LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office Poslovno družabno omrežje bo postalo sestavni del pisarniške zbirke Office, predvsem e-poštnega odjemalca Outlook
Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Nekatere slovenske ponudnike dokumentnih sistemov in rešitev za upravljanje vsebin smo povprašali, kaj se dogaja na domačem trgu, kako se slovenska podjetja pri uvajanju dokumentnih sistemov lahko primerjajo s tujino, po kakšnih storitvah je največ povpraševanja ter kakšne novosti so pripravili letos
Dokument, prosim, naredi mi to Dokument, prosim, naredi mi to »Kako misliš, da bomo dokumentom in sistemom govorili, kaj naj postorijo,« me je z začudenjem pogledal prijatelj ob pogovoru, kako bo videti tehnološko navdahnjena pisarniška prihodnost.

Če vam bo Božiček letos prinesel virus, krivca poiščite v ogledalu

Čas branja: 3 min
22.12.2017  10:00
Ob božičnih in novoletnih praznikih se varnostna tveganja za podjetja povečajo, opozarja T-Systems, angleški oddelek nemškega Deutsche Telekoma, ki je specializiran za IT in varnostna vprašanja. Nekatere ocene letošnje celoletne škode zaradi hekerskih napadov so že kar vratolomne – gibljejo se tudi okrog bilijona evrov.
Če vam bo Božiček letos prinesel virus, krivca poiščite v ogledalu

Med prazniki naraste število ljudi, ki delajo zunaj svojega delovnega mesta ter do podjetniških omrežij in podatkov dostopajo od koderkoli. V raziskavi podjetja T-Systems je četrtina anketiranih (24 odstotkov) potrdila, da v dneh, ko ne hodijo na delovno mesto, pogosto dostopajo do službene e-pošte in dokumentov iz brezplačnih omrežij wi-fi. Takšna omrežja so nezanesljivi portali, ki jih hekerji zlahka zlorabijo in tako pridejo do občutljivih podatkov in dokumentov, če se le da, pa tudi do denarja.

Ne vstopajte v nevarna omrežja

Približno 10 odstotkov anketiranih zaposlenih uporablja tudi brezplačne USB točke za polnjenje svojih mobilnih naprav, ki jih je tudi možno zlorabiti za prenos virusov in druge zlonamerne programske opreme.

Poleg tega je 28 odstotkov anketiranih potrdilo, da službene dokumente pošiljajo na svoj zasebni e-naslov ali z njega, s čimer se varnostna tveganja še dodatno povečajo. Prav tako nevarno je povezovanje digitalnih fotoaparatov, USB-pomnilnike in spominskih kartic na službeni računalnik, kar največkrat počnemo zaradi prenosa ali deljenja fotografij in tako še dodatno povečujemo tveganje.

Glavni problem je pomanjkanje znanja o varnosti, saj po raziskavi podjetja T-Systems skoraj tretjina zaposlenih ni bila nikoli vključena v varnostno usposabljanje, ki bi jim omogočilo, da sebe in druge zaščitijo pred spletnimi in drugimi informacijskimi grožnjami.

Največje tveganje in hkrati ključ do rešitve

»Redno usposabljanje zaposlenih o varnostnih ukrepih je verjetno najučinkovitejši ukrep, s katerim lahko organizacije bistveno zmanjšajo tveganje pred virusi in drugo zlonamerno programsko opremo, tudi ob praznikih,« svetuje Scott Cairns, vodja kibernetske varnosti pri T-Systems.

Njihova raziskava je še pokazala, da mnogi zaposleni niso dobro informirani o številnih načinih, na katere se lahko njihove naprave okužijo z virusi in drugo zlonamerno programsko opremo, kar nepridipravi ob praznikih še lažje izkoristijo. »Tisti, ki mislijo, da so zelo informirani,«, opozarja Scott Cairns, »pogosto na vprašanja o varnosti odgovarjajo napačno.« Zaposleni so zato največje varnostno tveganje za podjetja, posebej v prazničnih dneh, ko do službene e-pošte in dokumentov dostopajo od koderkoli. Taisti delavci so hkrati tudi ključ za krepitev varnosti, če podjetja zanje organizirajo varnostno usposabljanje.

Med malo in več sto milijardami

Pomena tovrstnega usposabljanja se v mnogih podjetjih še vedno ne zavedajo dovolj. Nekoliko starejše poročilo družbe Deutsche Telekom o kibernetski varnosti na primer navaja, da polovica odločevalcev v političnem in ekonomskem sektorju ocenjuje, da je tveganje za resno škodo zaradi hekerskih napadov majhno. »Ocena je napačna,« poudarja T-Systems in med drugim spominja na primer, kako je bilo leta 2013 med nakupovalno božično sezono v ZDA ukradenih 160 milijonov podatkovnih zapisov potrošnikov, med drugim številk kreditnih kartic in PIN-ov.

The Wall Street Journal je leta 2014 škodo zaradi zlonamerne programske opreme samo v ZDA ocenil na 100 milijard dolarjev (85 milijard evrov). Leta 2015 je britanska zavarovalniška družba Lloyd’s globalno škodo zaradi kibernetskih napadov zaokrožila na 400 milijard dolarjev (337 milijard evrov) letno. Analitsko podjetje Juniper pa ocenjuje, da se je škoda zaradi kiberkriminala med letoma 2013 in 2015 početverila, med letoma 2015 in 2019 pa se bo znova početverila.

Največja grožnja za podjetja v svetu

Juniper letošnjo škodo ocenjuje na okrogel bilijon dolarjev (843 milijard evrov), za leto 2019 pa napoveduje 2,1 bilijona dolarjev (1.771 milijard evrov). Svetovni gospodarski forum (WEF) opozarja, da je škoda še višja, saj znaten del kibernetskega kriminala ostaja skrit, posebej na področju industrijskega vohunjenja, kjer je težko odkrivati nepooblaščene dostope do zaupnih podatkov in dokumentov.

V svoji globalni raziskavi o IT-varnosti podjetje Kaspersky Lab ugotavlja, da je 90 odstotkov podjetij že bilo žrtev kibernetskega napada. Izvršni direktor in predsednik IBM-a Ginni Rometty pa je dejal, da kibernetski kriminal lahko postane največja grožnja za vsako podjetje na svetu.

Če kljub vsemu s službenimi podatki še vedno vstopate v nezavarovana omrežja in s tem tudi ob božično-novoletnih praznikih tvegate zlonamerno darilo, naj še enkrat ponovimo sporočilo iz naslova: Če vam bo Božiček letos prinesel viruse, krivca poiščite v ogledalu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki (intervju) Barbara Tekavec Verlič, CIO leta 2018: Slovenija ima enega najbolj razvitih IKT-sektorjev 2

Barbara Tekavec Verlič, IT-menedžer v Pivovarni Laško Union, je prejemnica dvanajste nagrade CIO leta, ki so jo podelili na osrednjem...

IKT
Članki
Članki To so kandidatke za nagrado CIO leta 2018

Jutri bodo v Kongresnem centru Brdo dvanajstič podelili nagrado CIO leta za izjemne dosežke na področju IKT-menedžmenta v Sloveniji....

IKT
Članki
Članki Koga dejansko posluša vaša spletna aplikacija?

Spletne in druge aplikacije je mogoče enostavno prevarati, če njihovi snovalci niso bili pozorni pri vgradnji varnostnih mehanizmov

IKT
Članki
Članki Dinit Card Services predstavil plačevanje prek obogatene resničnosti

Premierno so prikazali nakup virtualnih dobrin (hologramov) z uporabo očal za obogateno oziroma mešano resničnost HoloLens in mobilnega...

IKT
Članki
Članki Povpraševanje po IKT-izobraževanju raste, posebej po spletnem

Pogledali smo, kako vodilna podjetja s področja IKT-izobraževanja vidijo svoje izobraževalne programe in izkušnje ter širša gibanja...

IKT
Članki
Članki IFA 2018: V Berlinu lahko te dni na vsakem koraku srečaš pamet

Na sejmu potrošniške elektronike, ki je včeraj v Berlinu odprl vrata, spoznavamo, kako nas umetna pamet lahko posluša, a ne nujno tudi...