Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike?  Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike? Še pred nekaj leti smo lahko zasledili ogromno ponudb za tablice, zdaj je ta trend, vsaj v Sloveniji, nekoliko usahnil. Glavni razlog je bila (ne)funkcionalnost tablic, ki so bile pravzaprav le povečan mobilni telefon.
Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo Bi vrata odpirali z mobilnikom? Ta funkcionalnost je morebiti res redkeje uporabna v poslovnem svetu, je pa toliko bolj zanimiva v potrošniškem segmentu.
Poslovno obveščanje: S selitvijo v oblak postaja dostopno tudi manjšim podjetjem Poslovno obveščanje: S selitvijo v oblak postaja dostopno tudi manjšim podjetjem Vsi vodilni globalni proizvajalci poslovnih informacijskih sistemov so že ponudili storitve poslovnega obveščanja v oblaku, kar uporabnikom močno poceni in poenostavi pripravo podatkov za odločanje
Malo poglejte, na čem temeljijo vaše odločitve Malo poglejte, na čem temeljijo vaše odločitve Veliko lastnikov, nadzornikov in direktorjev ne vidi vrednosti naložb v informacijske tehnologije. In prav to zavira tako digitalizacijo kot uvajanje sodobnih analitičnih orodij.
Napoved za leto 2025: Vsakih 18 sekund bomo imeli eno digitalno interakcijo Napoved za leto 2025: Vsakih 18 sekund bomo imeli eno digitalno interakcijo Količina podatkov v svetu se bo v prihodnjih šestih letih povečevala za povprečno 61 odstotkov na leto in z lanskih 33 do leta 2025 narasla na 175 zetabajtov; delež podatkov, ki se takoj obdelujejo, bo do tedaj dosegel skoraj tretjino.

Ne ujemite se na limanice črnega petka – spletni nepridipravi že prežijo na vas

Čas branja: 2 min
23.11.2017  13:00
Manično željo po spletnih nakupih poceni izdelkov s pridom izkoristijo tudi spletni nepridipravi, saj na črni petek kupci še hitreje nasedejo ponudbam, ki so prelepe, da bi bile resnične.
Ne ujemite se na limanice črnega petka – spletni nepridipravi že prežijo na vas
Po poročilu Beyond Black Friday Threat Report 2017 družbe Kaspersky Lab je lani črni petek v črno ovil več deset tisoč ljudi, ki so ostali brez denarja in svojih podatkov. Nanje je namreč prežalo okoli 770 tisoč poskusov finančnih prevar. Podjetje RiskIQ je odkrilo 19.219 prevarantskih spletnih strani, ki so spletne nakupovalce vabile z neverjetnimi ponudbami. Na fotografiji je primer lažne spletne strani za prodajo očal znamke Ray-Ban, ki so jo prevaranti vzpostavili pred približno enim mesecem.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Ray-Ban dodaj
Google dodaj
Amazon dodaj

V ZDA, kjer so iz črnega petka naredili pravcati nakupovalni praznik, jutri v fizičnih trgovinah pričakujejo 115 milijonov kupcev. Število tistih, ki bodo nakup v mega super nakupovalnem vikendu opravili prek spleta, bo še veliko večje. Ta čas zato svoje aktivnosti okrepijo tudi spletni nepridipravi.

Ti so že začeli svoje prevarantske dejavnosti. V zadnjem mesecu so na primer postavili lažno spletno stran za prodajo očal znamke Ray-Ban, ki jih oglašujejo z 80-odstotnim popustom na redne cene. Stran www.rayban-outlet.us jim je uspelo s tehnikami SEO poriniti zelo visoko na iskalniku Google ob vnosih Ray-Ban in Black Friday. Ob kliku na povezavo je ta uporabnika preusmerila na prevarantsko stran www.rb6.us, kjer so morali najprej ustvariti uporabniški račun, napadalci pa so tako pridobili cel kup podatkov – od imena, naslova do številke kreditne kartice.

Med zlorabljenimi tudi znamki Ugg in Pandora

Osemdesetodstotni popust je obljubljala tudi prevarantska spletna stran, ki je prevzela podobo spletišča blagovne znamke Michael Kors. Dizajnerske torbice seveda ni prejel nihče izmed sto tisoč prevaranih kupcev. Podobno taktiko so napadalci uporabili tudi s prodajo modnih izdelkov Ugg in Pandora, a precej manj uspešno – v obeh primerih so okradli približno dva tisoč ljudi.

Zlorabili so tudi ime trgovca Neuberger Bergman, katerega ime so si sposodili za trik z izdajo brezplačne vrednostne kartice – ob registraciji je uporabnik k sebi prenesel dokument, ki je vseboval skripto, ki je na računalnik namestila škodljivo kodo in kradla podatke.

Ne puščajte podatkov povsod

Ta mesec je spletne nakupovalce s podobno ukano vabila tudi lažna spletna stran, ki je ponujala darilne kartice za spletno trgovino Amazon – celo s trikom, da ponudba velja le do polnoči. Čeprav so prevaro razmeroma hitro zatrli, varnostno podjetje Barracuda ocenjuje, da ji je nasedlo okoli 30 tisoč spletnih uporabnikov.

Južnoameriške nakupovalce je vabila prevarantska spletna stran, ki je prenosnike brazilske blagovne znamke Americanas ponujala s 60-odstotnim popustom. Seveda so morali uporabniki na strani pustiti vse svoje osebne podatke, celo datum rojstva. Prenosnika ni prejel nihče, so pa ostali brez denarja na kreditnih karticah.

Previdno pri nalaganju mobilnih aplikacij

Vikend nakupovalna manija, ki se začne s črnim petkom, je lani prinesla za 9,36 milijarde dolarjev prometa, od tega je 1,2 milijarde prispevalo mobilno nakupovanje. Kolikšen del denarja je šel na račune spletnih kriminalcev, ni znano, vsekakor pa gre za več deset milijonov. Med mobilnimi uporabniki so najbolj ogroženi predvsem tisti, ki na črni petek prvič namestijo neko mobilno aplikacijo in zlahka spregledajo, da ne gre za uradno različico.

Previdnost na črni petek pri spletnih nakupih torej ne bo odveč.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki Slovenske banke združile moči proti fintechu: uvajajo plačila s telefonom s takojšnjo poravnavo 34

Do jeseni bo zaživel sistem za hitra plačila, imenovan Flik, ki bo omogočal plačila in nakazila na račune fizičnih oseb 24 ur na dan...

IKT
Članki
Članki Predstavljamo prvo banko, ki se seli v Amazonov oblak

Moneta Money Bank, četrta največja češka banka z več kot milijon komitenti in 190 poslovalnicami, je v oblak preselila že dobro...

IKT
Članki
Članki Še vedno uporabljate Windows 7? Čez pol leta boste ostali brez podpore in posodobitev. 22

Več kot tretjino računalnikov še vedno poganja operacijski sistem, ki se mu izteka rok uporabe

OGLAS
IKT
Članki
Članki Uporabniki SAP najbolj enostavno do poslovnih poročil

SAP Analytics Cloud poenostavlja uvedbo najsodobnejših tehnologij in pristopov za izboljšanje odločanja z uporabo naprednih poslovnih...

IKT
Članki
Članki Kibernetski kriminalci: Glavni cilj je denar, recimo iz zlorabe notranjih informacij borznih družb 2

Kako kibernetski kriminalci prek gesla za elektronsko pošto tajnice direktorja podjetja pridejo do notranjih informacij

IKT
Članki
Članki  Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike? 4

Še pred nekaj leti smo lahko zasledili ogromno ponudb za tablice, zdaj je ta trend, vsaj v Sloveniji, nekoliko usahnil. Glavni razlog je...

OGLAS
IKT
Članki
Članki Sodobna omrežja za optimalno podporo aplikacijam in uporabniški izkušnji

Upravljanje in načrtovanje omrežij je čedalje večji izziv – krivci za to so vse večja razpršenost podatkov, čedalje bolj...