov«.

Manjša bo poraba za naprave

Po Gartnerju bo poraba za sisteme za podatkovne centre letos zrasla za dva odstotka, na 174 milijard dolarjev. Največ bo k temu prispevalo večje povpraševanje po strežnikih na Kitajskem in v Zahodni Evropi ter pospešeno obnavljanje omrežne opreme v Severni Ameriki.

Svetovni trg programske opreme bo zrasel za 5,8 odstotka, na 332 milijard dolarjev, za kar bo zaslužna predvsem rast v Severni Ameriki. Gledano po segmentih bo še naprej največja rast trga programske opreme za upravljanje odnosov s strankami (CRM).

Trg naprav pa bo letos za 5,3 odstotka upadel. Pomemben razlog je prelaganje obnavljanja flote računalnikov v Rusiji, na Japonskem in v Braziliji na naslednja leta. Podaljševanje življenjske dobe računalnikov je omogočil tudi letošnji brezplačni prehod na operacijski sistem Windows 10.

Večje bo povpraševanje po storitvah

Poraba za IT-storitve se bo letos povečala za 3,7 odstotka, na 898 milijard dolarjev. Največjo, 8,9-odstotno rast bo zabeležila Japonska,  in sicer zaradi novih digitalnih projektov in s tem povezanega večjega razumevanja pomena svetovalne podpore pri uporabi novih tehnologij in preobrazbi poslovanja.

Trg komunikacijskih storitev bo letos vreden 1,38 bilijona dolarjev, kar je 1,4 odstotka manj kot lani. Največja rast bo spet na Japonskem, 8,3-odstotna, največji skupni znesek (dobrih 8,3 milijarde dolarjev) pa na Kitajskem. Vzhodna Evropa, zahodna Evropa in Severna Amerika bodo letos v komunikacijah zaradi cenovnih vojn in zmanjševanja uporabe tovrstnih storitev beležile upad.

Povečanje naložb v tretjo platformo

Analitsko podjetje IDC v svoji najnovejši oceni napoveduje, da bo trg IKT med letoma 2016 in 2020 letno v povprečju rasel za 3,3 odstotka. IDC glavni razlog za rast, čeprav skromno, vidi v pozitivnih gibanjih v velikih industrijskih panogah kot so finančne storitve in proizvodnja. Ta podjetja več vlagajo v rešitve s področja, ki ga analitsko podjetje imenuje »tretja platforma«. Gre za računalništvo v oblaku, mobilnost in masovne podatke.

Industrija telekomunikacij bo ostala sorazmerno počasna, čeprav IDC pričakuje postopno izboljšanje potrošnje v primerjavi z zadnjimi leti. Približno tretjino svetovne IT-potrošnje bodo v petletnem obdobju prispevale tri industrije z največjimi izdatki – bančništvo, proizvodnja ter telekomunikacije.

Manj za računalnike, tablice in telefone

»Letos celotni IT-trg poganjata uporabniški in javni sektor, čeprav je viden tudi močnejši zagon drugih ključnih industrij, predvsem finančnih storitev in proizvodnje,« poudarja  Stephen Minton, podpredsednik za uporabniške analize pri IDC. »Naložbe podjetij v nove projekte, vključno s podatkovno analitiko in sodelovalnimi aplikacijami, ostajajo še naprej močne, pri čemer so zlasti srednje velika podjetja posebej agilna pri hitrem uvajanju tehnoloških rešitev tretje platforme,« dodaja Minton. »Pod pogojem, da ostane ekonomija stabilna tudi leta 2017. bodo začela takšne rešitve v večjem številu uvajati tudi manjša podjetja.«

Največja bo rast IT v zdravstvu

V naslednjih petih letih bo največja povprečna letna rast izdatkov za IT– 5,7-odstotna – v zdravstvu, v bančništvu ter medijskih in strokovnih storitvah pa bo povprečna letna rast 4,9-odstotna.

IDC v javnem sektorju pričakuje postopno izboljšanje, čeprav bodo državni nakupi precej zaostajali za tistimi v zasebnem sektorju. Potrošnja za IT v industriji naravnih virov se bo obnovila vzporedno z zvišanjem cene nafte.

V razvitih državah IDC največjo rast pričakuje med ponudniki IT-rešitev za zdravstvo, strokovnih IT-storitev ter ponudniki rešitev za bančništvo, varnostne organizacije in investicijske storitve.

Storitvena podjetja bodo zelo veliki uporabniki tehnologij tretje platforme, ki jim bodo omogočile bolj produktivne in smiselne stike s strankami.

Četrtina za uporabniški segment

Več kot 45 odstotkov svetovne potrošnje za IKT bodo v naslednjih petih letih ustvarila velika podjetja (z več kot tisoč zaposlenimi), medtem ko bodo male pisarne (več kot 70 milijonov malih podjetij z enim do devetimi zaposlenimi) ustvarile približno četrtino porabe. Srednje velika podjetja (100 do 499 zaposlenih) in velika podjetja s 500 do 999 zaposlenimi pa bodo zabeležila najvišjo povprečno letno rast potrošnje za IKT – 4,4-odstotno.

»Majhna podjetja se v posameznih regijah soočajo z ekonomskimi težavami, vendar so pri njih vseskozi prisotne potrebe po IKT-opremi, ki se bodo z izboljšanjem situacije tudi materializirale,« ocenjuje Minton. »Medtem največja rast ostaja med srednje velikimi podjetji, ki so bolj agilna kot velika in manj izpostavljena ekonomskim spremembam kot majhna,« je oceno podjetja IDC zaključil njegov podpredsednik za uporabniške analize.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
Podjetja bodo letos nadaljevala naložbe v IKT, rast bodo poganjale nove tehnologije
IKT
IKTEsad Jakupović Podjetja bodo letos nadaljevala naložbe v IKT, rast bodo poganjale nove tehnologije

Svetovna poraba za IKT naj bi letos po napovedih analitske agencije Gartner v primerjavi z lani zrasla za 4,5 odstotka in dosegla vrednost tri bilijone evrov. Vzorec porabe pa se bo po ocenah Gartnerja spreminjal.

FINANCE
IKT
(Komentar) Čas za resno strategijo IKT smo zamudili, zdaj lahko le še sanjamo
IKT
IKTEsad Jakupović (Komentar) Čas za resno strategijo IKT smo zamudili, zdaj lahko le še sanjamo 11

Pred 14 leti smo zapravili izjemno priložnost, da bi sprejeli celovito strategijo IKT, zadnje čase pa se lahko potešimo z bolj skromnimi seznami lepih želja.

FINANCE
IKT
Podjetja bodo spet začela bolj kupovati strojno IT-opremo
IKT
IKTEsad Jakupović Podjetja bodo spet začela bolj kupovati strojno IT-opremo

Upadanje potrošnje za strojno opremo, ki smo ji bili priča zadnja leta, se bo letos končalo, napoveduje investicijska družba Morgan Stanley. Analitska hiša IDC pa poroča, da je rast naložb v IKT, ki jih opravi poslovni del podjetja, že presegle naložbe, ki jih opravijo IT-oddelki.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Telekomunikacije
Internet stvari se širi hitreje, kot je bilo pričakovano
TelekomunikacijeEsad Jakupović Internet stvari se širi hitreje, kot je bilo pričakovano

V dveh letih bo število naprav s področja interneta stvari (IoT) po napovedih analitske hiše IDC preseglo 40 milijard, prihodek od njihove prodaje pa bo presegel bilijon dolarjev (820 milijard evrov)

FINANCE
Manager
Kdo bo služil z novimi pravili o varovanju podatkov
Manager
ManagerMiran Varga Kdo bo služil z novimi pravili o varovanju podatkov 3

Informatiki, pravniki in drugi svetovalci imajo polne roke dela, saj je do uveljavitve nove uredbe GDPR manj kot štiri mesece.

FINANCE
IKT
To je top 20 IKT-poklicev za prihodnje desetletje
IKT
IKTEsad Jakupović To je top 20 IKT-poklicev za prihodnje desetletje

Najbolj vroči IKT-poklici bodo do leta 2027 v zahodni Evropi ustvarili pol milijona novih delovnih mest

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B