IKT

Ne ujemite se na limanice črnega petka – spletni nepridipravi že prežijo na vas

Manično željo po spletnih nakupih poceni izdelkov s pridom izkoristijo tudi spletni nepridipravi, saj na črni petek kupci še hitreje nasedejo ponudbam, ki so prelepe, da bi bile resnične.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
23.11.2017 13:00
Čas branja: 2 min
Ne ujemite se na limanice črnega petka – spletni nepridipravi že prežijo na vas
Po poročilu Beyond Black Friday Threat Report 2017 družbe Kaspersky Lab je lani črni petek v črno ovil več deset tisoč ljudi, ki so ostali brez denarja in svojih podatkov. Nanje je namreč prežalo okoli 770 tisoč poskusov finančnih prevar. Podjetje RiskIQ je odkrilo 19.219 prevarantskih spletnih strani, ki so spletne nakupovalce vabile z neverjetnimi ponudbami. Na fotografiji je primer lažne spletne strani za prodajo očal znamke Ray-Ban, ki so jo prevaranti vzpostavili pred približno enim mesecem.

V ZDA, kjer so iz črnega petka naredili pravcati nakupovalni praznik, jutri v fizičnih trgovinah pričakujejo 115 milijonov kupcev. Število tistih, ki bodo nakup v mega super nakupovalnem vikendu opravili prek spleta, bo še veliko večje. Ta čas zato svoje aktivnosti okrepijo tudi spletni nepridipravi.

Ti so že začeli svoje prevarantske dejavnosti. V zadnjem mesecu so na primer postavili lažno spletno stran za prodajo očal znamke Ray-Ban, ki jih oglašujejo z 80-odstotnim popustom na redne cene. Stran www.rayban-outlet.us jim je uspelo s tehnikami SEO poriniti zelo visoko na iskalniku Google ob vnosih Ray-Ban in Black Friday. Ob kliku na povezavo je ta uporabnika preusmerila na prevarantsko stran www.rb6.us, kjer so morali najprej ustvariti uporabniški račun, napadalci pa so tako pridobili cel kup podatkov – od imena, naslova do številke kreditne kartice.

Med zlorabljenimi tudi znamki Ugg in Pandora

Osemdesetodstotni popust je obljubljala tudi prevarantska spletna stran, ki je prevzela podobo spletišča blagovne znamke Michael Kors. Dizajnerske torbice seveda ni prejel nihče izmed sto tisoč prevaranih kupcev. Podobno taktiko so napadalci uporabili tudi s prodajo modnih izdelkov Ugg in Pandora, a precej manj uspešno – v obeh primerih so okradli približno dva tisoč ljudi.

Zlorabili so tudi ime trgovca Neuberger Bergman, katerega ime so si sposodili za trik z izdajo brezplačne vrednostne kartice – ob registraciji je uporabnik k sebi prenesel dokument, ki je vseboval skripto, ki je na računalnik namestila škodljivo kodo in kradla podatke.

Ne puščajte podatkov povsod

Ta mesec je spletne nakupovalce s podobno ukano vabila tudi lažna spletna stran, ki je ponujala darilne kartice za spletno trgovino Amazon – celo s trikom, da ponudba velja le do polnoči. Čeprav so prevaro razmeroma hitro zatrli, varnostno podjetje Barracuda ocenjuje, da ji je nasedlo okoli 30 tisoč spletnih uporabnikov.

Južnoameriške nakupovalce je vabila prevarantska spletna stran, ki je prenosnike brazilske blagovne znamke Americanas ponujala s 60-odstotnim popustom. Seveda so morali uporabniki na strani pustiti vse svoje osebne podatke, celo datum rojstva. Prenosnika ni prejel nihče, so pa ostali brez denarja na kreditnih karticah.

Previdno pri nalaganju mobilnih aplikacij

Vikend nakupovalna manija, ki se začne s črnim petkom, je lani prinesla za 9,36 milijarde dolarjev prometa, od tega je 1,2 milijarde prispevalo mobilno nakupovanje. Kolikšen del denarja je šel na račune spletnih kriminalcev, ni znano, vsekakor pa gre za več deset milijonov. Med mobilnimi uporabniki so najbolj ogroženi predvsem tisti, ki na črni petek prvič namestijo neko mobilno aplikacijo in zlahka spregledajo, da ne gre za uradno različico.

Previdnost na črni petek pri spletnih nakupih torej ne bo odveč.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Članki
Po televizor in pralni stroj tudi pod Alpami na črni petek po izjemnih cenah
Finance
FinanceAna Turk Po televizor in pralni stroj tudi pod Alpami na črni petek po izjemnih cenah 1

Imeli smo jo lani, napoveduje se nam letos; novembrska nakupovalna veselica na črni petek tudi z 90-odstotnimi popusti. A medtem ko jih bodo naši trgovci večinoma ponudili prav na črni petek, 24. novembra, jih tuji trgovci s popusti prehitevajo po desni. Nekateri so jih pripravili že prejšnji konec tedna.

FINANCE
Manager
Kako postati bolj vidni na spletu
Manager
ManagerBlažej Kupec Kako postati bolj vidni na spletu

Vse o tem, kaj je treba upoštevati, da se bo vaša spletna stran pojavljala med prvimi zadetki v Googlovem iskalniku.

FINANCE
IKT
Mastercard bo s prediktivno analitiko napovedoval potencialne zlorabe kartic
IKT
IKTMiran Varga Mastercard bo s prediktivno analitiko napovedoval potencialne zlorabe kartic

Družba Mastercard je predstavila sistem hitrega opozarjanja na težave z računi in/ali karticami. Ta deluje kot storitev ter banke in druge finančne ustanove sproti opozarja na možnost kraje ali prevare.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Manager
Uporabna orodja za digitalno nomadenje
Moje finance
Razno
8 predlogov, kako s telefonom pametno upravljati svoj denar
Moje finance
RaznoBlažej Kupec 8 predlogov, kako s telefonom pametno upravljati svoj denar

Tilen za plačevanje položnic, večje nakupe ali nakazila denarja sploh ne uporablja več računalnika – vse opravi kar prek aplikacij na svojem telefonu. Tako kupi letalsko vozovnico, nove zvočnike in rezervira hotelsko sobo ali pa poišče poceni rabljeno stvar v aplikaciji za male oglase. Pametni telefon je postal naša denarnica. Kako si lahko poenostavite finančno življenje, preverite v osmih točkah vodnika po aplikacijah.

Moje finance
8 predlogov, kako s telefonom pametno upravljati svoj denar
Moje finance
Blažej Kupec 8 predlogov, kako s telefonom pametno upravljati svoj denar

Tilen za plačevanje položnic, večje nakupe ali nakazila denarja sploh ne uporablja več računalnika – vse opravi kar prek aplikacij na svojem telefonu. Tako kupi letalsko vozovnico in rezervira hotelsko sobo ali pa poišče poceni rabljeno stvar v aplikaciji za male oglase. Pametni telefon je postal naša denarnica. Kako si lahko poenostavite finančno življenje, preverite v osmih točkah vodnika po aplikacijah.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B