IKT

Kako je digitalizacija Robertu Sercu pomagala rešiti Pomurske mlekarne

Najprej so uredili komunikacijsko opremo v podjetju, vpeljali sistema črtne kode in kosovnic, na koncu pa uvedli še mobilno prodajo.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
21.10.2016 13:50
Čas branja: 3 min
Kako je digitalizacija Robertu Sercu pomagala rešiti Pomurske mlekarne
»Ne bom tajil: zaposleni so uvajanje rešitve mobilne prodaje sprva sprejeli z zadržkom, tudi nekaj negodovanja in celo nasprotovanja smo zaznali,« pravi Robert Serec in dodaja, da so po koncu uvajanja vsi, brez izjeme, rešitev pozitivno sprejeli.

Robert Serec, direktor Pomurskih mlekarn, se še kako živo spominja začetka leta 2015, ko je prevzel vodenje družbe, ki je bila v vse prej kot zavidljivem položaju. Podjetje je poslovalo katastrofalno, grozil mu je stečaj. Centralni računalniški sistem niti približno ni ponujal podpore delu zaposlenih, kot jo podjetje od današnje stopnje razvitosti informatike pričakuje.

O sledljivosti ne duha ne sluha

»Pričakalo me je povsem nepregledno stanje zalog, prodaja je tekla na podlagi aplikacije, razvite v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, o sledljivosti ni bilo ne duha ne sluha. Zavedal sem se, da poslovni preobrat v podjetju opravim le, če hkrati izvedem poslovno in finančno prestrukturiranje družbe ter mobiliziram vse deležnike – od zaposlenih, bank, kmetov do dobaviteljev. Kmalu je postalo jasno, da je ključ do uspeha digitalizacija družbe, in tako smo skočili v morje informacijske tehnologije,« pripoveduje Serec.

Najprej so uredili komunikacijsko opremo v podjetju, vpeljali sistema črtne kode in kosovnic, na koncu pa uvedli še mobilno prodajo. »V letu in pol smo opravili resnično zahtevno delo, ki danes prinaša pozitivne rezultate,« pravi sogovornik. Po njegovem kompleksnost delovanja na globalnem trgu, ki se spopada s politično negotovostjo, špekulacijami na surovinskih trgih, zahtevnimi kapitalskimi tokovi in čedalje večjimi poslovnimi tveganji, od podjetij zahteva vsaj to, da imajo stvari v hiši zgledno urejene. V digitalni dobi to pomeni, da IT-okolje obvladuje vse tokove informacij in podatkov ter te prinaša zaposlenim v obliki, kot jo ti pri svojem delu potrebujejo.

Mobilna prodaja kot češnja na torti

Po tem, ko so uredili omrežje podjetja in rabo poslovnih aplikacij med zaposlenimi, so se v Pomurskih mlekarnah lotili še posodobitve dela prodajne službe. »Projekt mobilne prodaje, ki smo ga končali poleti, smo uvajali celostno. Februarja smo določili zahteve in cilje ter se lotili iskanja primernih rešitev. Hitro nam je postalo jasno, da bo projekt zaradi narave našega dela zahtevnejši, kot smo sprva predvideli, a smo pri načrtu vztrajali,« se spominja Serec.

Mobilna prodaja je zahtevala prilagoditev vrste poslovnih procesov, saj so uvedli popolno preglednost in sledljivost prodajnih aktivnosti ter zalog. Uvedba mobilne poslovne platforme je Pomurskim mlekarnam prinesla popolno preglednost procesa prodaje, aktivnosti komercialistov na terenu in dela dostavljavcev ter zahtev in želja kupcev. Vpeljana rešitev skrbi tudi za popolno sledljivost izdelkov od kmeta do končnega kupca, kar je ena nujnih zahtev v živilski industriji.

»S prenovo informacijskega okolja in načina dela smo postavili dobre temelje za naslednji korak digitalizacije družbe. V tem cilju smo neomajni, prepričan sem, da se bodo podjetja, ki ne bodo šla po tej poti, v prihodnjih letih znašla v izjemno težkem, če ne celo brezizhodnem položaju ter izpadla iz igre. Letošnja mlečna kriza je pokazala, da lahko celo mali slovenski kmet z nekaj kravami postane globalni igralec,« je še komentiral Serec.

Popolna informiranost, novosti sprejeli tudi zaposleni

Uvedba mobilne rešitve komuniciranja in upravljanja dokumentacije ter prenosa informacij pri prodaji na terenu ima več prednosti. Poslovanje prodajnikov je pregledno in preprosto, saj lahko v realnem času preverijo stanje zalog in ne zardijo ob vprašanju »Od kod prihaja to mleko in kdaj je bilo predelano?«, temveč stranki postrežejo z natančnim odgovorom. Absolutno obvladovanje zalednih procesov je hkrati še dvignilo kakovost njihovih izdelkov.

»Ne bom tajil: zaposleni so uvajanje rešitve mobilne prodaje sprva sprejeli z zadržkom, tudi nekaj negodovanja in celo nasprotovanja smo zaznali. A s pogovori o različnih aktivnostih in morebitnih težavah ter predstavitvijo praktičnih zgledov so po koncu uvajalne faze vsi zaposleni, brez izjeme, rešitev pozitivno sprejeli. Sistem zdaj že več mesecev učinkovito uporabljajo vsak dan, opažamo pa tudi njihovo večje zadovoljstvo pri delu,« dodaja Serec.

Prihrankov ne manjka

Pomurske mlekarne so s prenovo informacijskega okolja in spremenjeno poslovno prakso ustvarile vrsto prihrankov. Absolutno pravilne evidence dogodkov in pregled zalog v realnem času so podjetju omogočili nižjo stopnjo zalog in vitko upravljanje proizvodnje. Prihrankov, ki jih ustvarijo natančnejši procesi, in prednosti, s katerimi se podjetje lahko sploh poteguje za nove posle, še niso finančno ovrednotili. A tudi če bi naložbo v IT-infrastrukturo in mobilno rešitev ocenjevali ločeno, bi se ta po Serčevih besedah povrnila v letu dni, najpozneje v letu in pol.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Anthony Tomažin po nepremičninah, IT, turizmu postal še mlekar
Finance
Janez Tomažič Anthony Tomažin po nepremičninah, IT, turizmu postal še mlekar 2

Postal je 60-odstotni lastnik Pomurskih mlekarn

Tovarna
Dobre prakse
 V luksuznih hotelih in poslovnih stavbah v Hongkongu mleko Pomurskih mlekarn
Tovarna leta
Dobre prakseSabina Petrov V luksuznih hotelih in poslovnih stavbah v Hongkongu mleko Pomurskih mlekarn

V tretji največji slovenski mlekarni na leto predelajo 65 milijonov litrov surovega mleka; njihov paradni izdelek je maslo, s katerim pokrivajo 60 odstotkov slovenskega trga

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tovarna
Novice
Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

AGROBIZ
Novice
RRC v prevzem preostalih 39 odstotkov Pomurskih mlekarn
Agrobiznis
NoviceSTA RRC v prevzem preostalih 39 odstotkov Pomurskih mlekarn 1

RRC, ki je v lasti avstralskega poslovneža slovenskih korenin Anthonyja Tomažina, je že 60-odstotni lastnik Pomurskih mlekarn

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti