IKT

Najbolj kul tehnološke inovacije na olimpijskih igrah v Pjongčangu

Južna Koreja, ki letos gosti zimske olimpijske igre, je prav po zaslugi sodobne tehnologije peta največja izvoznica na svetu. Država s 50 milijoni prebivalcev je dom številnih tehnoloških velikanov, kot so Hyundai, LG in Samsung. Preverili smo, s kakšnimi inovacijami bodo razveseljevali športnike in navijače.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

FINANCE
IKT
Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024
IKT
IZOBRAŽEVANJE
IKTPodpornik projekta Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024

Udeleženci usposabljanja bodo pridobili bistvena znanja za odličnost pri razvoju aplikacij v Microsoftovem ekosistemu

FINANCE
IKT
Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji
IKT
BREZPLAČNI DOGODEK O DIGITALNI PREOBRAZBI
IKTPodpornik projekta Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji

Agencija Spletna postaja, agencija Kokos, Squalomail in Intera organizirajo ekskluzivni brezplačni dogodek, na katerem boste spoznali preizkušene metode premagovanja prodajnih izzivov

Avtor
avtor
09.02.2018 18:00
Čas branja: 3 min

Prvo presenečenje za malodane vsakogar bodo robotski vodniki na letališču, ki bodo obiskovalcem pomagali premostiti jezikovne ovire – govorili bodo angleško, korejsko, kitajsko in japonsko. Ko se bodo obiskovalci z njihovo pomočjo prebili do prtljage in izhoda iz letališkega poslopja, se bodo na enega izmed 12 prizorišč podali z nadvso modernim vozilom – s samodejno vozečimi se avtobusi lokalnega velikana Hyundai.

Tudi na prizoriščih bo 85 informativnih robotov, ki bodo obiskovalcem pomagali najti iskano lokacijo, gostilno, hotel ... Lokalno podjetje Hancom Interfree pa je razvilo mobilno aplikacijo GenieTalk, ki zagotavlja takojšen prevod korejščine v 29 jezikov in bo tako še olajšala sporazumevanje obiskovalcev z domačini.

Povezljivost, ki je vzor vsemu svetu

Ko beseda nanese na IKT-infrastrukturo, se Južna Koreja pogosto znajde v samem svetovnem vrhu. Obiskovalci zimskih olimpijskih iger se bodo lahko na lastne oči in ušesa prepričali, kako zmogljiva so tamkajšnja mobilna in fiksna telekomunikacijska omrežja ter kakšne hitrosti prenosa podatkov dosegajo. Prenose z letošnjih olimpijskih iger bodo premierno oddajali tudi v mobilnem omrežju 5G, ki je do tisočkrat hitrejše od omrežja LTE.

Prav po zaslugi neverjetnih pretočnih hitrosti – 800 megabajtov veliko datoteko naj bi bilo mogoče prenesti v eni sekundi – bodo obiskovalci lahko uživali v izjemnih izkušnjah z očali za navidezno resničnost in celo hologramih.

Slika v izjemno visoki ločljivosti

Vsem, ki bomo stiskali pesti doma, bo v uteho kakovosten videoprenos. Južnokorejska televizija bo v svet pošiljala sliko v ultra visoki ločljivosti (UHD ali 4K). Da bi se prebili do nje, boste potrebovali vsaj malo spletne iznajdljivosti – ključne besede »olympics«, »4K« in »stream« vam bodo prišle še kako prav.

Nekatere televizijske postaje bodo uvedle tudi tehnologijo »smučarja duha« in v realnem času prikazovale vožnjo dveh smučarjev ter tako gledalcem še natančneje ponazorile, kako drobne so razlike v športu, kjer odločajo stotinke. Za zanimive posnetke in zagotavljanje varnosti na prizoriščih bo skrbela množica brezpilotnih letalnikov, opremljenih s kamerami.

Doživeti videoposnetki in prenosi

Procesorski velikan Intel bo v navezi z organizatorji zimskih olimpijskih iger poskrbel za povsem novo dimenzijo spremljanja športa. Njegove kamere bodo večino prizorišč snemale v tako imenovanem 360-stopinjskem načinu, algoritmi pa bodo te informacije pretvorili v okolje v navidezni resničnosti. Z VR-očali si bo tako mogoče posnetke prenosov ogledati iz poljubnih zornih kotov – športnika, občinstva, kamere ali druge poljubno izbrane točke.

Korejski mobilni operater Korea Telecom se je z nekaterimi športniki dogovoril tudi za ekskluzivno nošenje videokamer na čeladah, zato bomo gledalci lahko njihovo izkušnjo podoživeli kar se da pristno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Telekom Slovenije je prvo povezavo s certifikatom MEF CE 2.0 vzpostavil z Južno Korejo
IKT
IKTMiran Varga Telekom Slovenije je prvo povezavo s certifikatom MEF CE 2.0 vzpostavil z Južno Korejo

Telekom Slovenije v sodelovanju z družbo Olympic Broadcasting Services (OBS) med zimskimi olimpijskimi igrami zagotavlja tudi mednarodno podatkovno povezavo med Slovenijo in Južno Korejo. Ta je najvišje kakovosti, kar zagotavlja pred kratkim pridobljeni mednarodni certifikat MEF CE 2.0

FINANCE
IKT
Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala
IKT
IKTMiran Varga Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala

Medtem ko se množica ljubiteljev porabniške elektronike navdušuje nad sodobnimi digitalnimi televizorji in številnimi inovativnimi mobilnimi rešitvami, nas je zanimalo, kaj sejem CES ponuja na področju digitalne preobrazbe poslovanja

FINANCE
Avto
Hyundai z i30 fastbackom na novo odkriva preteklost
Avto
AvtoMiloš Milač Hyundai z i30 fastbackom na novo odkriva preteklost

Najbolj skladen hyundai i30 za dodatnega tisočaka ponuja všečen zadek, večji prtljažnik in bolj dinamične vozne lastnosti. Zabava se začne pri 16 tisočakih in 120 turbobencinskih konjih

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Pet trendov, ki smo jih izluščili na sejmu mobilnih tehnologij v Barceloni
IKT
IKTMiran Varga Pet trendov, ki smo jih izluščili na sejmu mobilnih tehnologij v Barceloni

Sejem Mobile World Congress, ki te dni poteka v španski Barceloni, je razdeljen na osem glavnih področij, mi pa smo jih izbrali pet, ki bodo letos in v prihodnjih letih krojila prihodnost mobilnih tehnologij.

FINANCE
IKT
V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G
IKT
IKTEsad Jakupović V Telekomu Slovenije predstavili pilotno omrežje 5G

Partnerji evropskega projekta iCirrus so v pilotnem omrežju 5G demonstrirali prenosne hitrosti 100 gigabitov na sekundo v dostavnem segmentu omrežja in hitrosti pet gigabitov na sekundo v radijskem dostopu, ki bo na voljo končnim uporabnikom.

FINANCE
Avto
Hyundai predstavil električni SUV z dosegom skoraj 500 kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Hyundai predstavil električni SUV z dosegom skoraj 500 kilometrov 7

Zmogljivejša različica kone electric ima 150 kilovatov, do stotice pospeši v 7,6 sekunde, zmore 167 kilometrov na uro največje hitrosti, ponuja 395 newtonmetrov navora, motor pa se napaja iz 64-kilovatne baterije. Doseg med polnjenji je kar 470 kilometrov.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B