IKT

(Komentar) Čas za resno strategijo IKT smo zamudili, zdaj lahko le še sanjamo

Pred 14 leti smo zapravili izjemno priložnost, da bi sprejeli celovito strategijo IKT, zadnje čase pa se lahko potešimo z bolj skromnimi seznami lepih želja.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

24.01.2018 20:30
Čas branja: 2 min

Pri pisanju o svetovnem trgu IKT in njegovih posameznih segmentih se pogosto srečam z analizami, raziskavami in ocenami analitskih podjetij, kot so IDC, Gartner, Forrester, Frost & Sullivan, GfK, IHS, Juniper, Strategy Analytics, Canalys, Statista in drugi. Vsakič se zavedam velike prednosti držav, ki so jim pri kakršnemkoli načrtovanju na voljo poglobljene analize, pomagajo pa jim različne ustanove in strokovne organizacije, kakršnih sami nimamo. V Nemčiji sta, na primer, zelo dejavni domači analitski podjetji GfK in EITO – zadnji v lasti nemškega združenja za IT, telekomunikacije in nove medije (Bitkom), tam pa delujejo praktično tudi vsa svetovna analitska podjetja.

V Sloveniji že nekaj časa pogrešamo poglobljene analize trga IKT, brez katerih praktično ni mogoče pripravljati resnih načrtov, še manj pa ambiciozne državne strategije. V časih velike letne rasti trga IKT, tudi nad 15-odstotne, je pri nas na tem področju zelo aktivno deloval IDC, nekaj manj Gartner, občasno pa tudi GfK, Delloite, PricewaterhouseCoopers in morda še kdo. IDC je nastopal prek svoje regijske podružnice IDC Adriatics v Zagrebu in (pazite!) celo aktivne lokalne podružnice v Ljubljani.

Nič čudnega, da so se v takšnih razmerah leta 2003 na pobudo Združenja za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS začele priprave na oblikovanje ambiciozno zastavljene strategije razvoja IKT v Sloveniji. ZIT je v prvi fazi za izdelavo analize angažiral IDC, katerega naloga je bila pripraviti čim bolj realno sliko stanja in razvojnih možnosti sektorja ter oceno njegove konkurenčnosti v primerjavi z EU. IDC je po štirimesečnem delu devetih analitikov januarja 2004 oddal poročilo na več sto straneh. Naslednjega pol leta je v drugi fazi pet delovnih skupin z več kot sto strokovnjaki in predstavniki gospodarstva, akademsko-raziskovalne sfere, javne uprave in civilne družbe obravnavalo posamezna področja na sestankih in delavnicah.

Obsežna podlaga za strategijo je bila na spletni strani GZS/ZIT objavljena septembra 2004. Nato so nekaj mesecev potekale razprave o njej, spomladi 2005 pa je odbor izbral enega od ponudnikov za izdelavo končnega besedila. In potem se je postopek nekje ustavil. Vmes se je zamenjala vlada, ki je razpustila ministrstvo za informacijsko družbo in spremenila status centra vlade za informatiko. Strategije IKT, v pripravo katere je bilo vloženega mnogo znanja, napora in denarja (10 milijonov evrov samo za analizo), niso nikoli dokončali in sčasoma smo nanjo pozabili.

Temeljite strategije tako nikoli nismo dobili in je tudi ne bomo. Tudi zato ne, ker nihče več ne dela poglobljenih analiz slovenskega trga IKT, ko so leta 2015 najprej zaprli slovensko podružnico IDC, zdaj pa vse kaže, da bo enaka usoda doletela še regijsko podružnico IDC Adriatics. V zadnjih dveh letih smo po zaslugi ZIT, posameznih akademskih skupin in različnih pobud dobili nekaj manjših »strategij«, med njimi tudi Digitalno Slovenijo 2020. To pa je pred nekaj dnevi prijatelj, ki je zelo dejaven na področju IKT, upravičeno označil bolj za seznam lepih želja. V uteho nam je lahko edino to, da je pač bolje vsaj nekaj kot nič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Podjetja bodo letos nadaljevala naložbe v IKT, rast bodo poganjale nove tehnologije
IKT
IKTEsad Jakupović Podjetja bodo letos nadaljevala naložbe v IKT, rast bodo poganjale nove tehnologije

Svetovna poraba za IKT naj bi letos po napovedih analitske agencije Gartner v primerjavi z lani zrasla za 4,5 odstotka in dosegla vrednost tri bilijone evrov. Vzorec porabe pa se bo po ocenah Gartnerja spreminjal.

FINANCE
Manager
Kdo bo služil z novimi pravili o varovanju podatkov
Manager
ManagerMiran Varga Kdo bo služil z novimi pravili o varovanju podatkov 3

Informatiki, pravniki in drugi svetovalci imajo polne roke dela, saj je do uveljavitve nove uredbe GDPR manj kot štiri mesece.

FINANCE
IKT
Slovenski IKT: Težav z naročili ni več, so pa zato toliko večje zaradi pomanjkanja kadrov
IKT
IKTEsad Jakupović Slovenski IKT: Težav z naročili ni več, so pa zato toliko večje zaradi pomanjkanja kadrov

Vizija, znanje, osredotočenost in odločnost bodo tudi letos odločilni za globalno konkurenčnost Slovenije na področju IKT

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Pet trendov, ki smo jih izluščili na sejmu mobilnih tehnologij v Barceloni
IKT
IKTMiran Varga Pet trendov, ki smo jih izluščili na sejmu mobilnih tehnologij v Barceloni

Sejem Mobile World Congress, ki te dni poteka v španski Barceloni, je razdeljen na osem glavnih področij, mi pa smo jih izbrali pet, ki bodo letos in v prihodnjih letih krojila prihodnost mobilnih tehnologij.

FINANCE
IKT
Prvi upad prodaje pametnih telefonov v zgodovini
IKT
IKTEsad Jakupović Prvi upad prodaje pametnih telefonov v zgodovini 5

Prodaja pametnih telefonov je od leta 2007, ko je Apple predstavil prvi iPhone, zgolj rasla, v zadnjem lanskem trimesečju pa je prvič upadla, poročata Gartner in Business Insider.

FINANCE
IKT
To so najpogostejši glavoboli informatikov
IKT
IKTMiran Varga To so najpogostejši glavoboli informatikov 7

Direktorji informatike se večino časa ubadajo s tem, kako obvladati in zavarovati naraščajočo količino podatkov. So pod pritiskom stalnega nižanja stroškov in vitkega poslovanja. Leto 2018 jim prinaša nekaj novih skrbi, na meniju pa ostajajo tudi vse zimzelene težave.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.