IKT
Oglasno sporočilo

V Portorožu o globalizaciji, umetni inteligenci in tehnologiji veriženja blokov

Mreženje, srečanje z vodilnimi strokovnjaki in poslovneži, seznanitev z najnovejšimi trendi in priložnost za sklepanje novih poslov so tudi letos med glavnimi razlogi za obisk NT konference.
Avtor
06.05.2018 23:59
Čas branja: 3 min

Microsoftova NT konferenca je največja in osrednja slovenska poslovno-tehnološka konferenca, ki jo je lani obiskalo več kot 2.200 udeležencev. Letošnji dogodek, ki bo že 23. po vrsti in bo potekal med 22. in 24. majem 2018 v Portorožu, bo spet stičišče domačih in tujih strokovnjakov tako s tehnološkega kot poslovnega področja.

Tridnevni dogodek bo s svojo raznoliko vsebino zanimiv tako za IT-strokovnjake in razvijalce, saj jim ponuja možnosti osebnega in strokovnega udejstvovanja, seznanjanja z novostmi in mreženja, kot tudi za strokovnjake za človeške vire, vodje marketinga ter odločevalce v finančnem sektorju in prodaji, ki se bodo na konferenci seznanili z najnovejšimi trendi poslovanja in s številnimi primeri iz prakse.

Vsebina tehnološkega dela letošnje NT konference bo usmerjena v oblak in digitalno preobrazbo. Strokovnjaki bodo osvetliti t. i. bote kot novo zvrst inteligentnih aplikacij in nov kanal komunikacije, predstavili rešitve na osnovi tehnologije veriženja blokov, pokazali internet stvari v praksi ter storitve umetne inteligence in strojnega učenja.

Sreda je dan za poslovne vsebine

Tradicionalen je tudi že Poslovni dan, namenjen poslovnim vsebinam, ki bo v okviru letošnje NT konference potekal v sredo, 23. maja. Gostil bo uveljavljene govorce, ki bodo v osrednjem delu približali priložnosti, a tudi izzive in nevarnosti porajajočega se globalnega digitalnega sveta, hitrega napredka na področju umetne inteligence in tehnologije veriženja blokov (blockchain). Ob osrednjem delu bodo udeležencem na voljo še različne panožno specifične vsebine, kjer bodo svoje znanje in izkušnje delili strokovnjaki za IT-tehnologije in poslovanje. Največji poudarek bo tako namenjen proizvodnji in storitvam, finančnim storitvam, javnemu sektorju, energetiki in digitalni preobrazbi.

Poslovni dan je v prvi vrsti namenjen vodilnim kadrom – odločevalcem, managerjem, generalnim in informacijskim direktorjem ter vsem ostalim, ki želijo optimizirati procese v podjetju ter začeti z digitalno preobrazbo.

Globalno-digitalen svet

»Globalizacija in digitalizacija sta zunaj prelomne točke, samo katastrofalen preobrat bi nas lahko prisilil, da bi zavrteli čas nazaj. Živimo v globalno-digitalnem svetu, edinstvenem trenutku v svoji zgodovini. Raziskujemo potencial globalno-digitalnega sveta, medtem ko prav podjetja igrajo ključno vlogo pri uresničevanju tega potenciala. Presenetljivo pa je, da bolj, kot je svet globalen, bolj pomembno postaja lokalno; bolj, kot je svet digitalen, bolj pomembno postaja analogno – in ne nazadnje, bolj, kot je svet globalno-digitalen, bolj pomembno postaja upravljanje,« pravi José Santos, eden izmed osrednjih govorcev letošnje prireditve. Santos je pridruženi profesor na priznani pariški poslovni šoli INSEAD, kjer raziskuje upravljanje multinacionalnih podjetij s poudarkom na globalnem povezovanju in globalnih inovacijah.

Umetna inteligenca kot prihodnost poslovanja

»Največja dodana vrednost umetne inteligence je, da v ospredje postavlja človeka. Z njo se spreminja narava dela in doživetij, zaposleni z njo pridobivajo bolj zadovoljive vloge v delovnem procesu, predvsem pa v svet prinaša popolnoma novo izkustveno tehnologijo, ki se povezuje z osebnimi cilji. V prihodnosti bo prav umetna inteligenca tista, ki bo spodbujala rast podjetij, dobičkonosnost in trajnostno naravnanost. Vplivala bo na vaše poslovanje – vi pa se morate odločiti, na kakšen način se ji boste prilagodili,« pravi Miha Kralj iz podjetja Accenture, ki bo v Portorožu spregovoril o umetni inteligenci kot prihodnosti sodelovanja.

Poslovna uporabnost veriženja blokov

Seveda se tudi v Portorožu ne bo mogoče izogniti tehnologiji veriženja blokov (blockchain), kjer pa se bodo posvetili predvsem njeni poslovni uporabnosti in Sloveniji kot eni izmed vodilnih destinacij za njeno prihodnost. Tehnologijo veriženja blokov, zakaj je ta zanimiva za podjetja in na katerih področjih se lahko uporablja, bo predstavil Tomaž Valjavec iz Microsofta Slovenija, ki se mu bo pridružila Tanja Bivic, predsednica organizacije Blockchain Alliance Europe. Pogovor bodo zaznamovala vprašanja o priložnostih na trgu in predstavitvi Microsofta kot enega izmed ključnih ponudnikov.

»Ko govorimo o tehnologiji veriženja blokov, ne mislimo le na kriptovalute, saj je le manjši del potenciala vezan na finančno tehnologijo. Ko govorimo o tehnologiji veriženja blokov, namreč govorimo o celotni industriji 4.0, ki vključuje tudi področji umetne inteligence in gospodarstva. Vanjo vlaga čedalje več podjetij, saj omogoča varen in transparenten način, da se lastništvo sredstev spremlja digitalno tudi zunaj meja zaupanja, prek organizacijskih meja. Težavo pa zaenkrat še predstavljajo sistemi, zasnovani za javna okolja, ki zahtevajo popolno transparentnost vseh transakcij in zahtevne računske naloge za njihovo potrjevanje,« pravi Tomaž Valjavec.