IKT

Pazite, da vam jutri ne ukradejo telefona

Slovenska policija največ prijav tatvin mobilnih telefonov prejme konec tedna. Največ jih je ob sobotah, ko je v primerjavi z drugimi dnevi prijavljenih kar 30 odstotkov več tatvin.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

29.12.2017 04:00
Čas branja: 3 min

Ukradeni telefoni večinoma končajo na vzhodnih trgih, le manjši delež se jih znova pojavi v slovenskih omrežjih. Raziskanost tatvin mobilnih telefonov je približno 20-odstotna, pravijo na policiji.

Možnost, da svoj telefon dobite nazaj, je veliko večja, če policiji takoj po kraji sporočite številko IMEI. Kot pravijo, je uporabniki velikokrat ne vedo, zato se postopek izsleditve še podaljša. Policija namreč od vseh operaterjev zahteva, da se za številko IMEI vklopi sporočanje o aktivnosti aparata v omrežju. To lahko storijo le na območju Slovenije, v tujini pa ne. S pomočjo izpisa telefonskega prometa poskušajo izslediti trenutnega posestnika, nato pa sledijo nadaljnje aktivnosti za določitev mikrolokacije in zaseg telefona.

Policija svetuje, da si zapišete številko IMEI svojega telefona, krajo pa čim prej prijavite in o njej obvestite tudi mobilnega operaterja. Priporočajo tudi, da se registrirate in vključite aplikacijo »Find my iPhone« (za iphone) oziroma aktivirate lokacijo in aplikacijo »Find my phone« (za aparate z Androidom). Podrobne nastavitve in dodatni nasveti so na voljo na spletni strani Varni na internetu, in sicer posebej za iphone in za Android.

So pa storilci postali že dovolj spretni, da telefonom spremenijo tudi IMEI-številke. V takih primerih jih je zelo težko oziroma skoraj nemogoče izslediti.

Ne pozabite na samozaščitne ukrepe

Policija svetuje, da v telefonih ne shranjujete pomembnih vsebin, kot so fotografije ali dokumenti podjetja. Redno shranjujte rezervno kopijo vsebine telefona na računalniku ali v oblaku. Pri tem lahko izberete shrambo v oblaku ponudnika mobilnega aparata, shrambo v oblaku mobilnega operaterja ali katero drugo shrambo v oblaku (na primer Dropbox, Koofr, OneDrive, Google Foto …).

Predstavnik policije pojasnjuje, da storilci kazniva dejanja najpogosteje opravijo tam in takrat, ko občani opustijo samozaščitne ukrepe. Takšne kraje storilci pred dejanjem opazujejo in izberejo primeren trenutek. Zadošča že krajša odsotnost oškodovanca ali samo trenutek, ko ta odmakne pogled od mobilnega telefona ali torbice s telefonom. Obsežen nabor preventivnih nasvetov lahko najdete TUKAJ.

Podobno svojim strankam svetujejo tudi mobilni operaterji. V A1 so nam povedali, da je kraj in izgub telefonov čedalje več, v Telekomu Slovenije pa poudarjajo, da do izgube podatkov lahko pride tudi zaradi okvare mobitela, zato uporabnikom svetujejo redno posodabljanje varnostne kopije podatkov.

Telefon je lahko drag, vsebina pa neprecenljiva

Mobilne telefone kradejo precej pogosteje, kot misli večina uporabnikov, nič manj pogosto pa jih njihovi lastniki tudi izgubijo. V ZDA, kjer so tovrstne statistike najbolj popolne, ukradejo vsak deseti telefon, več kot polovica (68 odstotkov) okradenih lastnikov pa nikoli ne obnovi vseh podatkov, ki so jih imeli v ukradenem telefonu. Tako vsaj ugotavlja raziskovalno podjetje IDG Research v raziskavi, ki so jo opravili po naročilu družbe Lookoutcell. V Sloveniji podobnih raziskav nimamo, če pa upoštevamo uradne prijave kraj, lahko ugotovimo, da je pri nas ukraden vsak tisoči telefon.

Izginjajo sredi belega dne

V ZDA lastniki ne prijavijo 60 odstotkov kraj mobilnega telefona, deset odstotkov pa jih telefona sploh ne poskuša najti, ker ne vedo, kje in kako bi sploh začeli. V 12 odstotkih primerov kraje imajo lastniki dodatne stroške, v okrog devetih odstotkih pa pride tudi do kraje identitete. Žrtve so pripravljene za vrnitev osebnih podatkov plačati od 500 do tisoč dolarjev.

Podjetje IDG Research priporoča, da se o varnem ravnanju s telefoni učimo iz svojih in tujih napak, pa tudi iz ugotovitev njihovih raziskav. Naštejmo jih nekaj:

  • okrog 44 odstotkov kraj se zgodi, ko žrtev pusti telefon brez nadzora na javnem mestu,
  • približno 14 odstotkov odtujenih telefonov ukradejo vlomilci v avto ali stanovanje,
  • v 11 odstotkih telefone ukradejo lastniku neposredno iz roke, žepa ali ročne torbice,
  • telefoni (in druge mobilne naprave) večinoma izginjajo sredi belega dne – približno 40 odstotkov žrtev je navedlo, da so jim telefon ukradli med kosilom in ob koncu delovnika, medtem ko jih je samo 18 odstotkov brez svoje naprave ostalo med 22. in 5. uro zjutraj,
  • največ telefonov je bilo ukradenih v restavracijah (16 odstotkov), barih in nočnih klubih (11 odstotkov), na delovnem mestu (11 odstotkov), v javnem prevozu (šest odstotkov) in na ulici (pet odstotkov).

Na koncu lahko le svetujemo, da imejte svoj telefon vedno na očeh, tisti, ki imate drage telefone ali pa v telefonih hranite pomembne podatke, pa se na potovanje morda odpravite s cenejšim rezervnim aparatom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Dražbe
Policija na dražbo pošilja dva konja in tri pse; cene od 150 do 500 evrov
Dražbe
DražbeAleš Perčič Policija na dražbo pošilja dva konja in tri pse; cene od 150 do 500 evrov

Policija išče nove lastnike petih "upokojenih" službenih živali

Moje finance
Nakup
Kateri pametni telefon je pravšnji zame?
Moje finance
Pameten nakupMiran Varga Kateri pametni telefon je pravšnji zame?

Številni se v poplavi ponudbe mobilnih telefonov ne znajdejo več ali pa bi v prostem času raje počeli kaj drugega, kot študirali razlike med na tisoče mobilniki. Da bi vam olajšali te nakupne zagate, smo pripravili preprost nakupovalni vodnik po pametnih mobilnih telefonih.

FINANCE
Intervju s kriminalisti: kako naša policija preiskuje kriptokriminal
Finance
Marja Milič Intervju s kriminalisti: kako naša policija preiskuje kriptokriminal 5

Matjaž Škraba in Martin Romih za revijo Moje finance o kriptokriminalu ter kako ga preiskuje policija

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

Moje finance
Razno
(intervju) Kako naša policija preiskuje kriptokriminal
Moje finance
RaznoMarja Milič (intervju) Kako naša policija preiskuje kriptokriminal

Vrednosti kriptovalut strmo rastejo, vse več je tudi prevar, ki zlorabljajo imena, kot so kripto-, bit­coin, blockchain... V začetku decembra pa so bili na pohodu še hekerji, ki so si prisvojili 4.700 bitcoi­nov, ki jih je hranilo slovensko podjetje Nicehash. Zato smo preverili, kako kriptoprevare raziskujejo naši policisti in kako vam lahko pomagajo, če vam kdo ukrade recimo bit­coin. Pogovarjali smo se z operativcema Matjažem Škrabo iz centra za računalniško preiskovanje ter Martinom Romihom iz sektorja za gospodarsko kriminaliteto, oba iz uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi.  

FINANCE
Manager
Novosti in govorice: gedžeti v letu 2018
Manager
ManagerBlažej Kupec Novosti in govorice: gedžeti v letu 2018

Novinci med pametnimi telefoni – za piko na i pa še naprava za navidezno resničnost.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B