Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Nekatere slovenske ponudnike dokumentnih sistemov in rešitev za upravljanje vsebin smo povprašali, kaj se dogaja na domačem trgu, kako se slovenska podjetja pri uvajanju dokumentnih sistemov lahko primerjajo s tujino, po kakšnih storitvah je največ povpraševanja ter kakšne novosti so pripravili letos
Dokument, prosim, naredi mi to Dokument, prosim, naredi mi to »Kako misliš, da bomo dokumentom in sistemom govorili, kaj naj postorijo,« me je z začudenjem pogledal prijatelj ob pogovoru, kako bo videti tehnološko navdahnjena pisarniška prihodnost.
Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov Z dokumenti so neločljivo povezani procesi, aplikacije in predvsem ljudje.
Komentar

Paolo Savona: Kriptovalute bi morale biti prepovedane

Čas branja: 2 min
18.12.2017  17:32
Profesor politične ekonomije in nekdanji minister za industrijo v Italiji o kriptovalutah

Banka za mednarodne poravnave v Baslu je objavila raziskavo o kriptovalutah, v kateri se zaveda napredka v poznavanju in pobudah, ki jih centralne banke že upoštevajo, in s katero ponuja obsežno dokumentacijo o zadevnih akademskih študijah.

Raziskava, ki je potekala pod vodstvom Mortena Becha iz Banke za mednarodne poravnave in Rodneyja Garrata iz kalifornijske univerze v Santa Barbari, se le obrobno ukvarja z glavno problematiko, to so vplivi na denarno politiko in na splošno z gospodarsko politiko, na kar je opozoril časopis Il Sole 24 Ore. Njuna analiza obravnava predvsem koristi in težave centralnih bank ob njihovem vstopu na trg kriptovalut, pri čemer poskuša odgovoriti na vprašanje, ali naj s svojim kriptodenarjem trgujejo na debelo ali drobno, ter posledice širjenja elektronskih valut na umazano poslovanje z denarjem. V tem pogledu študija raziskuje predvsem vplive na davčne utaje. Sicer je to res zanimiva tema, a davčne utaje niso najbolj skrb zbujajoče. Bolj skrb zbujajoča tema je izguba denarne suverenosti držav (in evrskega sistema v evropskem primeru, kjer v ozadju ni vlade, temveč mednarodni sporazum) in omejitev centralnih bank (seveda vključno z Evropsko centralno banko) glede obvladovanja količine denarja v obtoku.

S kriptovalutami postane ponudba denarja endogena, kar pomeni, da jo narekuje trg, posledice pa so v strokovni literaturi dobro znane. Ni treba biti poseben ljubitelj monetarizma, da spoznate, kako nenadzorovana količina denarja izgublja svoj vpliv na inflacijo in sama nadzira finančna neravnotežja ter spodbudi rast. Vprašanje, ali se centralnim bankam in seveda tudi vladam splača vstopiti na trg elektronskega denarja, ne sme zadevati trenutnega omejenega obsega kriptovalut (imetniki kriptovalut že spoznavajo, kakšno varnost in transparentnost jim ponuja ustroj, imenovan blockchain). Poleg tega se ne smemo spraševati, ali vstop v tovrstno »poslovanje« koristi bankam (saj gre za precej več kot le poslovanje, kot ga poznajo centralne banke). Ne moremo niti preprečiti, da bi v tovrstnem poslovanju cvetel organiziran kriminal in raslo število davčnih utaj.

Razvoj kriptovalut pomeni precej pomembnejše težave: države morajo pridobiti elektronski mehanizem, ki ga je zasnoval Satoši Nakamoto, saj pomeni novo obliko ustvarjanje denarja, to je četrta stopnja njegove evolucije (po tradicionalnih fizičnih in dragocenih kovinskih oblikah ter knjižnem denarju).

Prav države bi morale zakonsko prepovedati uporabo kriptovalut, kot so to že storile za primer ponarejanja denarja. S tem oblasti sicer ne bodo preprečile, da bitcoini in druge kriptovalute ne bi prišle v obtok, tako kot ne morejo zapreti denarnih in davčnih oaz, lahko pa je njihova uporaba kazensko preganjana. Prepoved bi bila uspešna, če bi jo uvedla avtoritativna država, kot se to dogaja na Kitajskem. Ker pa se kriptovalute pretakajo po spletu, in ne po zemlji, je za njihovo upravljanje in nadziranje treba doseči mednarodni sporazum ter vzpostaviti meddržavno sodelovanje.

Prej pridemo do rešitve, boljše bo. Zato lahko trdim, da bi se morale odgovorne osebe centralnih bank v Jackson Holu posvetiti prav tej nalogi in opredeliti nadaljnje korake, namesto da so razpravljali in si peli hvalnice o tem, kako se morajo njihove denarne politike »vrniti na normalne tirnice«.

Postopek mora obvezno izvajati država, in to ne le zato, ker je denar kot kri, ki se pretaka po gospodarskem telesu in ob pomoči katere lahko živi, temveč tudi zato, ker lahko, kot smo se pred nedavnim naučili, le oblast zagotavlja dobro delovanje sistema. Treba je delovati neposredno in sprejemati ustrezne odločitve ter s tem ohraniti javno suverenost denarja, pri čemer moramo banke prisiliti, da opravljajo svojo nepogrešljivo vlogo presojanja glede posojil in tako izboljšati njihovo nezadovoljivo poslovanje.

Paolo Savona je zaslužni profesor politične ekonomije in nekdanji minister za industrijo v Italiji, predaval je tudi na Poslovni konferenci v Portorožu. Komentarji izražajo stališča avtorja in ne nujno tudi stališča uredništva Financ.
Paolo Savona je zaslužni profesor politične ekonomije in nekdanji minister za industrijo v Italiji, predaval je tudi na letošnji Poslovni konferenci v Portorožu. Komentarji izražajo stališča avtorja in ne nujno tudi stališča uredništva Financ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki (intervju) Barbara Tekavec Verlič, CIO leta 2018: Slovenija ima enega najbolj razvitih IKT-sektorjev 2

Barbara Tekavec Verlič, IT-menedžer v Pivovarni Laško Union, je prejemnica dvanajste nagrade CIO leta, ki so jo podelili na osrednjem...

IKT
Članki
Članki To so kandidatke za nagrado CIO leta 2018

Jutri bodo v Kongresnem centru Brdo dvanajstič podelili nagrado CIO leta za izjemne dosežke na področju IKT-menedžmenta v Sloveniji....

IKT
Članki
Članki Koga dejansko posluša vaša spletna aplikacija?

Spletne in druge aplikacije je mogoče enostavno prevarati, če njihovi snovalci niso bili pozorni pri vgradnji varnostnih mehanizmov

IKT
Članki
Članki Dinit Card Services predstavil plačevanje prek obogatene resničnosti

Premierno so prikazali nakup virtualnih dobrin (hologramov) z uporabo očal za obogateno oziroma mešano resničnost HoloLens in mobilnega...

IKT
Članki
Članki Povpraševanje po IKT-izobraževanju raste, posebej po spletnem

Pogledali smo, kako vodilna podjetja s področja IKT-izobraževanja vidijo svoje izobraževalne programe in izkušnje ter širša gibanja...

IKT
Članki
Članki IFA 2018: V Berlinu lahko te dni na vsakem koraku srečaš pamet

Na sejmu potrošniške elektronike, ki je včeraj v Berlinu odprl vrata, spoznavamo, kako nas umetna pamet lahko posluša, a ne nujno tudi...