IKT

Slovenija na prvem mestu po številu zaznanih spletnih varnostnih incidentov

Rezultati analize informacijskih groženj v svetu, ki jo je varnostno podjetje Kaspersky Lab pripravilo za tretje četrtletje 2016, kažejo, da se je v Evropi že tretjina uporabnikov srečala z varnostnim incidentom v povezavi z lokalnim omrežjem ali izmenljivimi mediji, 15 odstotkov pa se jih je soočilo s spletnimi grožnjami. Slovenija v slednji kategoriji močno izstopa – žal v napačni smeri.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
27.10.2016 08:45
Čas branja: 2 min

Nehvaležna zmaga namreč pomeni, da se je najvišje število spletnih varnostnih incidentov, ki so jih zaznale Kasperskyjeve varnostne rešitve, zgodilo prav slovenskim uporabnikom (23,9 odstotka). Sledijo ji Ukrajina (21,8 odstotka), Španija in Grčija. Na drugi strani lestvice so Nizozemska, Južna Afrika, Združeno Kraljestvo in Češka republika, ki beležijo nižjo raven ogroženosti, saj se s spletnimi varnostnimi grožnjami sooči le sedem do deset odstotkov uporabnikov.

Izsiljevanjem in odkupninam ni videti konca

Daleč največji trn v peti posameznikom in podjetjem je izsiljevalska programska oprema, saj tudi v praksi povzroča veliko škodo domačim in poslovnim uporabnikom. Lani in začetku letošnjega leta je Kaspersky Lab zabeležil več kot dva milijona kibernetskih incidentov z izsiljevalsko programsko opremo, a bolj skrbi podatek, da se je v primerjavi z obdobjem 2014–2015 število napadov z izsiljevalsko programsko opremo na poslovne uporabnike povečalo kar za šestkrat.

Strokovnjaki Kasperksy Laba pričakujejo, da bo izsiljevalske programske opreme v prihodnje le še več, celo toliko, da lahko v svetu zlonamerne programske opreme preseže razširjenost bančnih trojancev. Razloge za to gre iskati predvsem v dejstvu, da precej žrtev napadalcem plača visoko odkupnino za svoje podatke, s tem denarjem pa se industrija kiberkriminala le še bolj razvija.

Točnih podatkov o plačanih odkupninah seveda ni, saj vse žrtve kriminalnega dejanja ne prijavijo. Strokovnjaki zato sicer z zadržkom ocenjujejo, da kiberkriminalcem odkupnino za svoje podatke plača okoli 20 do 25 odstotkov žrtev med posamezniki, izkušnje pa kažejo, da jih vsaka peta žrtev ne dobi nazaj.

Združeni v boj proti kriminalcem in škodljivim kodam

Za pomoč podjetjem pri zmanjševanju tveganja za okužbo z izsiljevalsko programsko opremo je Kaspersky Lab poleg posebnih funkcij v svojih ključnih varnostnih rešitvah dodatno razvilo brezplačno orodje Anti-Ransomware Tool for Business. Poleg tega so skupaj z Europolom, nizozemsko policijo ter podjetjem Intel Security združil moči na projektu No More Ransom. Nosilci projekta prek spletnega portala www.nomoreransom.org osveščajo javnost o nevarnostih izsiljevalske programske opreme in pomagajo žrtvam obnoviti podatke brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
IKT
Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni
IKT
IKTMiran Varga Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni 1

To je le eden izmed podatkov, ki je presenetil marsikaterega udeleženca dogodka RoglIT 2018, s katerim je podjetje Unistar PRO odprlo letošnjo sezono domačih poslovno-tehničnih konferenc. Rdeča nit dogodka, ki danes in jutri poteka v Mariboru pod sloganom »Varni. Povezani.«, je informacijska varnost.

FINANCE
IKT
Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti
IKT
IKTMiran Varga Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti

Evropska unija bo z uveljavitvijo Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Direktive za varnost omrežij in informacij (direktiva NIS) poskrbela, da bo informacijska varnost v poslovnih okoljih postala stvar osebne higiene. Slovenija pa bo v kratkem dobila zakon o informacijski varnosti.

FINANCE
Manager
Kaj je v 20 letih nastalo iz odprte kode
Manager
ManagerMiran Varga Kaj je v 20 letih nastalo iz odprte kode

Pogledali smo najboljše primerke in dosežke programerjev.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tovarna
Novice
Pametni in povezani izdelki so lahko presneto nevarni
FINANCE
IKT
Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo
IKT
IKTMiran Varga Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo 2

Oddelki IT morajo vse težave, s katerimi se srečajo, jemati resno. Če jih ne, se lahko povečujejo in počasi vodijo v IT-katastrofo. Na portalu www.cio.com so objavili opozorila, ob katerih se morajo vodje informatike vprašati, ali res nadzorujejo IT v podjetju.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B