Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Nekatere slovenske ponudnike dokumentnih sistemov in rešitev za upravljanje vsebin smo povprašali, kaj se dogaja na domačem trgu, kako se slovenska podjetja pri uvajanju dokumentnih sistemov lahko primerjajo s tujino, po kakšnih storitvah je največ povpraševanja ter kakšne novosti so pripravili letos
Dokument, prosim, naredi mi to Dokument, prosim, naredi mi to »Kako misliš, da bomo dokumentom in sistemom govorili, kaj naj postorijo,« me je z začudenjem pogledal prijatelj ob pogovoru, kako bo videti tehnološko navdahnjena pisarniška prihodnost.
Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov Z dokumenti so neločljivo povezani procesi, aplikacije in predvsem ljudje.

Pazite, da vam jutri ne ukradejo telefona

Čas branja: 3 min
29.12.2017  04:00
Slovenska policija največ prijav tatvin mobilnih telefonov prejme konec tedna. Največ jih je ob sobotah, ko je v primerjavi z drugimi dnevi prijavljenih kar 30 odstotkov več tatvin.
Pazite, da vam jutri ne ukradejo telefona
Foto: AntonioGuillem

Ukradeni telefoni večinoma končajo na vzhodnih trgih, le manjši delež se jih znova pojavi v slovenskih omrežjih. Raziskanost tatvin mobilnih telefonov je približno 20-odstotna, pravijo na policiji.

Možnost, da svoj telefon dobite nazaj, je veliko večja, če policiji takoj po kraji sporočite številko IMEI. Kot pravijo, je uporabniki velikokrat ne vedo, zato se postopek izsleditve še podaljša. Policija namreč od vseh operaterjev zahteva, da se za številko IMEI vklopi sporočanje o aktivnosti aparata v omrežju. To lahko storijo le na območju Slovenije, v tujini pa ne. S pomočjo izpisa telefonskega prometa poskušajo izslediti trenutnega posestnika, nato pa sledijo nadaljnje aktivnosti za določitev mikrolokacije in zaseg telefona.

Policija svetuje, da si zapišete številko IMEI svojega telefona, krajo pa čim prej prijavite in o njej obvestite tudi mobilnega operaterja. Priporočajo tudi, da se registrirate in vključite aplikacijo »Find my iPhone« (za iphone) oziroma aktivirate lokacijo in aplikacijo »Find my phone« (za aparate z Androidom). Podrobne nastavitve in dodatni nasveti so na voljo na spletni strani Varni na internetu, in sicer posebej za iphone in za Android.

So pa storilci postali že dovolj spretni, da telefonom spremenijo tudi IMEI-številke. V takih primerih jih je zelo težko oziroma skoraj nemogoče izslediti.

Ne pozabite na samozaščitne ukrepe

Policija svetuje, da v telefonih ne shranjujete pomembnih vsebin, kot so fotografije ali dokumenti podjetja. Redno shranjujte rezervno kopijo vsebine telefona na računalniku ali v oblaku. Pri tem lahko izberete shrambo v oblaku ponudnika mobilnega aparata, shrambo v oblaku mobilnega operaterja ali katero drugo shrambo v oblaku (na primer Dropbox, Koofr, OneDrive, Google Foto …).

Predstavnik policije pojasnjuje, da storilci kazniva dejanja najpogosteje opravijo tam in takrat, ko občani opustijo samozaščitne ukrepe. Takšne kraje storilci pred dejanjem opazujejo in izberejo primeren trenutek. Zadošča že krajša odsotnost oškodovanca ali samo trenutek, ko ta odmakne pogled od mobilnega telefona ali torbice s telefonom. Obsežen nabor preventivnih nasvetov lahko najdete TUKAJ.

Podobno svojim strankam svetujejo tudi mobilni operaterji. V A1 so nam povedali, da je kraj in izgub telefonov čedalje več, v Telekomu Slovenije pa poudarjajo, da do izgube podatkov lahko pride tudi zaradi okvare mobitela, zato uporabnikom svetujejo redno posodabljanje varnostne kopije podatkov.

Telefon je lahko drag, vsebina pa neprecenljiva

Mobilne telefone kradejo precej pogosteje, kot misli večina uporabnikov, nič manj pogosto pa jih njihovi lastniki tudi izgubijo. V ZDA, kjer so tovrstne statistike najbolj popolne, ukradejo vsak deseti telefon, več kot polovica (68 odstotkov) okradenih lastnikov pa nikoli ne obnovi vseh podatkov, ki so jih imeli v ukradenem telefonu. Tako vsaj ugotavlja raziskovalno podjetje IDG Research v raziskavi, ki so jo opravili po naročilu družbe Lookoutcell. V Sloveniji podobnih raziskav nimamo, če pa upoštevamo uradne prijave kraj, lahko ugotovimo, da je pri nas ukraden vsak tisoči telefon.

Izginjajo sredi belega dne

V ZDA lastniki ne prijavijo 60 odstotkov kraj mobilnega telefona, deset odstotkov pa jih telefona sploh ne poskuša najti, ker ne vedo, kje in kako bi sploh začeli. V 12 odstotkih primerov kraje imajo lastniki dodatne stroške, v okrog devetih odstotkih pa pride tudi do kraje identitete. Žrtve so pripravljene za vrnitev osebnih podatkov plačati od 500 do tisoč dolarjev.

Podjetje IDG Research priporoča, da se o varnem ravnanju s telefoni učimo iz svojih in tujih napak, pa tudi iz ugotovitev njihovih raziskav. Naštejmo jih nekaj:

  • okrog 44 odstotkov kraj se zgodi, ko žrtev pusti telefon brez nadzora na javnem mestu,
  • približno 14 odstotkov odtujenih telefonov ukradejo vlomilci v avto ali stanovanje,
  • v 11 odstotkih telefone ukradejo lastniku neposredno iz roke, žepa ali ročne torbice,
  • telefoni (in druge mobilne naprave) večinoma izginjajo sredi belega dne – približno 40 odstotkov žrtev je navedlo, da so jim telefon ukradli med kosilom in ob koncu delovnika, medtem ko jih je samo 18 odstotkov brez svoje naprave ostalo med 22. in 5. uro zjutraj,
  • največ telefonov je bilo ukradenih v restavracijah (16 odstotkov), barih in nočnih klubih (11 odstotkov), na delovnem mestu (11 odstotkov), v javnem prevozu (šest odstotkov) in na ulici (pet odstotkov).

Na koncu lahko le svetujemo, da imejte svoj telefon vedno na očeh, tisti, ki imate drage telefone ali pa v telefonih hranite pomembne podatke, pa se na potovanje morda odpravite s cenejšim rezervnim aparatom.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki (intervju) Barbara Tekavec Verlič, CIO leta 2018: Slovenija ima enega najbolj razvitih IKT-sektorjev 2

Barbara Tekavec Verlič, IT-menedžer v Pivovarni Laško Union, je prejemnica dvanajste nagrade CIO leta, ki so jo podelili na osrednjem...

IKT
Članki
Članki To so kandidatke za nagrado CIO leta 2018

Jutri bodo v Kongresnem centru Brdo dvanajstič podelili nagrado CIO leta za izjemne dosežke na področju IKT-menedžmenta v Sloveniji....

IKT
Članki
Članki Koga dejansko posluša vaša spletna aplikacija?

Spletne in druge aplikacije je mogoče enostavno prevarati, če njihovi snovalci niso bili pozorni pri vgradnji varnostnih mehanizmov

IKT
Članki
Članki Dinit Card Services predstavil plačevanje prek obogatene resničnosti

Premierno so prikazali nakup virtualnih dobrin (hologramov) z uporabo očal za obogateno oziroma mešano resničnost HoloLens in mobilnega...

IKT
Članki
Članki Povpraševanje po IKT-izobraževanju raste, posebej po spletnem

Pogledali smo, kako vodilna podjetja s področja IKT-izobraževanja vidijo svoje izobraževalne programe in izkušnje ter širša gibanja...

IKT
Članki
Članki IFA 2018: V Berlinu lahko te dni na vsakem koraku srečaš pamet

Na sejmu potrošniške elektronike, ki je včeraj v Berlinu odprl vrata, spoznavamo, kako nas umetna pamet lahko posluša, a ne nujno tudi...