IKT

Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni

To je le eden izmed podatkov, ki je presenetil marsikaterega udeleženca dogodka RoglIT 2018, s katerim je podjetje Unistar PRO odprlo letošnjo sezono domačih poslovno-tehničnih konferenc. Rdeča nit dogodka, ki danes in jutri poteka v Mariboru pod sloganom »Varni. Povezani.«, je informacijska varnost.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

FINANCE
IKT
Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024
IKT
IZOBRAŽEVANJE
IKTPodpornik projekta Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024

Udeleženci usposabljanja bodo pridobili bistvena znanja za odličnost pri razvoju aplikacij v Microsoftovem ekosistemu

FINANCE
IKT
Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji
IKT
BREZPLAČNI DOGODEK O DIGITALNI PREOBRAZBI
IKTPodpornik projekta Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji

Agencija Spletna postaja, agencija Kokos, Squalomail in Intera organizirajo ekskluzivni brezplačni dogodek, na katerem boste spoznali preizkušene metode premagovanja prodajnih izzivov

FINANCE
IKT
Huawei bo vsako leto 30 mladim strokovnjakom omogočil izobraževanje in finančno podpro – prijave sprejemajo tudi iz Slovenije
IKT
PODPORA MLADIM IKT-TALENTOM
IKTPodpornik projekta Huawei bo vsako leto 30 mladim strokovnjakom omogočil izobraževanje in finančno podpro – prijave sprejemajo tudi iz Slovenije

Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) in Huawei sta lansirala nov globalni program za talente »Generation Connect Young Leadership«

Avtor
avtor
19.01.2018 14:45
Čas branja: 3 min
Podjetja v EU tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni
»Kibernetska varnost ni le IT, temveč poslovni izziv,« je dejal Igor Hostnik, direktor prodaje in marketinga v podjetju Unistar PRO.

»Informacijska varnost je žgoča tema, niti najmanj ni enostavna, saj gre za kombinacijo ljudi, procesov in tehnologije. Poslovanje, procese in človeka je treba pametno umestiti v digitalni svet,« je uvodoma dejal Pavle Jazbec, izvršni direktor družbe Unistar PRO. S sodelavci je v nadaljevanju predstavil tehnološke in organizacijske smernice, s katerimi se bodo letos in v prihodnjih letih srečevale organizacije. Trendi v svetu kažejo, da večina podjetij digitalno preobrazbo jemlje resno; 93 odstotkov vodstev podjetij namreč v prihodnjih dveh letih načrtuje bolj ali manj temeljito reorganizacijo poslovanja, 77 odstotkov pa jih že koraka po poti lastne digitalne preobrazbe.

Skladnost (še) ni varnost

V letu, ki ga bosta zaznamovali evropski regulativi – uredba GDPR in direktiva NIS –, se podjetja več posvečajo zaščiti in ravnanju s podatki. A pristop, ki ga ubirajo, je pogosto napačen, saj želijo predvsem doseči skladnost z regulativo, namesto da bi izzive reševala celostno ter vpeljala kakovostne rešitve zagotavljanja in upravljanja informacijske varnosti.

Direktor prodaje in marketinga Igor Hostnik je udeležencem konference predstavil vpliv kibernetičnih groženj na poslovanje in pojasnil, da se morajo podjetja tega bolj zavedati, saj se danes njihovo poslovanje srečuje z drugačnimi, novimi varnostnimi tveganji kot pred leti. Udeležence je nato pomiril z izjavo, da kibernetske grožnje vendarle niso neustavljive niti niso znanstvena fantastika.

A sledil je nov »šok«, ko je predstavil povzetek raziskave, ki razkriva, da podjetja v Evropski uniji tedensko v povprečju doletita 2,5 varnostna incidenta, pri katerih so napadalci uspešni. »Podjetje, ki meni, da se mu varnostni incidenti ne dogajajo, laže samo sebi,« je dejal.

Varnostni incidenti po njegovih besedah podjetjem povzročajo stroške, nekatera jih znajo pravilno izračunati, druga ne. Posredni stroški so praviloma višji od neposrednih, saj gre za izgubo ugleda in posla, pa tudi za višje zavarovalne premije in stroške financiranja, motnje poslovnih procesov, slabše odnose s strankami in podobno. »V očeh vodilnih je varnost strošek, a gre za nujen izdatek. Je pa res, da strošek za varnost ni premo sorazmeren z zrelostjo informatike. Kibernetska varnost namreč ni le IT, temveč poslovni izziv,« pojasnjuje Hostnik.

Izziv sta že odkrivanje in komuniciranje varnostnih incidentov

Varnostni strokovnjaki iz družbe Unistar PRO so udeležencem konference RoglIT predstavili, zakaj je pravilno odzivanje na varnostne incidente odločilnega pomena. Prvi izziv je že njihovo odkrivanje, nato pa tudi ustrezno komuniciranje z zaposlenimi, strankami in regulatornimi organi ter organi pregona.

Če naj se podjetja izognejo ali pa vsaj omilijo ohromitev poslovanja, je preventiva sicer učinkovita, a ni vedno izvedljiva. Načrt neprekinjenega poslovanja mora odgovoriti na vprašanje, kaj vse se lahko podjetju zgodi. Podjetje mora zato glede skrbi za varnost poslovanja opredeliti kritične poslovne procese, opraviti analizo vpliva na poslovanje ter analizo upravljanja tveganj, šele nato se lahko loti ustreznih ukrepov varovanja podatkov, procesov in poslovanja.

»Vzpostaviti je treba sistem zaznavanja varnostnih incidentov – te prakse, žal, v slovenskih podjetjih skoraj ni. Odziv je odvisen tudi od kategorizacije oziroma razvrstitve tveganj. Vsako krizo oziroma varnostni incident mora podjetje ustrezno komunicirati, primerno predstaviti. Pometanje pod preprogo in pretvarjanje, da se nič ni zgodilo, ne pride v poštev,« je povedala Alenka Glas, samostojna specialistka s področja informacijske varnosti.

V nadaljevanju konference bodo strokovnjaki podjetja Unistar PRO in partnerskih podjetij predstavili več primerov dobrih praks ter na delavnicah preverili, kako prepoznati varnostne grožnje in se pred njimi učinkovito (u)braniti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
IKT
Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti
IKT
IKTMiran Varga Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti

Evropska unija bo z uveljavitvijo Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Direktive za varnost omrežij in informacij (direktiva NIS) poskrbela, da bo informacijska varnost v poslovnih okoljih postala stvar osebne higiene. Slovenija pa bo v kratkem dobila zakon o informacijski varnosti.

FINANCE
IKT
To so najpogostejši glavoboli informatikov
IKT
IKTMiran Varga To so najpogostejši glavoboli informatikov 7

Direktorji informatike se večino časa ubadajo s tem, kako obvladati in zavarovati naraščajočo količino podatkov. So pod pritiskom stalnega nižanja stroškov in vitkega poslovanja. Leto 2018 jim prinaša nekaj novih skrbi, na meniju pa ostajajo tudi vse zimzelene težave.

FINANCE
IKT
RAZPIS: Iščemo najboljši B2B e-commerce projekt – prijavite se!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO RAZPIS: Iščemo najboljši B2B e-commerce projekt – prijavite se!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Kako vdreti v Microsoftovo spletno stran in biti za to nagrajen
IKT
IKTMiran Varga Kako vdreti v Microsoftovo spletno stran in biti za to nagrajen 2

Strokovnjak za informacijsko varnost Boštjan Špehonja je na Microsoftovi uradni spletni strani odkril varnostno luknjo in si s tem prislužil objavo na strani Security Researcher Acknowledgements for Microsoft Online Service, kjer ta IT-velikan varnostnim raziskovalcem pripiše zasluge za dvig informacijske varnosti svojega okolja.

Tovarna
Novice
Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.