IKT

Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo

Oddelki IT morajo vse težave, s katerimi se srečajo, jemati resno. Če jih ne, se lahko povečujejo in počasi vodijo v IT-katastrofo. Na portalu www.cio.com so objavili opozorila, ob katerih se morajo vodje informatike vprašati, ali res nadzorujejo IT v podjetju.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
12.02.2018 21:00
Čas branja: 2 min
Zgodnja znamenja, ki lahko napovedujejo IT-katastrofo
Zgodnji znaki težav so priložnost za izboljšave, ne pa anomalije, ki jih lahko ignorirate.

1. Ko se uporabniki nehajo pritoževati

Zmotno je misliti, da je zmanjševanje števila pritožb uporabnikov dobra stvar. Lahko gre namreč tudi za obup uporabnikov, ki utegne imeti zelo resne posledice. Če se uporabniki ne bodo mogli zanesti na informatike, bodo naprave in programsko opremo naročali sami in jo uporabljali brez vednosti informatikov. Gre za tako imenovan senčni IT, ki je velik varnostni izziv – nekega dne vas lahko na primer preseneti podatek, za koliko evrov se v temnem delu spleta prodajajo podatki vašega podjetja. Vsi bodo s prstom kazali na IT.

2. V menzi je čedalje več novih obrazov

Če naenkrat ugotovite, da veliko ljudi okoli sebe ne poznate, obstaja možnost, da je vaše podjetje prevzelo drugo podjetje, a vam tega nihče ni povedal. Združitve podjetij so za informatike skoraj vedno nočna mora, saj je pogosto treba povezati aplikacije, podatke in procese, ki na videz nimajo veliko skupnega.

3. Kar naprej odpravljate iste težave

Če ne gre ravno za vdor in krajo občutljivih podatkov, se redko zgodi, da zaradi posamezne IT-težave podjetje zapre svoja vrata. Veliko večja verjetnost, da se to zgodi, je zaradi nabiranja tehničnega dolga – gre za niz tehničnih okvar in nesposobnost, da jih odpravimo. Nepojasnjeni izpadi, podaljšano izvajanje nalog in procesov ter podobne težave vodijo do vse večje neučinkovitosti, z njo pa upadajo tako produktivnost zaposlenih kot prihodki podjetja. Težave je treba zato odpravljati sproti in proaktivno. Če nekaj ne deluje v redu, stvar postavite od začetka, na zdravih temeljih, namesto da vedno znova krpate nestabilen sistem. In ne pozabite: tehnologija se zelo hitro spreminja in v prihodnost ne želite nositi težav iz preteklosti.

4. Zaposleni nimajo več svežih idej

Če ste šef informatike, morate svojo ekipo ustrezno motivirati. Če morala postane težava, bo trpelo celotno podjetje, ne le oddelek IT. Če zaposleni ne prispevajo več svežih idej in si ne prizadevajo za napredek, se morate zamisliti. So iztrošeni od preobilice dela ali pa obstajajo drugi razlogi, da nimajo več motivacije.

5. Ne prejemate več pomembne e-pošte

Če hoče biti direktor informatike učinkovit, potrebuje informacije o tem, kaj se v podjetju dogaja. Če vas vodstvo odstrani s seznama naslovnikov, ki prejemajo pomembno pošto in sprejemajo strateške odločitve, ste v težavah. Za podjetje niste več pomembni, morebiti vam ne zaupajo ali pa menijo, da vaš prispevek ni dovolj dober. Kakorkoli, CIO mora imeti svoj položaj v vodstvu podjetja in ga tudi upravičiti – tako, da podjetju pomaga ustvariti ali prihraniti več denarja.

6. Policisti in preiskovalci pred vrati

Varnostni incidenti in kraje podatkov so vse pogostejši. Do resnih varnostnih težav vodijo številne majhne težave, katerih znamenja bi morali pravočasno zaznati in jih odpraviti. Občasno čudno obnašanje in neodzivnost sistema bi morala prižgati rdeči alarm – kaj če je v sistemu heker? Tudi nenadno povečanje števila poskusov prijave je jasno znamenje, da si nekdo (pre)močno želi vstopiti v sistem … Ko gre za varnost, morate biti proaktivni in letvico postaviti kar najvišje. Uvajanje varnostnih mehanizmov stane, a dražje sisteme in podatke kot varujete, več je treba vložiti vanje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
IKT
7 razlogov, zakaj direktorji informatike dajo odpoved (ali ostanejo brez službe)
IKT
IKTMiran Varga 7 razlogov, zakaj direktorji informatike dajo odpoved (ali ostanejo brez službe) 3

Ameriško povprečje kaže, da direktor informatike podjetje zamenja vsaka štiri leta. Podatkov za Slovenijo ni, a čez palec bi ocenil, da so domači informatiki bolj »zvesti«. Za zdaj.

FINANCE
IKT
To so najpogostejši glavoboli informatikov
IKT
IKTMiran Varga To so najpogostejši glavoboli informatikov 7

Direktorji informatike se večino časa ubadajo s tem, kako obvladati in zavarovati naraščajočo količino podatkov. So pod pritiskom stalnega nižanja stroškov in vitkega poslovanja. Leto 2018 jim prinaša nekaj novih skrbi, na meniju pa ostajajo tudi vse zimzelene težave.

FINANCE
IKT
A1 Slovenija se podaja v vode IT-varnosti
IKT
IKTMiran Varga A1 Slovenija se podaja v vode IT-varnosti

V prihajajočih mesecih bodo ponudili nove IT in varnostne storitve za podjetja in posameznike

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tovarna
Novice
Pametni in povezani izdelki so lahko presneto nevarni
Tovarna
Novice
Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B