IKT

Kaj nam je letos povzročalo težave na spletu

Na nacionalnem odzivnem centru SI-CERT bodo letos obdelali petino več omrežnih incidentov kot lani. Izstopajo predvsem okužbe z izsiljevalskimi virusi in različne oblike spletnih prevar oziroma zavajanj spletnih uporabnikov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

21.12.2016 12:00
Čas branja: 3 min

Na SI-CERT bodo leto 2016 najverjetneje zaključili s približno 2.300 obdelanimi omrežnimi incidenti. V sklopu programa Varni na internetu celo leto ažurno obveščajo uporabnike o vseh odkritih spletnih nevarnostih, v kratkem pregledu leta pa izpostavljajo opozorila, ki so naletela na množičen odziv med spletnimi uporabniki.

Leto 2016 v znamenju izsiljevalskih virusov

Samo marca letos so na SI-CERT prejeli skoraj 300 prijav. Okužene so bile številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki. Izsiljevalski virusi se širijo prek okuženih priponk v elektronski pošti. Ob odprtju okužene priponke se zažene virus, ki zašifrira vse dokumente na računalniku, v zameno za šifrirni ključ pa mora žrtev v bitcoinih plačati odkupnino v višini od 500 do 1.500 evrov.

Običajno je veljalo opozorilo, da ne smemo odpirati priponk neznanih pošiljateljev, še posebej ne tistih s končnico .exe. Zadnje leto pa virusi potvarjajo naslovnike in videti je kot da smo si sporočilo z okuženo priponko poslali sami ali nam jo je poslal naš znanec. Izsiljevalski virus Locky pa se na primer širi kot Wordov dokument s končnico .docm. SI-CERT zato uporabnike opozarja: »Naj velja pravilo, če ne vem, zakaj sem dobil pošto, nikoli ne odpiram priponk, niti ne klikam na povezave. In pa jasno, naredite backup vseh pomembnih dokumentov, saj je to edini način, da ob okužbi povrnete svoje dokumente.«

Ponesrečeni spletni nakupi

Zadnje mesece se na SI-CERT skoraj v sak dan obračajo uporabniki, ki so naleteli na lažno spletno trgovino ali pa so bili prepričani, da nakupujejo v spletni trgovini v EU, nato pa jih je presenetilo obvestilo carine, da jih čaka pošiljka s Kitajske in morajo plačati še davek. Seveda so prejeli ponaredek zelo slabe kakovosti, reklamacija pa ni bila možna, saj gre v večini primerov za nakup pri kitajskem trgovcu, do kamor evropska potrošniška zakonodaja ne seže.

Trgovine s ponaredki so zasnovane po istem kopitu in uporabniki jih lahko hitro prepoznajo. Ponujajo izdelke priznanih blagovnih znamk po izjemno nizkih cenah – navadno so to očala, torbice, oblačila, športna obutev, tehnološki izdelki in podobni izdelki. Na eni strani so obljube trgovca velike, hkrati pa ni nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino.

Spamerji so odkrili naše telefone

Spamerji so se lotili tudi naših telefonov. Poleti so se na SI-CERT obrnili številni Slovenci, ki so prejeli čudno SMS sporočilo: »Prejeli ste 1 novo fotografijo«. Sporočilo je vsebovalo povezavo do spletnega mesta, kjer naj bi jih ta fotografija čakala, videti pa je bilo, kot da je sporočilo poslano iz telefonske številke slovenskega mobilnega operaterja.

Šlo je za zavajanje uporabnikov, da bi si v trgovini Google Play naložili aplikacijo, ki v zameno za osebne podatke uporabnika in njegov čas obljublja domnevne nagrade. Namestitev tovrstnih aplikacij strokovnjaki močno odsvetujejo.

Kot izpostavljajo na SI-CERT, so letos obravnavali tudi občutno več primerov, ko so spamerji pošiljali SMS sporočila, da naj bi bili izžrebani za milijonske nagrade, šlo pa za poskus nigerijske oziroma loterijske prevare.

677 evrov za prazen nič

Novembra so številna slovenska podjetja prejela zavajajočo ponudbo tujega spletnega poslovnega imenika European Business Number. Ponudba je sprva zvenela zelo »evropsko« in obetajoče, saj so podjetnikom obljubljali vpis v brezplačno bazo, kjer bodo pridobili številko, ki je nujna za podjetja v EU. Vendar se je v drobnem tisku izkazalo, da na videz brezplačna storitev še kako drago stane, hkrati pa ne gre za številko, ki bi jo podjetnik v Evropi kjerkoli potreboval. Tako se podjetniki s svojim podpisom in posredovanjem podatkov pravzaprav zavežejo za 3-letno objavo na portalu poslovnega imenika European Business Number za ceno 677 evrov na leto.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Kaj je v 20 letih nastalo iz odprte kode
Manager
ManagerMiran Varga Kaj je v 20 letih nastalo iz odprte kode

Pogledali smo najboljše primerke in dosežke programerjev.

FINANCE
Članki
EU vztraja pri načrtu obdavčitve spletnih velikanov po prihodkih, ne dobičku
Finance
FinanceAlbina Kenda EU vztraja pri načrtu obdavčitve spletnih velikanov po prihodkih, ne dobičku

Znanih je nekaj več podrobnosti iz razprave o tem, katere vrste prihodki bi bili upoštevani v predlaganem sistemu, kakšni so predlagani pragovi in stopnje; načrtovani ukrep bi zadeval spletne družbe, ki služijo z zbiranjem podatkov oziroma prodajo oglasnega prostora

Moje finance
Zaslužek
Z igranjem igric do dodatnega zaslužka
Moje finance
ZaslužekKsenija Sedej Z igranjem igric do dodatnega zaslužka

Si predstavljate, da bi z igranjem igric dobili loterijsko srečko, kjer bi se potegovali za nagrade v višini eurojackpota, torej nekaj 10 milijonov evrov?

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Moje finance
Razno
Zgodbe Slovencev, ki so jim ukradli identiteto
Moje finance
RaznoNina Simič Zgodbe Slovencev, ki so jim ukradli identiteto

Si predstavljate, da bi, ne da bi vedeli, kupili štiri plazemske televizorje, odprli podjetje v Veliki Britaniji, všečkali žgečkljive slike na instagramu, pa bi vas pri tem zalotila žena, ali pa da bi kot direktor podjetja obljubljali nore popuste? To ni Hollywood, to so zgodbe Slovencev, ki so jim ukradli identiteto. 

Aktualno
Res začetek konca ere pandemij?
Medicina danes
AktualnoMag. Samo Pitamic* Res začetek konca ere pandemij?

Projekt globalnega viroma (GVP) so avtorji predstavili v februarski številki revije Science, nov pristop pa so – morda nekoliko pretenciozno – označili za začetek konca ere pandemij.

FINANCE
IKT
Kako lahko nedolžen klik vodi v katastrofo
IKT
IKTMiran Varga Kako lahko nedolžen klik vodi v katastrofo

Brezbrižno klikanje na spletne povezave nas lahko drago stane – za to poskrbijo tako imenovani napadi XSS (Cross-site-scripting)

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B