IKT

10 robotskih trendov: Po proizvodnji osvajajo tudi medicino, logistiko in poljedelstvo

Žrtve revolucije bodo zaposleni, katerih delo bo mogoče zamenjati z dovolj preizkušenimi strojnimi in programskimi rešitvami.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

30.01.2017 14:45
Čas branja: 4 min

Svetovni gospodarski forum (WEF) je napovedal, da bo pod pritiskom razvoja umetne inteligence, robotike, 3D-tiskanja, nanotehnologije in drugih tehnologij do leta 2020 ugasnilo pet milijonov delovnih mest. Tem in drugim novim tehnologijam ter njihovim vplivom na svet je posvečena nova knjiga »Četrta industrijska revolucija« nemškega inženirja in ekonomista Klausa Schwaba, ki je leta 1971 ustanovil Svetovni gospodarski forum.

 

Razvoj tehnologij četrte industrijske revolucije bo, kot poudarja WEF, »položil temelje za celovitejšo in bolj vseobsegajočo revolucijo od katerikoli prejšnje« v tehnologiji in poslovanju. Žrtve revolucije bodo zaposleni, katerih delo bo mogoče zamenjati z »dovolj izkušenimi strojnimi in programskimi rešitvami«. Zamenjava bo najbolj tvegana na področju finančnih storitev, največ odpovedi pa bo pri nizkokvalificiranih delovnih mestih. »Nihče ne želi milijonov odpovedi – razen delodajalcev, ki razmišljajo predvsem o znižanju stroškov,« komentira SEF in hkrati poudarja, da je primernost in učinkovitost robotov v nekaterih vlogah težko zanikati.

Deset robotskih trendov do leta 2020

»Tehnološki razvoj in umetna inteligenca, računalniški vid, navigacija, senzorski mikroelektromehanični sistemi (MEMS) in polprevodniške tehnologije so osnova stalnega izboljševanja sposobnosti, zmogljivosti, avtonomnosti, enostavnosti uporabe in stroškovne učinkovitosti industrijskih in servisnih robotov,« ocenjuje analitsko podjetje IDC. Njegovi analitiki so svoje napovedi za obdobje 2017–2020 strnili v deset glavnih smernic na področju robotike in mi jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Robot kot storitev

Do leta 2018 bo 30 odstotkov komercialnih servisnih robotskih aplikacij v obliki robota kot storitve (RAAS), kar bo znižalo stroške njihovega uvajanja.

2. Glavni direktor robotike

Do leta 2019 bo 30 odstotkov vodilnih podjetij uvedlo delovno mesto glavnega direktorja robotike (CRO) in/ali definiralo z robotiko povezane funkcije v podjetju.

3. Razvoj konkurenčnega okolja

Do leta 2020 bo podjetjem na voljo večja izbira prodajalcev, ker bodo na trg, vreden 80 milijard evrov, vstopili novi igralci in podprli uvajanje robotike.

4. Tovarna talentov robotike

Do leta 2020 bo rast robotike spodbujala povpraševanje po nadarjenih strokovnjakih ter ustvarila 35 odstotkov delovnih mest, povezanih z robotiko, in povprečno plačo dvignila za najmanj 60 odstotkov.

5. Regulativa za robotiko

Do leta 2019 bodo nekatere države že začele uvajati predpise, ki bodo regulirali področje robotike, da bi zaščitile delovna mesta ter poskrbele za varnost in zasebnost.

6. Roboti in oblak

Do leta 2020 bo 60 odstotkov robotov odvisnih od programske opreme v oblaku za definiranje novih veščin, kognitivnih sposobnosti in aplikacij, kar bo omogočilo razvoj robotskega trga v oblaku.

7. Sodelovalni roboti

Do leta 2018 bo 30 odstotkov vseh novih robotskih sistemov pametnih sodelovalnih robotov, ki bodo delovali trikrat hitreje od današnjih robotov, ljudje pa bodo brez nevarnosti delali skupaj z njimi.

8. Pametno omrežje RoboNet

Do leta 2020 bo 40 odstotkov komercialnih robotov povezanih v omrežje deljene inteligence, ki bo omogočilo trikrat boljšo skupno robotsko operativno učinkovitost.

9. Robotika v e-poslovanju

Do leta 2018 bo 45 odstotkov vodilnih globalnih spletnih in večkanalnih trgovskih podjetij razvilo robotske sisteme za izvajanje operacij skladiščenja in dostave.

10. Robotika zunaj tovarn

Do leta 2019 bo 35 odstotkov vodilnih organizacij na področju logistike, zdravstva, komunalnih dejavnosti in resursov proučevalo možnosti uporabe robotov za avtomatiziranje operacij.

V podjetju IDC ocenjujejo, da bo robotika vse bolj pospeševala inovacije ter tako spreminjala znane vzorce poslovnih operacij v številnih industrijah. Pričakovati je treba veliko rast sprejemanja robotike zunaj tradicionalnih proizvodnih obratov, posebej na področjih logistike, zdravstva, komunalnih dejavnosti in resursov. »Končne uporabnike spodbujamo, da proučijo, koliko lahko robotika z dvigom kakovosti ter s povečanjem produktivnosti in agilnosti izboljša njihove konkurenčne prednosti,« pravijo v IDC.

Za zdaj bolj namenjeni podjetjem kot posameznikom

»Čeprav večina misli, da so roboti predvsem okorni stroji, ki opravljajo ponavljajoče se naloge, jih množica novih tehnologij dela čedalje hitrejše, močnejše, sposobne vse bolj razumeti svoje okolje in se v njem angažirati,« kaže raziskava Laboratorija za kreativne stroje pri Univerzi Columbia. Gonilo razvoja bodo povečevanje računalniške in energetske moči ter novi materiali. Med zadnjimi so tudi takšni, ki spominjajo na mišice in jih že uporabljajo v protetiki, kmalu pa se bo uporaba verjetno razširila na razvoj robotov, kakršnih doslej ni bilo mogoče izdelati.

Hiter razvoj vmesnika človek-stroj

Raziskovalno podjetje Inova Research iz Šanghaja napoveduje, da bodo roboti vse pogosteje vsebovali integrirane tehnologije s področja umetne inteligence in interneta stvari ter da bo povezanost na internet skokovito povečala njihovo komercialno vrednost in sposobnost samoučenja. Hitro se bodo razvijale tehnologije vmesnika človek-stroj (HMI), ki bodo robotom omogočile boljše razumevanje govora, komuniciranje z ljudmi in celo natančno medsebojno sporazumevanje. Po množičnem širjenju v proizvodnji bodo robote čedalje pogosteje uporabljali v medicini, poljedelstvu, logistiki in na drugih področjih – na začetku sicer veliko bolj podjetniško kot uporabniško, saj so njihove sposobnosti za zdaj daleč od pričakovanj uporabnikov.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Podjetja bodo letos nadaljevala naložbe v IKT, rast bodo poganjale nove tehnologije
IKT
IKTEsad Jakupović Podjetja bodo letos nadaljevala naložbe v IKT, rast bodo poganjale nove tehnologije

Svetovna poraba za IKT naj bi letos po napovedih analitske agencije Gartner v primerjavi z lani zrasla za 4,5 odstotka in dosegla vrednost tri bilijone evrov. Vzorec porabe pa se bo po ocenah Gartnerja spreminjal.

FINANCE
IKT
(Komentar) Čas za resno strategijo IKT smo zamudili, zdaj lahko le še sanjamo
IKT
IKTEsad Jakupović (Komentar) Čas za resno strategijo IKT smo zamudili, zdaj lahko le še sanjamo 11

Pred 14 leti smo zapravili izjemno priložnost, da bi sprejeli celovito strategijo IKT, zadnje čase pa se lahko potešimo z bolj skromnimi seznami lepih želja.

Prihodnost dela
Se želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!
Prihodnost delaSe želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!

Razvija­joče se države v Aziji potrebujejo usmeritve, ki pomenijo podporo delavcem – in ne delovnim mestom. Od prožnih pogodb in vseživljenjskega učenja ter možnosti za prekvalificiranje imajo lahko korist vsi.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

FINANCE
Manager
Humanoidni roboti, kot jih še ni bilo
Manager
ManagerMiran Varga Humanoidni roboti, kot jih še ni bilo 1

Začetek 2018 napoveduje, da bomo na robote kmalu gledali s povsem drugačnimi očmi. Prav tako pa tudi oni na nas...

Tovarna
Novice
Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost

Glavni elementi bionskega sistema so avtonomni mobilni roboti, ki morajo delovati samostojno, prilagodljivo ter v močni povezavi med seboj in okoljem.

Tovarna
Novice
Nam bodo roboti pekli 'toaste'?
Tovarna leta
NoviceNicolas Vanek Nam bodo roboti pekli 'toaste'?

Roboti so zelo uporabni, če jih pravilno izkoristimo, tudi pri pripravi hrane; to smo lahko opazili na Dnevih industrijske robotike, ki jih pripravljajo na fakulteti za elektrotehniko

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.