IKT

Če vam bo Božiček letos prinesel virus, krivca poiščite v ogledalu

Ob božičnih in novoletnih praznikih se varnostna tveganja za podjetja povečajo, opozarja T-Systems, angleški oddelek nemškega Deutsche Telekoma, ki je specializiran za IT in varnostna vprašanja. Nekatere ocene letošnje celoletne škode zaradi hekerskih napadov so že kar vratolomne – gibljejo se tudi okrog bilijona evrov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

22.12.2017 10:00
Čas branja: 3 min

Med prazniki naraste število ljudi, ki delajo zunaj svojega delovnega mesta ter do podjetniških omrežij in podatkov dostopajo od koderkoli. V raziskavi podjetja T-Systems je četrtina anketiranih (24 odstotkov) potrdila, da v dneh, ko ne hodijo na delovno mesto, pogosto dostopajo do službene e-pošte in dokumentov iz brezplačnih omrežij wi-fi. Takšna omrežja so nezanesljivi portali, ki jih hekerji zlahka zlorabijo in tako pridejo do občutljivih podatkov in dokumentov, če se le da, pa tudi do denarja.

Ne vstopajte v nevarna omrežja

Približno 10 odstotkov anketiranih zaposlenih uporablja tudi brezplačne USB točke za polnjenje svojih mobilnih naprav, ki jih je tudi možno zlorabiti za prenos virusov in druge zlonamerne programske opreme.

Poleg tega je 28 odstotkov anketiranih potrdilo, da službene dokumente pošiljajo na svoj zasebni e-naslov ali z njega, s čimer se varnostna tveganja še dodatno povečajo. Prav tako nevarno je povezovanje digitalnih fotoaparatov, USB-pomnilnike in spominskih kartic na službeni računalnik, kar največkrat počnemo zaradi prenosa ali deljenja fotografij in tako še dodatno povečujemo tveganje.

Glavni problem je pomanjkanje znanja o varnosti, saj po raziskavi podjetja T-Systems skoraj tretjina zaposlenih ni bila nikoli vključena v varnostno usposabljanje, ki bi jim omogočilo, da sebe in druge zaščitijo pred spletnimi in drugimi informacijskimi grožnjami.

Največje tveganje in hkrati ključ do rešitve

»Redno usposabljanje zaposlenih o varnostnih ukrepih je verjetno najučinkovitejši ukrep, s katerim lahko organizacije bistveno zmanjšajo tveganje pred virusi in drugo zlonamerno programsko opremo, tudi ob praznikih,« svetuje Scott Cairns, vodja kibernetske varnosti pri T-Systems.

Njihova raziskava je še pokazala, da mnogi zaposleni niso dobro informirani o številnih načinih, na katere se lahko njihove naprave okužijo z virusi in drugo zlonamerno programsko opremo, kar nepridipravi ob praznikih še lažje izkoristijo. »Tisti, ki mislijo, da so zelo informirani,«, opozarja Scott Cairns, »pogosto na vprašanja o varnosti odgovarjajo napačno.« Zaposleni so zato največje varnostno tveganje za podjetja, posebej v prazničnih dneh, ko do službene e-pošte in dokumentov dostopajo od koderkoli. Taisti delavci so hkrati tudi ključ za krepitev varnosti, če podjetja zanje organizirajo varnostno usposabljanje.

Med malo in več sto milijardami

Pomena tovrstnega usposabljanja se v mnogih podjetjih še vedno ne zavedajo dovolj. Nekoliko starejše poročilo družbe Deutsche Telekom o kibernetski varnosti na primer navaja, da polovica odločevalcev v političnem in ekonomskem sektorju ocenjuje, da je tveganje za resno škodo zaradi hekerskih napadov majhno. »Ocena je napačna,« poudarja T-Systems in med drugim spominja na primer, kako je bilo leta 2013 med nakupovalno božično sezono v ZDA ukradenih 160 milijonov podatkovnih zapisov potrošnikov, med drugim številk kreditnih kartic in PIN-ov.

The Wall Street Journal je leta 2014 škodo zaradi zlonamerne programske opreme samo v ZDA ocenil na 100 milijard dolarjev (85 milijard evrov). Leta 2015 je britanska zavarovalniška družba Lloyd’s globalno škodo zaradi kibernetskih napadov zaokrožila na 400 milijard dolarjev (337 milijard evrov) letno. Analitsko podjetje Juniper pa ocenjuje, da se je škoda zaradi kiberkriminala med letoma 2013 in 2015 početverila, med letoma 2015 in 2019 pa se bo znova početverila.

Največja grožnja za podjetja v svetu

Juniper letošnjo škodo ocenjuje na okrogel bilijon dolarjev (843 milijard evrov), za leto 2019 pa napoveduje 2,1 bilijona dolarjev (1.771 milijard evrov). Svetovni gospodarski forum (WEF) opozarja, da je škoda še višja, saj znaten del kibernetskega kriminala ostaja skrit, posebej na področju industrijskega vohunjenja, kjer je težko odkrivati nepooblaščene dostope do zaupnih podatkov in dokumentov.

V svoji globalni raziskavi o IT-varnosti podjetje Kaspersky Lab ugotavlja, da je 90 odstotkov podjetij že bilo žrtev kibernetskega napada. Izvršni direktor in predsednik IBM-a Ginni Rometty pa je dejal, da kibernetski kriminal lahko postane največja grožnja za vsako podjetje na svetu.

Če kljub vsemu s službenimi podatki še vedno vstopate v nezavarovana omrežja in s tem tudi ob božično-novoletnih praznikih tvegate zlonamerno darilo, naj še enkrat ponovimo sporočilo iz naslova: Če vam bo Božiček letos prinesel viruse, krivca poiščite v ogledalu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
IKT
Tristo tisočakov so letos Slovencem odnesli prijavljeni izsiljevalski virusi
IKT
IKTMiran Varga Tristo tisočakov so letos Slovencem odnesli prijavljeni izsiljevalski virusi

»Izsiljevalci že višajo vsote za odkup ugrabljenih podatkov. Te zadnji mesec dosegajo celo štiri ali pet tisoč evrov. Škode v Sloveniji prijavljenih primerov, ki pa jih na SI-CERT verjetno vidimo manj kot polovico, je letos že za 300 tisoč evrov,« pravi Gorazd Božič, vodja odzivnega centra SI–CERT.

FINANCE
IKT
Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni
IKT
IKTMiran Varga Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni 1

To je le eden izmed podatkov, ki je presenetil marsikaterega udeleženca dogodka RoglIT 2018, s katerim je podjetje Unistar PRO odprlo letošnjo sezono domačih poslovno-tehničnih konferenc. Rdeča nit dogodka, ki danes in jutri poteka v Mariboru pod sloganom »Varni. Povezani.«, je informacijska varnost.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Topjob
8 načinov, kako še lahko izboljšate blagovno znamko delodajalca
Topjob
TopjobLana Dakić 8 načinov, kako še lahko izboljšate blagovno znamko delodajalca

Gradite jo okoli zgodb zaposlenih, pokažite talentom, kako je delati pri vas, in izkoristite prednosti družabnih omrežij

FINANCE
Okolje & energija
Svetovni ekonomski forum: največje tveganje je okoljsko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Svetovni ekonomski forum: največje tveganje je okoljsko 1

V letošnjem Globalnem poročilu o tveganjih Svetovnega ekonomskega foruma so okoljska tveganja najštevilčnejša med tveganji, ki nam grozijo.

FINANCE
Topjob
Kako starejše bolje vključiti v delovni proces
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B