Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike?  Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike? Še pred nekaj leti smo lahko zasledili ogromno ponudb za tablice, zdaj je ta trend, vsaj v Sloveniji, nekoliko usahnil. Glavni razlog je bila (ne)funkcionalnost tablic, ki so bile pravzaprav le povečan mobilni telefon.
Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo Bi vrata odpirali z mobilnikom? Ta funkcionalnost je morebiti res redkeje uporabna v poslovnem svetu, je pa toliko bolj zanimiva v potrošniškem segmentu.
Poslovno obveščanje: S selitvijo v oblak postaja dostopno tudi manjšim podjetjem Poslovno obveščanje: S selitvijo v oblak postaja dostopno tudi manjšim podjetjem Vsi vodilni globalni proizvajalci poslovnih informacijskih sistemov so že ponudili storitve poslovnega obveščanja v oblaku, kar uporabnikom močno poceni in poenostavi pripravo podatkov za odločanje
Malo poglejte, na čem temeljijo vaše odločitve Malo poglejte, na čem temeljijo vaše odločitve Veliko lastnikov, nadzornikov in direktorjev ne vidi vrednosti naložb v informacijske tehnologije. In prav to zavira tako digitalizacijo kot uvajanje sodobnih analitičnih orodij.
Napoved za leto 2025: Vsakih 18 sekund bomo imeli eno digitalno interakcijo Napoved za leto 2025: Vsakih 18 sekund bomo imeli eno digitalno interakcijo Količina podatkov v svetu se bo v prihodnjih šestih letih povečevala za povprečno 61 odstotkov na leto in z lanskih 33 do leta 2025 narasla na 175 zetabajtov; delež podatkov, ki se takoj obdelujejo, bo do tedaj dosegel skoraj tretjino.

Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
ikt   dodaj
informacijska...   dodaj
Pavle Jazbec dodaj
Unistar dodaj
Igor Hostnik dodaj
 
Čas branja: 3 min
19.01.2018  14:45
To je le eden izmed podatkov, ki je presenetil marsikaterega udeleženca dogodka RoglIT 2018, s katerim je podjetje Unistar PRO odprlo letošnjo sezono domačih poslovno-tehničnih konferenc. Rdeča nit dogodka, ki danes in jutri poteka v Mariboru pod sloganom »Varni. Povezani.«, je informacijska varnost.
Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni
»Kibernetska varnost ni le IT, temveč poslovni izziv,« je dejal Igor Hostnik, direktor prodaje in marketinga v podjetju Unistar PRO.

Obveščaj me o novih člankih:  
ikt   dodaj
informacijska tehnologija   dodaj
Pavle Jazbec dodaj
Unistar dodaj
Igor Hostnik dodaj

»Informacijska varnost je žgoča tema, niti najmanj ni enostavna, saj gre za kombinacijo ljudi, procesov in tehnologije. Poslovanje, procese in človeka je treba pametno umestiti v digitalni svet,« je uvodoma dejal Pavle Jazbec, izvršni direktor družbe Unistar PRO. S sodelavci je v nadaljevanju predstavil tehnološke in organizacijske smernice, s katerimi se bodo letos in v prihodnjih letih srečevale organizacije. Trendi v svetu kažejo, da večina podjetij digitalno preobrazbo jemlje resno; 93 odstotkov vodstev podjetij namreč v prihodnjih dveh letih načrtuje bolj ali manj temeljito reorganizacijo poslovanja, 77 odstotkov pa jih že koraka po poti lastne digitalne preobrazbe.

Skladnost (še) ni varnost

V letu, ki ga bosta zaznamovali evropski regulativi – uredba GDPR in direktiva NIS –, se podjetja več posvečajo zaščiti in ravnanju s podatki. A pristop, ki ga ubirajo, je pogosto napačen, saj želijo predvsem doseči skladnost z regulativo, namesto da bi izzive reševala celostno ter vpeljala kakovostne rešitve zagotavljanja in upravljanja informacijske varnosti.

Direktor prodaje in marketinga Igor Hostnik je udeležencem konference predstavil vpliv kibernetičnih groženj na poslovanje in pojasnil, da se morajo podjetja tega bolj zavedati, saj se danes njihovo poslovanje srečuje z drugačnimi, novimi varnostnimi tveganji kot pred leti. Udeležence je nato pomiril z izjavo, da kibernetske grožnje vendarle niso neustavljive niti niso znanstvena fantastika.

A sledil je nov »šok«, ko je predstavil povzetek raziskave, ki razkriva, da podjetja v Evropski uniji tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni. »Podjetje, ki meni, da se mu varnostni incidenti ne dogajajo, laže samo sebi,« je dejal.

Varnostni incidenti po njegovih besedah podjetjem povzročajo stroške, nekatera jih znajo pravilno izračunati, druga ne. Posredni stroški so praviloma višji od neposrednih, saj gre za izgubo ugleda in posla, pa tudi za višje zavarovalne premije in stroške financiranja, motnje poslovnih procesov, slabše odnose s strankami in podobno. »V očeh vodilnih je varnost strošek, a gre za nujen izdatek. Je pa res, da strošek za varnost ni premo sorazmeren z zrelostjo informatike. Kibernetska varnost namreč ni le IT, temveč poslovni izziv,« pojasnjuje Hostnik.

Izziv sta že odkrivanje in komuniciranje varnostnih incidentov

Varnostni strokovnjaki iz družbe Unistar PRO so udeležencem konference RoglIT predstavili, zakaj je pravilno odzivanje na varnostne incidente odločilnega pomena. Prvi izziv je že njihovo odkrivanje, nato pa tudi ustrezno komuniciranje z zaposlenimi, strankami in regulatornimi organi ter organi pregona.

Če naj se podjetja izognejo ali pa vsaj omilijo ohromitev poslovanja, je preventiva sicer učinkovita, a ni vedno izvedljiva. Načrt neprekinjenega poslovanja mora odgovoriti na vprašanje, kaj vse se lahko podjetju zgodi. Podjetje mora zato glede skrbi za varnost poslovanja opredeliti kritične poslovne procese, opraviti analizo vpliva na poslovanje ter analizo upravljanja tveganj, šele nato se lahko loti ustreznih ukrepov varovanja podatkov, procesov in poslovanja.

»Vzpostaviti je treba sistem zaznavanja varnostnih incidentov – te prakse, žal, v slovenskih podjetjih skoraj ni. Odziv je odvisen tudi od kategorizacije oziroma razvrstitve tveganj. Vsako krizo oziroma varnostni incident mora podjetje ustrezno komunicirati, primerno predstaviti. Pometanje pod preprogo in pretvarjanje, da se nič ni zgodilo, ne pride v poštev,« je povedala Alenka Glas, samostojna specialistka s področja informacijske varnosti.

V nadaljevanju konference bodo strokovnjaki podjetja Unistar PRO in partnerskih podjetij predstavili več primerov dobrih praks ter na delavnicah preverili, kako prepoznati varnostne grožnje in se pred njimi učinkovito (u)braniti.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki Predstavljamo prvo banko, ki se seli v Amazonov oblak

Moneta Money Bank, četrta največja češka banka z več kot milijon komitenti in 190 poslovalnicami, je v oblak preselila že dobro...

IKT
Članki
Članki Še vedno uporabljate Windows 7? Čez pol leta boste ostali brez podpore in posodobitev. 22

Več kot tretjino računalnikov še vedno poganja operacijski sistem, ki se mu izteka rok uporabe

OGLAS
IKT
Članki
Članki Uporabniki SAP najbolj enostavno do poslovnih poročil

SAP Analytics Cloud poenostavlja uvedbo najsodobnejših tehnologij in pristopov za izboljšanje odločanja z uporabo naprednih poslovnih...

IKT
Članki
Članki Kibernetski kriminalci: Glavni cilj je denar, recimo iz zlorabe notranjih informacij borznih družb 2

Kako kibernetski kriminalci prek gesla za elektronsko pošto tajnice direktorja podjetja pridejo do notranjih informacij

IKT
Članki
Članki  Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike? 4

Še pred nekaj leti smo lahko zasledili ogromno ponudb za tablice, zdaj je ta trend, vsaj v Sloveniji, nekoliko usahnil. Glavni razlog je...

OGLAS
IKT
Članki
Članki Sodobna omrežja za optimalno podporo aplikacijam in uporabniški izkušnji

Upravljanje in načrtovanje omrežij je čedalje večji izziv – krivci za to so vse večja razpršenost podatkov, čedalje bolj...

IKT
Članki
Članki Predstavljamo pet novosti Amazonovega oblaka

Amazon Web Services je na konferenci AWS Summit v Varšavi – gre za njihov prvi tovrstni dogodek v srednji in vzhodni Evropi –...