Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike?  Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike? Še pred nekaj leti smo lahko zasledili ogromno ponudb za tablice, zdaj je ta trend, vsaj v Sloveniji, nekoliko usahnil. Glavni razlog je bila (ne)funkcionalnost tablic, ki so bile pravzaprav le povečan mobilni telefon.
Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo Bi vrata odpirali z mobilnikom? Ta funkcionalnost je morebiti res redkeje uporabna v poslovnem svetu, je pa toliko bolj zanimiva v potrošniškem segmentu.
Poslovno obveščanje: S selitvijo v oblak postaja dostopno tudi manjšim podjetjem Poslovno obveščanje: S selitvijo v oblak postaja dostopno tudi manjšim podjetjem Vsi vodilni globalni proizvajalci poslovnih informacijskih sistemov so že ponudili storitve poslovnega obveščanja v oblaku, kar uporabnikom močno poceni in poenostavi pripravo podatkov za odločanje
Malo poglejte, na čem temeljijo vaše odločitve Malo poglejte, na čem temeljijo vaše odločitve Veliko lastnikov, nadzornikov in direktorjev ne vidi vrednosti naložb v informacijske tehnologije. In prav to zavira tako digitalizacijo kot uvajanje sodobnih analitičnih orodij.
Napoved za leto 2025: Vsakih 18 sekund bomo imeli eno digitalno interakcijo Napoved za leto 2025: Vsakih 18 sekund bomo imeli eno digitalno interakcijo Količina podatkov v svetu se bo v prihodnjih šestih letih povečevala za povprečno 61 odstotkov na leto in z lanskih 33 do leta 2025 narasla na 175 zetabajtov; delež podatkov, ki se takoj obdelujejo, bo do tedaj dosegel skoraj tretjino.

Če vam bo Božiček letos prinesel virus, krivca poiščite v ogledalu

Čas branja: 3 min
22.12.2017  10:00
Ob božičnih in novoletnih praznikih se varnostna tveganja za podjetja povečajo, opozarja T-Systems, angleški oddelek nemškega Deutsche Telekoma, ki je specializiran za IT in varnostna vprašanja. Nekatere ocene letošnje celoletne škode zaradi hekerskih napadov so že kar vratolomne – gibljejo se tudi okrog bilijona evrov.
Če vam bo Božiček letos prinesel virus, krivca poiščite v ogledalu

Obveščaj me o novih člankih:  

Med prazniki naraste število ljudi, ki delajo zunaj svojega delovnega mesta ter do podjetniških omrežij in podatkov dostopajo od koderkoli. V raziskavi podjetja T-Systems je četrtina anketiranih (24 odstotkov) potrdila, da v dneh, ko ne hodijo na delovno mesto, pogosto dostopajo do službene e-pošte in dokumentov iz brezplačnih omrežij wi-fi. Takšna omrežja so nezanesljivi portali, ki jih hekerji zlahka zlorabijo in tako pridejo do občutljivih podatkov in dokumentov, če se le da, pa tudi do denarja.

Ne vstopajte v nevarna omrežja

Približno 10 odstotkov anketiranih zaposlenih uporablja tudi brezplačne USB točke za polnjenje svojih mobilnih naprav, ki jih je tudi možno zlorabiti za prenos virusov in druge zlonamerne programske opreme.

Poleg tega je 28 odstotkov anketiranih potrdilo, da službene dokumente pošiljajo na svoj zasebni e-naslov ali z njega, s čimer se varnostna tveganja še dodatno povečajo. Prav tako nevarno je povezovanje digitalnih fotoaparatov, USB-pomnilnike in spominskih kartic na službeni računalnik, kar največkrat počnemo zaradi prenosa ali deljenja fotografij in tako še dodatno povečujemo tveganje.

Glavni problem je pomanjkanje znanja o varnosti, saj po raziskavi podjetja T-Systems skoraj tretjina zaposlenih ni bila nikoli vključena v varnostno usposabljanje, ki bi jim omogočilo, da sebe in druge zaščitijo pred spletnimi in drugimi informacijskimi grožnjami.

Največje tveganje in hkrati ključ do rešitve

»Redno usposabljanje zaposlenih o varnostnih ukrepih je verjetno najučinkovitejši ukrep, s katerim lahko organizacije bistveno zmanjšajo tveganje pred virusi in drugo zlonamerno programsko opremo, tudi ob praznikih,« svetuje Scott Cairns, vodja kibernetske varnosti pri T-Systems.

Njihova raziskava je še pokazala, da mnogi zaposleni niso dobro informirani o številnih načinih, na katere se lahko njihove naprave okužijo z virusi in drugo zlonamerno programsko opremo, kar nepridipravi ob praznikih še lažje izkoristijo. »Tisti, ki mislijo, da so zelo informirani,«, opozarja Scott Cairns, »pogosto na vprašanja o varnosti odgovarjajo napačno.« Zaposleni so zato največje varnostno tveganje za podjetja, posebej v prazničnih dneh, ko do službene e-pošte in dokumentov dostopajo od koderkoli. Taisti delavci so hkrati tudi ključ za krepitev varnosti, če podjetja zanje organizirajo varnostno usposabljanje.

Med malo in več sto milijardami

Pomena tovrstnega usposabljanja se v mnogih podjetjih še vedno ne zavedajo dovolj. Nekoliko starejše poročilo družbe Deutsche Telekom o kibernetski varnosti na primer navaja, da polovica odločevalcev v političnem in ekonomskem sektorju ocenjuje, da je tveganje za resno škodo zaradi hekerskih napadov majhno. »Ocena je napačna,« poudarja T-Systems in med drugim spominja na primer, kako je bilo leta 2013 med nakupovalno božično sezono v ZDA ukradenih 160 milijonov podatkovnih zapisov potrošnikov, med drugim številk kreditnih kartic in PIN-ov.

The Wall Street Journal je leta 2014 škodo zaradi zlonamerne programske opreme samo v ZDA ocenil na 100 milijard dolarjev (85 milijard evrov). Leta 2015 je britanska zavarovalniška družba Lloyd’s globalno škodo zaradi kibernetskih napadov zaokrožila na 400 milijard dolarjev (337 milijard evrov) letno. Analitsko podjetje Juniper pa ocenjuje, da se je škoda zaradi kiberkriminala med letoma 2013 in 2015 početverila, med letoma 2015 in 2019 pa se bo znova početverila.

Največja grožnja za podjetja v svetu

Juniper letošnjo škodo ocenjuje na okrogel bilijon dolarjev (843 milijard evrov), za leto 2019 pa napoveduje 2,1 bilijona dolarjev (1.771 milijard evrov). Svetovni gospodarski forum (WEF) opozarja, da je škoda še višja, saj znaten del kibernetskega kriminala ostaja skrit, posebej na področju industrijskega vohunjenja, kjer je težko odkrivati nepooblaščene dostope do zaupnih podatkov in dokumentov.

V svoji globalni raziskavi o IT-varnosti podjetje Kaspersky Lab ugotavlja, da je 90 odstotkov podjetij že bilo žrtev kibernetskega napada. Izvršni direktor in predsednik IBM-a Ginni Rometty pa je dejal, da kibernetski kriminal lahko postane največja grožnja za vsako podjetje na svetu.

Če kljub vsemu s službenimi podatki še vedno vstopate v nezavarovana omrežja in s tem tudi ob božično-novoletnih praznikih tvegate zlonamerno darilo, naj še enkrat ponovimo sporočilo iz naslova: Če vam bo Božiček letos prinesel viruse, krivca poiščite v ogledalu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki Slovenske banke združile moči proti fintechu: uvajajo plačila s telefonom s takojšnjo poravnavo 34

Do jeseni bo zaživel sistem za hitra plačila, imenovan Flik, ki bo omogočal plačila in nakazila na račune fizičnih oseb 24 ur na dan...

IKT
Članki
Članki Predstavljamo prvo banko, ki se seli v Amazonov oblak

Moneta Money Bank, četrta največja češka banka z več kot milijon komitenti in 190 poslovalnicami, je v oblak preselila že dobro...

IKT
Članki
Članki Še vedno uporabljate Windows 7? Čez pol leta boste ostali brez podpore in posodobitev. 22

Več kot tretjino računalnikov še vedno poganja operacijski sistem, ki se mu izteka rok uporabe

OGLAS
IKT
Članki
Članki Uporabniki SAP najbolj enostavno do poslovnih poročil

SAP Analytics Cloud poenostavlja uvedbo najsodobnejših tehnologij in pristopov za izboljšanje odločanja z uporabo naprednih poslovnih...

IKT
Članki
Članki Kibernetski kriminalci: Glavni cilj je denar, recimo iz zlorabe notranjih informacij borznih družb 2

Kako kibernetski kriminalci prek gesla za elektronsko pošto tajnice direktorja podjetja pridejo do notranjih informacij

IKT
Članki
Članki  Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike? 4

Še pred nekaj leti smo lahko zasledili ogromno ponudb za tablice, zdaj je ta trend, vsaj v Sloveniji, nekoliko usahnil. Glavni razlog je...

OGLAS
IKT
Članki
Članki Sodobna omrežja za optimalno podporo aplikacijam in uporabniški izkušnji

Upravljanje in načrtovanje omrežij je čedalje večji izziv – krivci za to so vse večja razpršenost podatkov, čedalje bolj...